Munkerőpiac

26_HOW_Design.jpg
Forrás: ITB
Régiós szakadék az IT-vezetők bérében

Pozsonyban is többet keresnek, mint Budapesten

Itthon a legjobban Budapesten kereshetnek az informatikai igazgatók, átlagosan 1,15 millió forint körül alakul a bruttó havi bérük, ez egyébként harmadával több, mint a legalacsonyabb átlagkeresetet kínáló megyében, Nógrádban. A határokat átlépve azt láthatjuk, hogy Prágában, Pozsonyban és Ljubljanában lényegesen magasabb bérre számíthatnak az IT-vezetők, mint Magyarországon.

Közel 400 ezer forint – ekkora a különbség egy budapesti és egy Nógrád megyei informatikai igazgató havi bruttó átlagkeresetében – legalábbis a Workaniához tartozó fizetesek.hu oldalon található adatok szerint. De talán még szemléletesebb, ha úgy fogalmazunk, hogy harmadával keres kevesebbet a nógrádi IT-vezető budapesti társánál. Az nem okoz különösebb meglepetést, hogy az egyes országrészek jelentősen eltérő fejlettségi szintje miatt komoly különbségek alakultak ki a fizetésekben is, az azonban már megdöbbentő, hogy egy napjainkban igencsak trendi és elismert szakmában betöltött jó pozíció esetében is ekkora lehet az eltérés.

 

Nyugati hatás

A fizetesek.hu adatai alapján Budapesten havonta átlagosan 1,15 millió forint bruttó fizetéssel számolhatnak az informatikai igazgatók. Ez egyben azt is jelenti, hogy a fővárosban ez a negyedik legjobban fizetett pozíció – természetesen az átlagokat nézve –, csak a különböző típusú vállalkozások topvezetői vihetnek haza többet. Ezzel az összeggel országos szintén első a főváros – igaz, viszonylag kis különbséggel. A második legjobb térség Magyarországon az IT-igazgatók számára ugyanis Győr-Moson-Sopron megye, ahol közel 1,13 millió forint az átlagos bruttó bérük. Ebben nyilvánvalóan komoly szerepet játszik a nyugati határ közelsége, ami akár az ingázásra is lehetőséget kínálhat, így arra kényszeríti a cégeket, hogy mélyebben nyúljanak a zsebükbe, ha meg akarnak tartani egy-egy jó IT-vezetőt. Persze emellett számos nagyvállalat is működik a megyében, ami szintén felfelé tolja a béreket, köztük pedig ott az ország egyik legnagyobb társasága, az Audi, ahol valószínűleg igencsak megbecsülik az IT-s csapatot is.

A képzeletbeli dobogó harmadik helyén egy, a rendszerváltáskor igen jó helyzetből indult megye található, melynek központja, Székesfehérvár a hazai informatikai piacra is komoly hatást gyakorolt. Fejér megyéről van szó, ahol 1,08 milliós forint az IT-igazgatók átlagos bruttó bére. Székesfehérvár az egyik nagy múltú, magyar informatikai cég, az Albacomp hazája, de a városban található például az IBM egyik nagy szolgáltató központja is.

Ahogyan azt már láthattuk, Nógrád megye a legkevésbé vonzó egy IT-igazgató számára, legalábbis ha a fizetésről van szó, azonban a mezőny végén is meglehetősen szoros a verseny. A második legalacsonyabb átlagfizetésről a Tolna megyei informatikai vezetők számoltak be, ők bruttó 788 411 forintra számíthatnak havonta átlagban. De nem kényeztetik el Baranya megyében sem az IT-igazgatókat, a fizetesek.hu adatai alapján náluk 813 945 forint az átlag.

 

Mobillal csábítanak

Az országos átlag egyébként majdnem bruttó 944 ezer forint, ezt a főváros mellett kilenc megyében sikerült túllépni, ebből adódóan 10 olyan megye van, ahol nem éri el az informatikai vezetők bére ezt az összeget. A bruttó 944 ezer forintos havi átlagkeresetet érdemes megvizsgálni abból a szempontból is, hogyan aránylik a magyar átlaghoz. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2019. januárjában 343,5 ezer forint volt az összes foglalkoztatott átlagos bruttó havi keresete. Ez 10,6 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Budapest esetében már jeleztük, hogy az IT-igazgatók a fővárosban a negyedik legjobban fizetett csoportnak számítanak, közvetlenül az első számú cégvezetők után. Nos, hasonló módon kiemelt bánásmódra mindössze öt megyében számíthatnak, és például Hajdú-Biharban csak a hetedik, míg Nógrádban csak a nyolcadik legjobban fizetett pozíció az övék.

A fizetesek.hu összesítéséből az is kiderül, hogy a béren és a hagyományos juttatásokon kívül mire számíthatnak még a munkavállalók a cégek részéről. Ez persze már nem pozíció- és foglalkozás-specifikus adat, de jól mutatja, mit gondolnak arról a vállalkozások, hogy mivel tudják leginkább magukhoz csábítani az embereket. A fővárosban a leggyakoribb extra juttatás a mobiltelefon magáncélokra, de a cégrendezvényeken, akciókban való részvétel, illetve a parkolóhely biztosítása is előkelő helyen szerepel, ami a budapesti parkolási helyzet ismeretében meglehetősen fontos tényező. Érdekes módon az IT-igazgatók számára bér szempontjából legkevésbé vonzónak tűnő megyében, Nógrádban a céges parkolóhely biztosítása vezet a juttatások között, második a mobilhasználat magáncélokra, harmadik pedig a helyi utazási bérlet.

 

Fizetések a szomszédban

A Workania nemzetközi hálózatára és kapcsolatrendszerére támaszkodva lehetőséget kínál arra is, hogy a szomszédos országok fizetéseivel is összevessük a hazai béreket. A platy.sk összesítése alapján Szlovákiában, a pozsonyi régióban 4792 eurós bruttó átlagfizetésre számíthatnak az informatikai igazgatók, vagyis cikkünk készítésekor (április 5-én) aktuális árfolyamon számolva 1,53 millió forintra. Ahogyan nálunk, északi szomszédainknál is a főváros számít a legjobban fizető térségnek, ráadásul több száz eurós fölénnyel a második helyezett előtt. Valamivel kisebb összeget, de a hazaihoz képest még mindig jóval többet vihetnek haza az IT-vezetők Szlovéniában, a Ljubljanát, a fővárost is magában foglaló statisztikai régióban forintra átszámolva 1,43 milliós bruttó átlagfizetéssel kalkulálhatnak.

Egészen más ugyanakkor a helyzet, ha egy másik déli szomszédunknál nézünk körül, a szintén EU-tag Horvátországban. Az ország fővárosában, Zágrábban 685 ezer forintnak megfelelő kuna az informatikai igazgatók átlagos havi bruttó bére. Ez egyébként alig múlja felül a keleti szomszédunk, Románia fővárosában, Bukarestben elérhető fizetést, ami 684 ezer forintra jön ki. Kicsit távolabbra nézve, de még maradva a régiós, uniós tagországoknál az látszik, hogy Prágában is jóval a magyar átlag fölött vihetnek hazai az IT-vezetők, 1,46 millió forintnyi cseh korona az átlagos bruttó keresetük havonta.


Informatikai igazgatók fizetése (átlagos havi bruttó fizetés, forintban)

RégióFizetés
Budapest 1 152 890
Győr-Moson-Sopron 1 128 730
Fejér 1 082 220
Komárom-Esztergom 1 070 050
Vas 1 063 250
Pest 1 061 110
Szabol-Szatmár-Bereg 1 039 860
Bács-Kiskun 982 844
Heves 964 390
Jász-Nagykun-Szolnok 945 194
Országos átlag 943 997
Csongrád 912 585
Veszprém 907 120
Borsod-Abaúj-Zemplén 848 373
Somogy 848 195
Hajdú-Bihar 847 777
Zala 846 047
Békés 819 314
Baranya 813 945
Tolna 788 411
Nógrád 757 639

Forrás: fizetesek.hu