Munkaerőpiac

26_thestreet.jpg
Forrás: ITB
Az elveszett idő nyomában

Munkahelyi lógási percek éves statisztikában

Vajon hány napot tölt dohányzással a kolléga; mennyit szörfözünk az interneten munkaidőben; és egyáltalán, miért csak három napot töltünk hasznos munkával egy héten? Apró érdekességek, melyek jelen vannak a mindennapokban, természetesnek ható mivoltuk miatt nem szúrnak szemet, ám éves szinten kiábrándító adatokkal szolgálnak. Tekintve, hogy az ember élete során közel 10,5 évet tölt munkával, 365 nap távlatában is meglepő, hogy mennyi mindenre pazarolja el az idejét „munka” címszóval.

Az elmúlt években készült jó néhány, cégvezetőket szíven ütő statisztika arról, hogy miket (is) csinálnak a serényen dolgozó alkalmazottak munkaidőben – meg azok is, akik igyekeznek fontos projektnek álcázni valós tevékenységüket.

 

Dugóban ücsörgés és Insta pörgetés, hány perc naponta?

Két éve a Funders and Founders infografikája sokkolta a nagyérdeműt, ami a munkahelyi cselekvéseken túl sok minden másra is rávilágított. Többek között arra, hogy ha 78 éves várható élettartammal számolunk, akkor abból az ember 28 évet tölt alvással, 10,5-öt munkával, 9 évet közösségi médiával, videojátékkal és tévézéssel, 6 évet házmunkával, 4 évet evéssel és ivással, 2,5 évet pedig a legkirályibb helyen ülve, trónolással.

Visszakanyarodva a munkával kapcsolatos lebontásra, tavaly a Samsung európai országokat vizsgáló kutatásából körvonalazódtak még érdekesebb dolgok, kezdve a közlekedéssel. A kutatásból kiderült, hogy egy ingázó átlagosan napi 56 percet tölt utazással, ami ugyan nem a munkaidő része, viszont az európai átlagot tekintve a dolgozók közel 1,4 órát töltenek munkával ingázás során, ebben pedig élen járnak a svájciak, akik heti 1,9 órát dolgoznak közlekedés közben. Szintén tetemes időt vesz el az e-mailek olvasása, megválaszolása, rendszerezése, ami naponta 2,5 órára rúg. Hasonlóan időrabló a megbeszélések zöme, minden második meeting teljesen felesleges, mert a munkavállaló már nem tud koncentrált maradni.


 

Öt-hét hamuvá perzselve

Az irodai időrabló tevékenységeken túl maguk a munkavállalók is mesterien el tudják pazarolni a perceket, kezdve azzal, hogy naponta körülbelül 30 perc megy el a közösségi médiaoldalak csekkolására, és további 1,6 óra az egyéb mobiltelefon használatra. A legdurvább statisztikát azonban mégis a dohányzás produkálja. Az állandó cigiszünetek 5 hetet tesznek ki egy év alatt a munkaidőből. Egy brit, elektromos cigarettákat értékesítő vállalat megbízásából készült tanulmány szerint a megkérdezettek 30 százaléka napi egy órát tölt dohányzással, amit a Benenden Healthcare Society kutatása is alátámaszt a maga eredményével, ami ugyanezt a tevékenységet 30 percre becsüli. Összegezve tehát a dohányosok fél nappal kevesebbet dolgoznak egy héten, mint azok, akik nem osztoznak a káros szenvedélyen. Ez utóbbi állandóan parázs vitákat szül, ugyanis a nem dohányzók minimum egy, maximum hat nap plusz szabadságot tartanának igazságosnak az esetben, ha a pöfékelés ilyen magas mértékre rúg az éves statisztikában.