work

31_Ruttkay_Balazs_420
Forrás: -
Külföldön mások a nézőpontok

Vitorlázás és informatika

A pénzügyi közgazdász végzettségű informatikai vezetők közé tartozik Ruttkay Balázs. A mobileszközök segítenek neki több időt tölteni a családjával, és mint mondja, a vitorlázás kiváló felkészülést jelent a nagyvállalati környezetre.

Ruttkay Balázs, GDF Suez
Ruttkay Balázs, GDF Suez
– Pénzügy szakirányon végzett a Corvinuson. Hogyan lett Önből informatikai vezető?

– A British American Tobacco 12 éve új informatikai szervezetet épített, és ebbe olyan embereket kerestek, akik értenek az üzlethez és konyítanak az informatikához. Nekem ez utóbbihoz is volt némi közöm, a feladat pedig eszményinek tűnt: hidat verni az informatika és az üzlet közé. A pénzügy, a hr és a vállalati kapcsolatok osztályának munkáját támogattam az informatika irányából, aztán jöttek újabb és újabb pozíciók, és közben megtanultam, hogyan kell sikeresen végigvinni a cégen belüli projekteket.

– Milyen motivációkkal végezte és végzi a munkáját?

– Ugyanaz maradt a motiváció a kezdetektől fogva. Szeretek felépíteni valamit, változtatni, folyamatokat és megoldásokat letisztítani. Olyan helyeket kerestem, ahol volt lehetőség ezekre a változtatásokra, ahol volt erre fogadókészség, így sikerült versenyelőnyt jelentő értéket teremteni ezen cégek számára.

– Sokak szerint néhány évente érdemes munkahelyet váltani. Ön hogyan vélekedik erről, hiszen a BAT-nál hosszabb időt töltött?

– Egy munkahelyen, de számos munkakörben töltöttem hét évet, és közben dolgoztam Moszkvában és Madridban is, más-más osztályokon. Nem egy munkahelybe, hanem egy munkakörbe lehet, hogy bele tud kényelmesedni valaki, ez azonban nem én vagyok. Idővel persze mindenkiből elfogy a kívülről jövők éleslátása, az az erő, amellyel jelentős változásokat tud generálni. Ilyenkor segít a váltás. De nem csak céget, hanem iparágat is érdemes váltani, mert a vállatok másfajta dinamikával működnek, másfajta informatikai kihívásokat jelentenek. (Ruttkay Balázs a BAT után a Malévnél, majd a GDF Suez-nél dolgozott – a szerk.)

– Mit tett hozzá a karrierjéhez a külföldi munkavégzés?

– Már az is sokat jelent, hogy más kultúrában felnőtt, másképp szocializálódott emberekkel kell közös megoldást találni. E sokszínűségben rejlő erő új nézőpontokat nyithat meg egy-egy feladat megoldása során, ahol a különböző kultúrákból jött emberek különböző dolgokat tesznek hozzá a sikerhez. A közös munkanyelv, ami többnyire az angol, pedig egyrészt lecsupaszítja a problémákat a lényegre, másrészt viszont a félreértések lehetőségét is beleviszi a beszélgetésekbe. Épp ezért pontos fogalmazásra nevel.

– Hogyan tudja összeegyeztetni a munkát és a magánéletet?

– Az én esetemben nagyon sokat segít, hogy a feleségem rugalmas munkakörben dolgozik, így a gyerekekkel kapcsolatos összes logisztikai feladatot magára vállalja. Ez különösen fontos, hiszen az általam vezetett átfogó informatikai transzformációk nagyon koncentrált figyelmet igényelnek, különösen az első 8-10 hónapban. Éppen ezért otthon mindig figyelek, hogy időt szakítsunk a közös étkezésekre: reggel és este így együtt a család. Úgy alakítjuk az életünket, hogy mielőtt a gyerekek elmennek aludni, mindenképpen legyen időnk beszélgetni, mesét olvasni.

Sokat köszönhetek a mobil technológiának is, mert így a munkavégzés nincs az irodához kötve. Nemegyszer előfordul, hogy még este 8-kor is folynak telekonferenciák; a csapatban alapelv, hogy szabadságon kívül bármikor bárkit fel lehet hívni, de a hívott bármikor ki is nyomhatja a telefont. Így támogatjuk, s tartjuk tiszteletben egymás életének privát rugalmasságát.

– Akkor soha nem tud teljesen megszabadulni a munkától? Hogyan töltődik fel?

– Gyerekkorom óta vitorlázom, egy ideig versenyszerűen is űztem. Nagyon sokat köszönhetek ennek a sportnak. Az ember a természettel küzd, és ez megtanítja, hogy nincs kire fogni az elkövetett hibákat; a szelet mégse lehet lehülyézni. Az is rendkívül sokat számít, hogy a természet adja meg itt a cselekvések ütemét. Emellett bármikor előállhatnak váratlanul új helyzetek, amikre azonnal reagálni kell, és ebben nagyon hasonlít a vállalati informatikai környezetre.