work

22_Depositphotos_24517237_original.jpg
Forrás: ITB
Szektorváltó menedzserek

Nagyok, akik nem féltek váltani

Ma már ritka, mint a fehér holló, hogy valaki élete első munkahelyéről menjen nyugdíjba. Azon sem kell meglepődni, ha egy menedzser váratlanul szektort vált – hosszú évek jól kiépített kapcsolatrendszerét, kiváló ágazati ismeretét és szakmai elismeréseit (némiképp) hátrahagyva. Mi a jó abban, ha valaki nem fél a „tutiból” felállni?

Valóságos kattintás-cunamit indít el minden egyes, vezetőket érintő karrierhír a weboldalunkon, a piac árgus szemekkel, információra éhesen figyeli, hogy kit, mikor és hova visz tovább a karrierje. Nem egyszer találkoztunk váratlan vagy épp meglepő szektorváltással – persze, utóbb mindannyiszor kiderül, hogy csak a piacnak volt meglepetés a döntés, ami az érintett vezetőben már hetek, hónapok óta érlelődött. Hogy miért? Ennek nyilván számtalan oka lehet: az új lehetőség, a kihívás izgalma; a még jobb pozíció (még jobb kondíciókkal); egy régi vágy megvalósulása; a kiégés megelőzése; vagy ne adj isten a meglévő pozíció ellehetetlenülése (akár külső, akár belső okok miatt). Értékes tapasztalat szerzése, a motiváció folyamatos magas szinten tartása, állandó tanulás és megújulás, a vezetői készségek (tovább) fejlesztése – nagyjából ezt nyeri az a menedzser, aki nem fél váltani, ha eljön az idő. Érdemes megnézni, mennyire meghonosodott mára az ICT-szektorban a váltás, mint ahogy azt is, mit tanulhatunk az ágazat híres korifeusaitól, ikonjaitól.

Az alábbiakban bemutatunk jó pár hazai és külföldi példát a menedzseri „átlépésekre” (akár olyan formában is, hogy valaki tanulmányai, végzettsége szempontjából egész másnak készült, mint ami végül lett). Egyébként érdekes, hogy a hazai infokommunikációs szektor hány vezetője érkezett más területről, vagy indította pályafutását egészen más szegmensben.

 


David Blunck: pénzügyekben otthon van

Az amerikai származású üzletember 2008 óta dolgozik Magyarországon – 2015 elejétől az Invitel Csoport vezérigazgatója. Ezt megelőzően a vállalat pénzügyi vezérigazgató-helyetteseként tevékenykedett 2012-től. Az Invitelhez történő csatlakozása előtt kifejezetten pénzügyi vezetői pozíciókban mozgott, többek között a Brokernet Csoportnál, a Colt Technology Services-nél, a Delta Air Lines-nál és az American Airlines cégeknél az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

 


Gulyás Péter: a gazdasági elemző – fakanállal

Igazán érdekes helyen kezdte pályafutását a Quadron ügyvezetője, igaz, a rajtot követően már az IT-szektorba tartott az útja. A felsőfokú közgazdasági, pénzügyi, informatikai és marketing tanulmányai befejeztével ugyanis karrierjét 2001-ben a KSH gazdasági elemzőjeként indította. Az ezt követő 13 évben három nagy cég (Wincor Nexdorf, Xerox, Symantec) közép-kelet-európai regionális értékesítési stratégiáját is irányította. A Quadron csapatához 2014-ben csatlakozott kereskedelmi és marketingvezetőkét, 2016 májusától pedig ő vezeti a vállalatot. (Nemrég séftudományi oldaláról is bemutatkozott A Konyhafőnök című műsorban.)

 


Horváth Krisztina: banki körből érkezett

A Cisco Magyarországot 2014 márciusától három éven át vezető menedzser is azon vezetők sorát erősíti, aki pénzügyi, bankos múlttal érkezett az IT-szektorba. Karrierjét az MNB-ben kezdte 1987-ben, majd 1989-ben került a Raiffeisen Bankhoz, ahol 2011 és 2014 között már pénzügyi igazgatóként dolgozott és az igazgatótanács tagja is volt. Jelenleg az ELMŰ-ÉMÁSZ Csoporthoz tartozó innogy Hungary pénzügyi vezetője és igazgatósági tagja.

 


Jörg Bauer: a fény jelenti az életét

Izgalmas és nagy részben Magyarországhoz kötődő karriert tudhat magáénak a múlt év végéig a GE Hungary elnökeként dolgozó Jörg Bauer. Több mint 8 évet töltött a GE-nél, előtte a méréshez használt és precíziós eszközöket gyártó és forgalmazó Mettler-Toledo International pénzügyi igazgatója volt, de megfordult az Audi AG-nál is, ahol különböző pénzügyi vezetői pozíciókat töltött be. A GE-től való távozása után cége megvette a társaság európai, közel-keleti, afrikai és törökországi (EMEAT) fényforrásüzletágát, valamint globális autólámpa-üzletágát. A cég, amelynek elnöke és vezérigazgatója is, Tungsram Csoport néven működik.

 


Kutas István: a kommunikáció maradt, a szektor változott

Bár a Telenortól érkezett a Magyar Telekom kommunikációs vezetői posztjára, nem csak a távközlési szektorban szerzett tapasztalatokat Kutas István. Pályáját pr-ügynökségeknél kezdte, majd 2002 augusztusában a Béresnél kezdett dolgozni, ahonnan négy évet követően lépett tovább és az E.ON Hungária pr-vezetője lett. Ebben a pozícióban 5 évig dolgozott, innen érkezett a Telenor kommunikációs csapatának élére, amit néhány hete cserélt le a Telekomra.

 


Langsteiner Marianne: repülős múlt marketinggel

Nem csak David Blunck rendelkezik repülős múlttal az Invitel menedzsmentjéből, a lakossági és kisvállalati üzletágát 2015 elejétől irányító Langsteiner Marianne szintén megfordult ebben az iparágban. A Magyar Telekomnál és elődvállalatainál is vezető pozíciókat töltött be, 2005-től a T-Mobile, 2008-tól a T-Home üzletág marketingigazgatójaként tevékenykedett, többek között a korábbi Westel átmárkázását irányította. A telekomos idők és az Invitelhez történő csatlakozás között pedig a MALÉV marketingigazgatója volt.

 


Reményi Csaba: tőle sem áll távol a pénzügy

Az Oracle Hungary vezetője 16 éve dolgozik a társaságnál és 10 éve vezeti is a céget, azonban ő sem az IT-szektorban indította be karrierjét. Első diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán szerezte, majd a PSZF-en pénzügyi, a University of Edinburgh-n és az ENPC School of International Management (Paris) intézetben Executive MBA-diplomát szerzett. Pénzügyi ismereteit több cégnél is kamatoztatta, az Oracle előtt az Ernst & Young auditrészlegén dolgozott, azt megelőzően pedig az ERBE Energetikában pénzügyi tanácsadóként tevékenykedett.

 


Robert Redeleanu: marketingfőnökből telkós vezér

A szakember 2016 szeptembere óta a UPC Magyarország vezérigazgatója és ezzel párhuzamosan április 1. óta ellátja a UPC Lengyelország vezérigazgatói teendőit is, ezt megelőzően pedig a UPC Románia vezetője volt. A távközlési társasághoz 2013-ban csatlakozott több mint 15 éves szakmai tapasztalattal a háta mögött, amelyet hazájában, Romániában és külföldi FMCG cégeknél szerzett. A Román Közgazdasági Akadémia elvégzését követően az Unilever dél- és közép-európai régiójában marketingszakemberként kezdte karrierjét, majd ugyanebben a régióban, valamint az Oroszország–Ukrajna–Belorusszia térségben marketingigazgatóként dolgozott. A UPC Romániához történt csatlakozását megelőző három évben a Scandia, Románia egyik legnagyobb élelmiszeripari cégének ügyvezető igazgatója volt.

 


Szabó György: startupba startolt

Médiásból lett startupper, illetve befektető. Közel 16 évig irányította az egyik legnagyobb hazai médiavállalat a Sanoma tevékenységét, de több más, a szektorban működő cégnél is töltött be igazgatósági pozíciót. A Sanoma eladása után ő is váltott, 2014-ben saját startupot alapított Depotrip néven, illetve létrehozta a befektetésekkel foglalkozó Everholdingot, de hozzá köthető az Eversales kereskedőház is.

 


Szentkuti Gabriella: banki karrierből az informatikába

A Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója 2015. július elsejétől tölti be ezt a pozíciót, de nagyjából egy évvel korábban csatlakozott a vállalathoz stratégiai igazgatóként. Számára igazán meredek váltás lehetett ez, hiszen korábban egy teljesen más területen, a pénzügyi szektorban ért el komoly sikereket. A Raiffeisen Banktól érkezett ugyanis a szoftvercéghez, ráadásul meglehetősen hosszú, 15 éves banki karrier után. A pénzintézetnél eltöltött időben folyamatosan lépdelt feljebb a ranglétrán, és amikor úgy döntött, hogy vált, már a Raiffeisen Bank több mint ezer fős országos értékesítési csapatát, illetve az értékesítés- és ügyfélkiszolgálás fejlesztési osztályt vezette.

 

 

Híres szektorváltók a nagyvilágból

Optimális esetben egy tudatos „job hopping” kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a menedzser különböző területeken szerezzen tapasztalatokat, alternatív munkamódszerekkel ismerkedjen meg és közben a kapcsolati hálóját is jelentősen növelje. Az így megszerzett tapasztalatok, kompetenciák egy idő után valóban bárhol kamatoztathatóak lehetnek. A sokrétű tapasztalat, a gyors alkalmazkodási és tanulási képességek a legfontosabbak ma a menedzserek esetében (is), sokszor még a szakmai tudásnál is fontosabbak.

 


Bill Gates: elég lett az IT-ból

A Microsoft alapítója a fordított karrierváltók közé tartozik, hiszen ő az IT-szektort hagyta ott, mára főként jótékonyságai alapítványának és az emberiség jövőjének szenteli az életét. A Bill&Melinda Gates Alapítványával a járványok megelőzésére és egyéb filantróp célokra fordítja vagyonát, több mint 2 milliárd dollárt költött már eddig is egészségügyi fejlesztésekre és oktatásra. A nevéhez fűződik a harmadik világ felzárkóztatására elindított higiéniai projekt, egy újfajta, csatornahálózatot és elektromosságot nem igénylő WC meghonosítása. Gates amúgy ahhoz képest, hogy egykor a világ leggazdagabb embere is volt legutóbb arra panaszkodott, hogy nem kérnek tőle elég adót, szerinte a hasonszőrű pozícióban lévő emberektől sokkal magasabb adót kellene az amerikai kormánynak behajtania. Ő az a milliárdos, aki nem extravagáns dolgairól híres és büszke arra, hogy a Microsoftban is az volt számára az elsődleges, hogy tisztességesen kifizesse az alkalmazottait. Ugyan elnöki pozíciójáról 2014-ben köszönt le, de a mai napig is a Microsoft tanácsadója Satya Nadella mellett.

 


Elon Musk: Vasemberként cél a csillagos ég

A dél-afrikai származású üzletember kihagyhatatlan a szektorváltók közül, eredetileg fizikus és közgazdász végzettséget szerzett Kanadában. Ugyan beiratkozott a Stanfordra, de csak két napig bírta a gyűrődést, bevallása szerint fontosabb problémákkal akart foglalkozni, mint a tanulás – olyanokkal, amelyek az emberiség jövőjét fogják majd befolyásolni. Igaza lett, hiszen a PayPal, a űrhajózást megváltani készülő (és a Mars kolonizálását megálmodó) SpaceX és az önvezető autókat a mindennapokban sikeresen meghonosító Tesla, a napelemipart forradalmasító Solar City és a Hyperloop, valamint a városi közlekedést alagutakkal megoldó The Boring Company is mind olyan kezdeményezések, melyek egyedülállóak és csak egy ilyen zseni fejéből pattanhattak ki. Meghökkentő fő tevékenységei mellett a Vasembernek jut ideje fura találmányokra is, mint a lángszóró vagy a kiborgsárkány, de nagy sikert ért el azzal is, hogy az űrbe juttatott egy Tesla Roadstert. Érdemes rá figyelni, akkor is, ha első hallásra furának tűnnek a dolgai, hiszen ő az, aki a Marson szeretne meghalni, de előtte még bevezetné oda az internetet. Munkaalkoholista és kőkemény vezető, de az az ember, akinek tempójába előbb vagy utóbb beledöglenek a munkatársai.

 


Mark Zuckerberg: egy új galaxis új prófétája

A legellentmondásosabb zseni és szektorváltó talán a közösségi média atyja, Mark Zuckerberg, aki klasszika-filológia és pszichológia szakon kezdett annak idején a Harvad Egyetemen, majd irodalomból diplomázott. A történet mára meg is lett filmesítve, „A közösségi háló” ugyan túl színesen és szagosan adja elő, hogyan indult el 2004 február 4-én a mára a nép ópiumává váló Facebook nevezetű internetes médium. Ugyan Zuckerberg a világ 21. leggazdagabb ICT-vállalkozójává küzdötte fel magát közösségi oldalával, mégis találmánya manapság a Cambridge Analytica adatkezelési botrányáról és a 2016-os választás kapcsán felmerült állítólagos orosz beavatkozásról ismert. Sokan vállalkozása végét vizionálták, de úgy tűnik, sikeresen túlélte ezt, sőt az amerikai szenátusi meghallgatást is, ennek következményeit nemsokára az európai felhasználói fogják megérezni a GDPR indulásakor a bőrükön. Zuckerberg gyermeke születése után Bill Gates-hez hasonlatosan elkezdett jótékonykodni, sőt egy zöld energia fejlesztésére irányuló alapítványban partner is lett (Breaktrough Energy Coalition).

 


Peter Thiel: filozófia szak, jogi diploma, IT-guruság

Nem maradhat ki a híres szektorváltók közül a hazánkban a Gawker-botrány miatt nem közkedvelt (Amerikában sem, mert a Szilícium-völgyi techguruk közül ő állt ki egyedül Donald Trump mellett), Frankfurtban született különc figura sem. Róla sokan nem tudják, hogy eredetileg filozófia szakot végzett a Stanfordon, majd egy jogi diplomát is szerzett. A legtöbben a ICT iparban betöltött munkásságát ismerik, hiszen együtt alapította Elon Muskkal az internetes pénzforgalmat megteremtő PayPalt. Befektetéseiről ismert, a Facebook, a SpaceX, a LinkedInben is benne volt és van a keze. De talán manapság az adatelemzéssel foglalkozó cégéről, a 20 milliárdos és az USA védelmi minisztériumának (az NSA-nak és a CIA-nak is) szállító házi cégéről, a Palantirról ismeretes. Sokat idézett aranyköpése, amely összefoglalja életfilozófiáját és azt, hogy mit gondol az ICT-világról úgy hangzik, hogy „a monopólium minden sikeres üzlet feltétele”. Azonban érdekes módon ez nem zárta ki azt, hogy megalapítsa a Thiel Ösztöndíjat, amellyel a 20 év alatti tehetséges fiatalokat támogatja abban, hogy felsőfokú tanulmányok helyett inkább saját céget alapítsanak.

 


Richard Branson: egy örökifjú extrém filantróp

A leghíresebb és példaértékű szektorváltó talán a lemezboltosból telekommunikációs és űrhajózási nagyvállalkozóvá váló Richard Branson. Igazi extrém figura, akin mintha egyáltalán nem fogna az idő vasfoga (az üzletember hamarosan 68. születésnapját ünnepli). Ugyan diszlexiája miatt nehezen sikerült elvégeznie az iskoláit, sőt állítólag egykori tanára azt mondta róla, hogy vagy börtönben végzi, vagy milliárdos lesz. Utóbbi jóslat vált be. Az általa alapított Virgin Records (majd a Virgin Megastore-ok világszerte) forradalmasították a zeneipart és a streaming média eljöveteléig meghatározták azt (tulajdonképpen egy csomagküldő szolgálattal kezdte kicsiben). Mára főként a Virgin Galactic űrvállakozásáról (SpaceShipOne és Two projektek), humanitárius akcióiról és magánszigetéről ismert. Sőt, a LinkedIn-en az egyik legbefolyásosabb véleményvezérként és polihisztorként tartják számon, a vagyona a Forbes szerint elérte már az 5 milliárd dollárt.

 


Ryan Holmes: pizzás vállalkozásból a közösségi média élére

Az egyik legjobb példa a szektorváltásra a Hootsuite közösségi média menedzser alkalmazás alapítója, aki egy olyan kanadai farmon nőtt fel a ’70-es évek elején, ahol még elektromos áram sem volt. Kirúgták az egyetemről is, majd egy pizzás vállalkozással alapozta meg üzleti karrierjét. Mint kortársait, őt is érdekelte az akkor szárba szökkenő internet és önmagát képezve sajátította el a webdizájnt és programozást, majd látva a piaci szegmenst alapított erre saját céget. 2008-ban ebből indult a Hootsuite 21 alkalmazottal, ami mára a közösségi marketing meghatározó vállalkozásává fejlődött, több mint 1000 munkatárssal és 16 millió felhasználóval világszerte. 2015-ben alapította meg a SpaceVR cégét, ami az világűrbe elhelyezett műholdas kamerával tesz lehetővé virtuális valóság alapú „utazásokat”.