work

30_Lam_Istvan_420
Forrás: -
Üzemanyag hosszú távra

Ötvenezer dolláros pr-fogás

Első három cégében tanulta meg, hogy kell vállalkozást vezetni, majd a feltörhetetlen és biztonságos felhő alapú szolgáltatást nyújtó Tresoritnál sikerrel vetette be minden tudását. Lám István szerint az erős családi háttér hosszú távra biztosít üzemanyagot.

Lám István, Tresorit
Lám István, Tresorit
– Nem igazán jellemző Önre az alkalmazotti lét.

– Valóban, rövid ideig dolgoztam mások cégénél. Sokat segítettem a családi vállalkozásban, saját vállalkozást vezettem. A Kürtnél, MTA Sztakinál szereztem tapasztalatot – gyakornokként, rövid ideig dolgoztam ott. A feletteseim jó fejek voltak, jól specifikált feladatokat bíztak rám, és arra se volt idő, hogy kifogyjon a lelkesedésem, amit ma viszont sajnálok.

– Miért?

– Mert közel ötven alkalmazottunk van a Tresoritban, vannak, akik több mint két éve dolgoznak nálunk, és látom, hogy lelkesedésük alábbhagyott. Mivel ezen téren munkavállalói, személyes tapasztalatom nincs, ezért a cég működését segítő tanácsadókhoz fordulok javaslatokért, illetve folyamatosan konzultálok cégtársaimmal is, hogy hogyan lehetne felizzítani a tüzet, folyamatosan próbálom ki tippjeiket kisebb-nagyobb sikerrel. Még nem találtam meg az ideális megoldást.

– Hányadik cége akkor a Tresorit?

– Ha szigorúan vett saját céget nézem, akkor a harmadik. Az előzőek sokkal kisebbek voltak, kevesebb alkalmazottal, kisebb felelősségekkel. Rengeteget tanultam viszont az első kettőből is, például hogy milyen a jó üzleti terv, vagy olyan triviális dolgot, hogy kell számlát kiállítani. Belekóstoltam a jogi vonatkozásokba is, projektterveket vezettem végig. Jó iskola volt, sok tapasztalattal.

– A BME-vel közösen szerettek volna céget alapítani, de végül nem jött össze. Az akkori késlekedés visszafogta a fejlődésben?

– Nem, hiszen annak ellenére, hogy nem öntöttük jogi formába a dolgot, a munka nem szünetelt. Készültünk versenyekre is, például egy héttel cégalapítás után nyertük meg a Global Security Challenge európai fordulóját, a jelentkezést még nem is céges adatokkal adtuk be. Nem tisztázott helyzetben szerettünk volna az egyetemmel közösen céget alapítani, amikor még ott sem volt kikristályosodva, hogy akkor most ez hogy is működne. De szerencsére azóta, talán a mi hatásunkra is, az egyetem a szabadalmi jogok, cégalapítás kérdését tisztázta.

– Már 50 ezer dollárnál tart a jutalom annak, aki feltöri a Tresorit rendszerét…

– Valóban, de nemcsak pr-fogás, hanem igazi versenyről van szó. Rengetegen jelentkeztek, ezer után már nem is számoltuk őket, de a legtöbb jeles amerikai egyetemről volt versenyző. „Capture the flag” jellegű versenyt rendeztünk, amikor egy adott felhasználó adatai közé elrejtett kódot kellett volna visszafejtenie a hekkernek. Senkinek sem sikerült, és sokan azt mondták, nincs is értelme próbálkozni. Üzenetünk ezzel a világnak erős, és aki figyelt ránk, hallotta: nincs értelme szervereink feltörésével foglalkoznia, mert csak egy halom bla-blához juthat.

– Több mint 40 alkalmazott, sikeres tőkebevonáson vannak túl. Családja hogyan támogatta az üzleti sikereket?

– Nagyon sokat köszönhetek családomnak. Menyasszonyom rendkívül türelmes ember, és köszönöm is ezt neki. Nehéz lehet elviselni, hogy hirtelen le kell mondanom a közös hétvégét egy üzleti út miatt. Ugyanúgy a családom többi tagja is rendkívül türelmes és megértő, ha nem a családi rendezvényeket részesítem előnyben.

– Milyen összefüggések vannak a magánéleti és üzleti sikeresség között?

– Az egészséges családi élet felér egy óriási benzintartállyal. Minél egészségesebb a család, annál több üzemanyag fér belé, és hosszú távon is van mi hajtson előre.

– Keveredik a család és a munka?

– Megpróbálom nem keverni. Úgy gondolom, a család nem az üzletről szól. Igyekszem nem bevonni a családtagokat, hisz ebből később feszültségek keletkezhetnek és nehéz két frontos háborút vívni.