work

36_golcz_denes_GYU_1182_2.jpg
Forrás: ITB
Nyitottnak lenni a világra

Nem elég észrevenni a lehetőséget, kell a gyors döntés és a cselekvés is

Mer várat építeni a semmiből; mer megbízni a csapatában; és mer kérdezni is, ha valamit nem tud. A szerencse helyett inkább abban hisz, hogy nyitott szemmel és szívvel kell a világhoz állni. Az ő sikerreceptje a gyors helyzetfelismerés, a kockázatvállalás, a döntés és a cselekvés. Gölcz Dénessel, a Panda Security Hungary ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

– A villamosmérnöki diploma megszerzése után egyből válaszút elé került: a szakmájában helyezkedik el, vagy viszi tovább az általa frissen indított családi vállalkozást egészen más, ruházati területen.

– Nagy izgalommal vártam a vállalkozói életet, roppant vonzó volt számomra, hogy saját céget lehet építeni, általa pénzt keresni, függetlennek lenni. Láttam, hogy aki bátor volt és figyelt az üzletre, a munkájára, az szépen növekedett. Az egyetem végén indítottam el édesanyámmal a ruházati vállalkozást, de akkor még nem gondoltam arra, hogy végül az informatikában kötök ki. Azért döntöttem mégis mellette, mert szerettem volna használni, kamatoztatni a megszerzett tudást, és kíváncsi voltam arra is, hogyan működnek a „nagyok”. Hozzáteszem, ma már másként látom a diploma jelentőségét. Az egyetem egyik legnagyobb előnye a kapcsolatépítés. Ott dőlnek el a nagy dolgok, ott köttetnek a szakmai barátságok, ott születnek meg a nagy álmok, amelyek aztán 5-10 év múlva beérnek.

– Így érkezett az életébe az a kanadai cég is, amelynek magyar leányvállalatánál idővel ügyvezető lett, de nem akárhogy.

– Az egyik egyetemi jó barátom, aki ma is az üzlettársam, kiment Kanadába dolgozni, majd megkeresett azzal, hogy az EMJ mérnök-kereskedőt keres Magyarországon. Megláttam a lehetőséget, gyorsan döntöttem és léptem – ez egyébként jellemző az életemre. 1994-ben a nulláról kezdve felépítettük a hazai leányvállalatot, persze a kanadaiak támogatásával. Alkalmazottként kezdtem, de már az elején tudtam, hogy tulajdonrészt szeretnék, erre azonban várni kellett. A megfelelő pillanat akkor érkezett el, amikor pár év múlva ki akart vonulni a vállalat Magyarországról. Megragadtam a lehetőséget, hiszen miért csinálnék mást, ha ezt a céget is fel lehet virágoztatni. Meggyőztem a külföldi tulajdonosokat az elképzeléseimről, és leállás helyett felívelés következett. Ezzel párhuzamosan az akkori párommal indítottunk egy ruhanagykert, három hét alatt ugyancsak a nulláról felépítve, egy otthoni beszélgetésnek köszönhetően. Ez a vállalkozás több mint 20 évig létezett, és nagyon szépen prosperált.

– Mi kell ahhoz, hogy az ember gyorsan tudjon dönteni?

– Bár lehet tanulni, lehet fejleszteni ezt a készséget, véleményem szerint nagyon sok múlik azon, mit hozunk otthonról a tarsolyban, mit tanultunk az iskolában, kik vettek körül bennünket – egyszóval honnan érkezik az ember. Nagymértékben befolyásolja a mentalitásunkat az, hogy mennyire bátor és vállalkozó szellemű emberek között mozgunk. Az üzleti életben nem lehet sokáig gondolkodni, a lehetőséget azonnal meg kell ragadni, különben elvész. Ha az ember felvesz egy követ az utcán, abból is lehet várat építeni, de észre kell venni azt a követ, és tudni kell azt is, mi a célunk vele.

Másrészt az életemben jól működnek a megérzések is. Akárcsak a párkapcsolatok esetében, az üzletben is vannak olyan momentumok, amikor az ember ösztönösen tudja, hogy jó lesz. A spanyol székhelyű, IT-védelemmel foglalkozó Panda Securityvel is így jártam, amikor szembe jött a lehetőség még a 2001-ben.

– Több országban élt és dolgozott, nem gondolt arra, hogy külföldön építsen várakat?

– De, nagyon sokszor. Kolumbia volt számomra legkellemesebb hely, de éltem Dubaiban, egyetemista koromban voltam Svédországban nyári munkán, Kanadában pedig szakmai képzésen. Nehéz pontosan megmondani, miért jöttem haza mindig. Azt gondolom, nagyon jó helyen és jó adottságok között élünk. Ha valaki akar, akkor tud teremteni és a tudásával érvényesülni. Hiszek abban, hogy innen, Magyarországról is lehet messzire jutni. A mai napig felmerül időnként a külföldi élet kérdése, de az az igazság, hogy szeretek itthon otthon lenni. Ha az ember már felépített valamit a hazájában, az hiányzik neki, bárhol is jár. És hiányoznak a barátok, az ételek, a négy évszak. Ha fel tudjuk ismerni és meg tudjuk tartani azt, amiben jók vagyunk, tanulunk hozzá és folyamatosan fejlődünk, bárhol nagy sikereket érhetünk el.

Két dolgot szoktam javasolni a fiataloknak: akár ingyen is, de dolgozzanak egy sikeres ember mellett, mert amit tőle tanulhatnak, azt nem tanítják az iskolákban. Másrészt, ha lehetőségük van más országban is élni, tanulni, dolgozni, semmiképp se hagyják ki! Nagyon sok tudást, tapasztalatot lehet ezáltal hazahozni, ami nemcsak a fiataloknak, hanem mindenkinek az értéke lesz.

– Ön milyen értéket, tapasztalatot hozott haza?

– Megtanultam, hogy vannak nagy számok, lehet nagyban is gondolkozni, lehet nagyot is álmodni. A magyar történelmi mentalitás azt mondja: csak éld túl, fogj meg mindent és raktározz! Ezért ha valaki belecsöppen például egy amerikai csoportba, először nem is érti, hogy számukra nincs lehetetlen, ebben nagyon ügyesek. Mi pedig jó fejűek, kreatívak vagyunk. Megtanultam azt is, hogy értékeljem az itthoni dolgokat. De a legfontosabb, amit külföldön tanulhat az ember, hogy nyitottnak kell lennie. Számomra ez azt jelenti, hogy meg kell értenie másokat, alkalmazkodnia kell hozzájuk és rá kell jönnie, hogy másként is lehet csinálni valamit. De már abból is nagyon sokat tanulhat az ember, ha itthon, de külföldiekkel dolgozik együtt.

– Mi a siker receptje az ön szemében?

– A sikeres menedzser nyitott, gyorsan dönt, kockázatot vállal és folyamatosan tanul, a kudarcaiból is. Helyzetfüggően tud menedzselni, megbízik az embereiben és jól fókuszál, mert fontos az ideje. Egy ásónyomra az arany előtt vétek megállni, de azt is tudni kell, mikor kell valamit abbahagyni és elengedni, például azért mert megváltozott a világ, a piac, vagy olyan körülmény adódott, hogy el kell fogadni: vége. Ám van még más is. Én mindig akkor voltam sikeres, amikor hittel dolgoztam, hittem az ötletben, a termékben, a cégben, és a hitemmel másokat is magammal tudtam vinni. Ehhez persze kellenek a jó kollégák és a jó üzlettársak is. Másrészt ugyancsak fontos, hogy ha leteszem a voksom valami mellett, az értékteremtő legyen – nyilván ezért is tudok hinni benne. Mindegy, hogy asztalos, táncművész, bankár vagy informatikus vagy, ha szívvel-lélekkel végzed a munkád, szereted és hiszel benne, plusz még értéket is képviselsz, annak működnie kell.