Munkaerőpiac

BME_VIK-Schonherz_alairas_20200109_e.jpg
Forrás: BME VIK
Enyhülhet a hazai informatikushiány

Egyetem - vállalat - iskolaszövetkezet együttműködés

Együttműködési megállapodást kötött a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara a Schönherz Iskolaszövetkezettel a hallgatók kooperatív képzéséhez szükséges vállalati partnerek szakmai gyakorlóhelyként való bevonásáról. A megállapodást a felek ünnepélyes körülmények között a 2020. évi Educatio kiállítás megnyitója keretében írtak alá 2020. január 9-én.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara 2018 szeptemberében hazánkban elsőként indította el a BProf üzemmérnök-informatikus alapképzést, melynek képzési időtartama 6 szemeszter. Az új képzés célja a magyarországi informatikus szakemberhiány csökkentése, a gazdaság számára megfelelő mennyiségű és minőségű informatikus szakember képzése. 2020 szeptemberében több mint 100 diák kezdi meg a képzés utolsó 2 félévét, amelynek jelentős részét a hallgatók vállalatoknál töltik. Ez biztosítja az erős elméleti alapokkal felvértezett diákok számára a közvetlen gyakorlati tapasztalat megszerzését és lehetőséget ad arra is, hogy – kölcsönös elégedettség esetén – a hallgató a végzése után a vállalatnál helyezkedjen el.

A hallgatók kooperatív képzéséhez szükséges vállalati partnerek szakmai gyakorlóhelyként való bevonásáról a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara együttműködési megállapodást kötött a Schönherz Iskolaszövetkezettel, melyet a felek ünnepélyes körülmények között a 2020. évi Educatio kiállítás megnyitója keretében írtak alá 2020. január 9-én. A megállapodást a BME részéről Józsa János rektor, Kotán Attila kancellár, Charaf Hassan dékán, az iskolaszövetkezet részéről Baross Levente elnök látták el kézjegyükkel. A vállalatoknál töltendő 10 hónapos, intenzív szakmai gyakorlat feltételeiről január 14-én tart a BME VIK tájékoztatót.