Munkaerőpiac

Tóth Gergely, HR Fest
Tóth Gergely, HR Fest
Forrás: ITB
Összehozták a HR ünnepét

Mindenki megtalálhatja azt a munkahelyet, ahol igazán otthon van

Van egy rendezvény, amely évről évre növekszik, és amelynek nevébe nem csak divatból került a „fesztivál” szó. A HR Fest csapata megvalósította azt, amit az ember arról gondol, milyennek kell lennie egy szakma ünnepének. Embereket és gondolatokat kötnek össze, változást inspirálnak, de céljuk az is, hogy forradalmasítsák a szervezeti kultúrát. A konferencia ötletgazdájával és alapítójával, Tóth Gergellyel beszélgettünk.

Ha azt mondom, Batiz András, Bombera Krisztina, Csernus Imre, Dragomán György, Győrfi Pál, Lengyel Tamás, Mácsai Pál, Palya Bea vagy Philip Zimbardo, elismerően füttyent az ember a névsor hallatán, de lehet, hogy nem gondolná, hogy egy HR-konferencia résztvevőiről van szó. Pedig a humánerőforrás fegyvertárában sokkal több töltény van, mint az elsőre hinnénk. Az október közepén megrendezett HR Fest éppen arra vállalkozott, hogy minél több aspektusból mutassa be a humánerőforrás aktuális kihívásait, fejlesztéseit, és lehetőleg minél több szektort kössön össze a HR égisze alatt.

– Igencsak a figyelem középpontjába került a HR az elmúlt egy-két évben, a munkaerőhiány jócskán erre a szakmára irányította a cégek, vállalatvezetők figyelmét. A HR napjainkban erős jelenléti időszakot él meg – ami a konferenciátok szempontjából is jó hír.

– És ez az időszak most kezdődik el igazán! Nemcsak a munkaerőhiány miatt, hanem azért is, mert a technológiai fejlődés alapjaiban alakítja át az üzleti környezetet és a munkavégzés mikéntjét. A régi típusú működési módnak (ahogyan a cégek régen dolgoztak: hosszú évekig ugyanazok az emberek, ugyanazzal az üzleti modellel, ugyanabban az irodában, ugyanazokkal az eszközökkel és módszerekkel végezték a napi munkát) itt a vége. Ahogy a mondás is tartja: csak a változás állandó – nos, ez különösen igaz napjaink felgyorsult gazdasági környezetére. Akár munkaerőhiány van, akár munkaerőtöbbletről beszélünk, a HR szerepe az egyik legfontosabb szervezeti egységgé vált az elmúlt években cégen belül.

– Neked mit jelent a HR?

– Boldog munkavállalókat. Az lenne ideális, ha mindenki megtalálná azt a munkahelyet, ahol igazán otthon van. Azt a típusú munkát és azt a közeget, amelyben és ahol tényleg jól érzi magát. Számomra az erre való törekvést, ennek megvalósítását jelenti a HR.

– Hat konferencia egy helyen – idén így hirdettétek meg az eseményt. Elnézve a több szálon futó programokat, ez már valóban egy fesztivál, szinte ünnep volt.

– Jó szó rá az ünnep, mert csakugyan az volt a célunk, hogy olyan szakmai eseményt hozzunk létre, amely nem csupán egy a sok konferencia közül, hanem tényleg különleges. Úgy érzem, ezt idén is sikerült megvalósítanunk. Több mint 150 előadónk és 1500 résztvevőnk volt, de ami igazán jó volt, az maga az energia. Körülbelül hat évvel ezelőtt kezdtem el a HR Fest ötletén gondolkodni, akkor még se a humánerőforráshoz, se a rendezvényszervezéshez nem volt sok közöm. Bekopogtam az ötlettel Veres Ritához és Uzsák Éva Virághoz, és elmondtam nekik, hogy meg fogjuk csinálni az ország legjobb HR-fesztiválját. Ők pedig voltak annyira nyitottak és bátrak, hogy félórás beszélgetés után azt mondták, rendben!

– Megérzés volt? Hat évvel ezelőtt megéreztél valamit abból, hogy a következő években a HR kulcsfontosságú lesz?

– Szerintem már hat éve is fontos szerepet játszott a HR a cégek életében, de azt gondoltam, hogy még ennél is fontosabb szerepet kellene, hogy játsszon. Egy multinacionális cégnél dolgoztam akkoriban, ahol jól éreztem magam, sikeres voltam, de azt láttam, hogy sokkal jobban is működhetnének a szervezet belső energiái. Ez nem a munkahely hibája volt, hanem a nagy szervezetekre általánosan jellemző gyengeség. Pedig a technológiai fejlődés már elhozta azt az időt, hogy megvalósulhatna a HR szárnyalása. Igazából engem mindig is a technológiai fejlődés és a jövő irányai érdekeltek szenvedélyesen, ezért gondoltam úgy, hogy jó volna egy olyan HR szakmai esemény, ahol ezzel is lehetne foglalkozni.

– Mennyire volt könnyű vagy éppen rögös az út, ami odáig vezetett, hogy ilyen méretű rendezvénnyé nőjétek ki magatokat?

– Ez mindig „nehéz kenyér”. Mert olyasvalamit szervezünk, ami egy évben csupán egyetlen nap van – és mindenkinek el kell hinnie, hogy jövőre is lesz, és jövőre is jó lesz. A kezdetekben természetesen ez nem volt egyszerű feladat, de mostanra már megtanultuk, hogyan kell végigvinni a folyamatokat, és olyan szervezőcsapat állt össze, amelynek a szívügye és a szenvedélye lett a HR Fest. Mindig is figyeltünk arra, hogy örömünk legyen abban, amit csinálunk. Igen, voltak nehéz pillanatok az elmúlt években, sokat változott a csapat is, de mostanra sikerült elérnünk, hogy 95 százalékban örömöt jelentenek a fesztivállal járó teendők mindannyiunk számára, és csupán öt százalékban van jelen a nehézség.

– Melyik előadás volt a kedvenced idén, és hogyan értékeled magát a rendezvényt?

– Mácsai Pál a színházvezetésről beszélt „Motiváció vagy mánia?” címmel, Csernus Imre pedig „Egy életed van!” felkiáltással tartott (a tőle megszokott habitussal) előadást – rájuk nagyon kíváncsi voltam és nem csalódtam. De a legizgalmasabb számomra mégis a díjátadó volt: idén először slam poetry előadók kötötték össze az egyes kategóriákat. Ez az „újhullámos” kísérlet teljesen új vonalat jelentett a konferencián. Összefoglalni pedig úgy tudnám az egész eseményt, hogy számunkra az idei HR Fest mutatta meg leginkább azt az inspirációs és energiaszintet, amit mindig is el akartunk érni. Idén volt annyi a mosolygós arcok aránya, amennyit mindig is látni akartunk. Most értünk el idáig.

– Mi a sikeretek titka azon túlmenően, hogy szívügy?

– Az őszinteség. Őszinték vagyunk a színpadon, olyan témákat veszünk elő, amelyeket mások nem mernek, olyan embereket hozunk el a látogatóknak, akiket mások nem mernek. Valaki a következő értékelést írta rólunk: „Ez volt az az esemény, ahol nem eladni próbálták magukat az előadók, hanem mindenki önmagát adta.” Véleményem szerint ez a sikerünk titka.

– De jövőre mindehhez még egy lapáttal rá kell tenni.

– Már most rengeteg ötletünk van. Például nyár elején is lesz egy eseményünk egy vagány, igazi fesztiválos helyszínen, fesztiválkörülmények között, de erről még nem árulhatok el többet. Illetve megrendezzük a Future Work fesztivált is, ami azokhoz szól, akik munkát és karrierutat keresnek – azt szeretnénk megmutatni, hogyan találhatják meg azt a céget, amelyik igazán nekik való.