work

37_szajbely_gyorgy.jpg
Forrás: ITB
Megfontoltan, megtervezve

A cégvezetés mindennél nagyobb élmény

Több mint három évtized után visszavonul az általa alapított és többségében tulajdonolt cég operatív vezetésétől Szajbély György. A Griffsoft (most még) elnök-vezérigazgatójával a váltás miértjéről és hogyanjáról, valamint a jövőről beszélgettünk.

– A Griffsoftot vezetni életérzés, nyilatkozta három évvel ezelőtt lapunknak. Mi változott, hogy most mégis átadja a kormányrudat?

– Valóban semmivel össze nem hasonlítható élmény vezetni ezt a céget. De előbb-utóbb elkerülhetetlenül abba kell hagyni. Az én életemben több szempontból is most jött el a megfelelő pillanat. A legkisebb gyerekem is kirepül a családi fészekből, így megszűnik számos magánéleti kötöttség, mondhatni új életet kezdhetünk. Úgy gondoltam, akkor itt az ideje a szakmai életemben is új életet kezdeni, és magam mögött hagyni mindazokat a kötelezettségeket, amelyeket a cég operatív vezetése jelent. Harminc év azért elég volt.

– Mikor döntött úgy, hogy feladja a vezérigazgatói posztot, és hogyan zajlik az átadás-átvétel?

– Bizonyos szempontból már egy-két éve tart. A cégben dolgozó tulajdonostársaim is egyre több feladatot adnak át a kollégáknak, és én is kicsit kevésbé vettem részt a napi irányításban. Igyekeztem úgy szervezni a cég felépítését és működését, hogy minél kevesebbet kelljen beavatkoznom. A végleges döntés tavaly szeptemberben született meg, és azóta egyre inkább bevonom az utódomat, Ferenczy Imrét, a jelenlegi szolgáltatási vezérigazgató-helyettest azokba a feladatokba, tervekbe, amelyek eddig nem tartoztak a hatáskörébe. Április elsejétől a pénzügyi évünk végig, augusztus 1-ig lesz a „tesztidőszak”. Ekkor már Imre látja el a vezérigazgatói feladatokat, de tanácsadóként még segítem a munkáját. Augusztustól viszont az új üzleti év már teljes egészében az új menedzsment felelőssége lesz.

– Teljesen visszavonul a cég életéből, vagy megtart valamilyen pozíciót?

– Teljesen nem lépek ki, már csak azért sem, mert harminc évi munkám és komoly érdekeltségem fekszik a cégben, ezt pedig nem engedi el az ember. Az igazgatóság elnöke maradok, és ilyen formában lesz rálátásom és ráhatásom a Griffsoft stratégiájára és annak végrehajtására. Mindezeken túl az ügyfélkapcsolatok ápolásában is részt veszek, és valamennyire megmaradok a „cég arcának”.

Van még egy oka annak, hogy nem távolodom el a cégtől. Az átmeneti időben is szeretném egyértelművé tenni a piacon, hogy nem pánikban szabadulok meg a Griffsofttól, hanem egy megfontolt és tervezett váltás zajlik, amelynek eredményeképpen még jobb és még stabilabb lesz a vállalat.

– Három évtized után mennyire nehéz átadni a vezetést?

– Kicsit sem könnyű elengedni, volt is számos álmatlan éjszakám miatta. Néha úgy éreztem, cseppet sem jó ötlet. Nem is tenném meg, ha a cég nem állna biztos lábakon. Ma már látjuk, hogy júliusban rekord évet zárunk. No és persze a kormányrudat is olyan embernek tudom átadni, akiben feltétel nélkül megbízom.

– Hogyan választotta ki az utódját? Egyértelmű volt, hogy belülről jön?

– Nem, egy ideig gondolkodtam azon is, hogy kívülről hozok menedzsert. Egyrészt túl nagy kockázatot jelentene egy külsőst megtenni cégvezetőnek komoly hagyományokkal bíró Griffsoftnak nincs szüksége egy olyan megújulásra, amit egy kívülről jött, egészen más környezetben szocializálódott vezető hozna, aki esetleg túl hirtelen akarna változásokat, vagy nem tudna együttműködni a jelenlegi menedzsmenttel. Ha cégen belülről választok, akkor a menedzsment nagyobb önállósága olyan pozitív energiákat szabadít fel, amelyek révén az eddigieknél is jobban tudnak teljesíteni.

– Mivel fogja tölteni az idejét, ha már nem köti le az erejét a Griffsoft?

– Imádok utazni, és még számtalan felfedezni való van a világon. De akkor is elégedett leszek, ha akár csak a Balatonnál több időt tölthetek.