work

32_Sved_Janos3_420
Forrás: -
Örök kihívás a vevők megtartása

A siker alapja a kapcsolati háló

Számítógépes hálózatok kutatásába is volt szerencséje bekapcsolódni még pályája elején. Svéd János, a Multisoft értékesítési és marketingigazgatója szerint az erőteljes szakmai és baráti kapcsolatok jelentik a siker alapját.

Svéd János, Multisoft
Svéd János, Multisoft
– Vissza tud emlékezni, mi volt a legfontosabb motivációja, amikor annak idején először munkába állt?

– Ki szerettem volna kerülni az egyetem védő burkából a nagy betűs életbe. Ezért döntöttem úgy, hogy nem maradok tanítani az egyetemen, hanem azon kívül mérettetem meg magam. Kutatással szerettem volna foglalkozni, ami meg is adatott: a mai internet elődjét, a számítógépes hálózatokat volt szerencsém kutatni.

– Első munkahelyén sikerült megtalálnia a vezetésnek az ön motivációs pontjait?

– Rendkívül jó főnökkel áldott meg az ég, aki szakmailag és emberileg is tudott engem segíteni. Rengeteget tanultam tőle, és követtem őt második munkahelyemre is. Élete végéig megmaradt barátságunk.

– Sales- és marketingvezetőként mit tart a legnagyobb kihívásnak?

– Az igen jelentős konkurenciával küzdve új vevők megszerzését, másrészt a megszerzett vevők hosszú távú megőrzését. Jelenlegi munkahelyemen tizenötödik éve dolgozom, úgy érzem itt ezt sikerül megvalósítani.

– Mit gondol, hogyan változott a lojalitás fogalma az elmúlt 10-15 évben?

– Régen mély munkahelyi barátságok szövődtek, az emberek jobban egymásra voltak utalva. Ma felszínesebbek a kapcsolatok, talán azért, mert mindenki a saját karrierje egyengetésével van elfoglalva és nem érnek rá egymással foglalkozni. A felszínes kapcsolatok a lojalitás fellazulását eredményezték.

– Hogyan tudta támogatni családja az üzletben elért sikereket?

– Édesapám, aki régen meghalt, élete jelentős részében szintén kereskedőként dolgozott, tőle sokat tanultam hozzáállásban. Feleségem pedig, elsősorban amíg gyerekeink kicsik voltak, orvosi pályája mellett gondoskodott a család összetartásáról.

– Meglátása szerint milyen összefüggések vannak a magánéleti sikeresség és az üzleti eredmények között?

– Úgy gondolom, hogy valaki nem lehet csak a magánéletben, vagy csak az üzleti életben sikeres, a kettő kiegészíti, támogatja egymást.

– Mit tanácsol a fiatal pályakezdőknek, hogyan legyenek sikeresek a munkájukban?

– Karrierje elején keresgéljen bátran, próbáljon ki mindenféle munkahelyet, pozíciót, kóstolgassa az üzleti életet, szerezzen tapasztalatot, majd ha megfelelőnek tűnő munkahelyet, hivatást talál, akkor eresszen gyökeret.

– Milyen összetevőkből áll a siker receptje?

– A siker alapját a kapcsolatok jelenti. Ám a szakmai kapcsolatok mellett a baráti kapcsolatok kiépítéséről és fenntartásáról sem szabad elfeledkeznünk.

– Hazaviszi a munkáját? Otthona a munkahelye?

– Ahogy szó volt róla, egy igen pici részem volt az internet kialakításában. Ez ma azzal jár, hogy otthonról, szabadságról is el tudom érni a munkámat, akkor is követem az eseményeket. Ez persze nem ideális állapot, de ez lett a fejlődés eredménye.