Munkaerőpiac

28_The_Globe_and_Mail.jpg
Forrás: ITB
Feltornázott bérigények

Aranyárban mérik az ICT-szakembereket

Egyre több informatikus hiányzik a magyar munkaerőpiacról, a kötelező digitalizáció miatt (is) megnőtt a cégek éhsége az IT-s munkaerőre, így állítólag már 60 ezer szakemberre lenne szükség hazánkban.

Szakértők szerint a havi negyedmillióstól a bruttó kétmillióig terjedhet egy-egy informatikus fizetése hazánkban. Az elég nagy szórás azt jelzi, hogy nemcsak a tapasztalattól, hanem a szükséglettől és az éppen aktuális piacon hiányzó programnyelvtől is függ, hogy ki mennyit keres, de nyilván ágazatilag is folyamatosan változik a szakma helyzete. Kortünet ez, nemcsak hazánkban, de az EU-ban is, a kényszerű digitalizációs láz miatt aranyárban mérik az ICT-szakembereket.

 

Korunk aranyláza

Az Eurostat felmérése is jelzi, hogy hiányszakmával küzdenek az információ- és kommunikációtechnológia szektorban munkálkodó cégek: míg 2017-ben csak a felük, tavaly már 60 százalékuk keresett folyamatosan ilyen végzettségű szakembereket. Nem kell félnünk, az EU-ban is hasonló a helyzet: tavaly 53 százalékra nőtt azon cégek száma, ahol ICT-s munkatársakat kerestek. Hazánkban a 60 ezres hiány úgy lehetséges, hogy egyre több nemzetközi nagyvállalat költözik ide, és főként az energiaszektor és az autóipar az, ami Magyarországon a kutatás-fejlesztés terén nyújt új lehetőséget és szenved ínségben ezen a területen.

Fejlesztői központot azért is érdemes manapság magyar honba helyezni, mert nemcsak a legendásan jó magyar tudás, de az EU-hoz képest alacsony bérszint is vonzerővel bír, idecsábítja az ICT-fejlesztésben utazó cégeket. Ezért a nagy informatikus láz inkább arról szól, hogy a cégek IT-fejlesztőket keresnek, ők értékelődtek fel a munkaerőpiacon, nem a teljes szakma. Mindenesetre ez feltornázta a bérigényeket, ma slágerszakmává vált tehát a bitek bűvölete.

Legyen minden magyarból programozó!

Az elképesztő fizetésnövekedés teljesen átrendezte a piacot, nagy üzlet lett az kódolók edukációja is. Az elmúlt években divatosak lettek a coding bootcampek, vagyis a néhány hónapos, felturbózott és gyakorlatorientált intenzív szoftverfejlesztési tanfolyamok. Mielőtt elégedetten hátradőlnénk, tény, hogy még ezek sem tudják kielégíteni az igényeket, állítólag az itt sikeresen végzettek tízszeresére lenne szükség rögvest junior szoftverfejlesztőként. Ez azt eredményezi, hogy egyre többen váltanak céltudatosan pályát az ICT-szektort megcélozva, és döntenek a szoftverfejlesztés, mint karrierváltás mellett. A magyarok informatikai képzésben meglehetősen eredményesek, hiszen a munkáltatók elégedettek az ilyen „gyorstalpalón” végzett szakemberekkel is (legalábbis a 72 százalékuk a Codecool szerint). Ez viszont azt eredményezte, hogy ma egy ilyen programozó-iskola végzőse ugyanolyan felkészült lehet szakmailag, mint az, aki évek során az egyetemek padsorait koptatva tette meg ezt diplomát szerezve.

Figyelembe kell venni, hogy elsősorban junior fejlesztőkről és nem vén rókákról van szó. Igaz, a szakmában meglehetősen puskaporos a hangulat a szakmai felhígulásért, de sok lúd disznót győz, az ICT-szükség diktál a digitalizáció kényszerében lévő cégeknél, és nem kell tagadni, sokat kell még arra várni, amíg telítődjön a piac. Az informatikushiányra, úgy tűnik, jelenleg jó megoldást kínál tehát a bootcamp, de jellemző, hogy a „diákok” elsősorban nem huszonéves fiatalok, hanem a munkaerőpiac más szegmenseiből érkező karrierváltók, akik ICT-szakemberré akarják képezni magukat. Természetesen megtalálható itt a 21 éves is, de a 40-es korosztályból is bőven kerülnek ki szakmaváltók. A legtöbb iskola eleve elhelyezkedést, garantált munkát is kínál, akár már a tanfolyam alatt is.

 

A legkeresettebb ICT-szakemberek

Maga a programozói szakma igen tagolt, így megkülönböztethetünk négy, manapság népszerű területet. A fejlesztés, az üzleti IT, az infrastruktúra és a tesztelés azok a szegmensek, ahova leginkább szakembereket keresnek a magyar és a külföldi cégek. Nyilván ebből is sejthető, hogy ezen a piacon is csak néhány kiemelt fejlesztő kereshet 1,8 milliót, a valóságban egy százalékuk sem kap ennyit. A realitások talaján maradva egy fejlesztő havi 1,2-1,5 milliót vihet haza maximum havonta, ők főként a Java-fejlesztők közül kerülnek ki. Ehhez viszont legalább 5-10 éves tapasztalat is kell, hogy a dolgos hétköznapokban megállják a helyüket egy nagyvállalati közegben.

A Java után a C# és a C++ programnyelveken fejlesztők helyzete a legjobb ma, de a .Net és a React ismeretével is gyorsan el tudja adni magát a piacon egy fiatal vagy pályát váltó szakember. Borsos fizetést viszont mindig csak az remélhet, aki komplex fejlesztői (full stack) feladatok elvégzésére is alkalmas (ehhez kell a tapasztalat).

A szabadúszók is megjelentek ebben a világban, magasabb bevételt jelenthet, ha tanácsadóként, külső munkatársként egy-egy projekthez csatlakozik az ICT-szakember. Alapvető ebben a szegmensben a folyékony szakmai angolnyelv-tudás, hiszen erre már elengedhetetlenül szükség van egy-egy projekt kivitelezése során.

A fejlesztés után az ICT-tanácsadói vagy business analyst szakemberek a legkeresettebbek és állnak a fizetési ranglista élén. Ők jöhetnek más szakmai területről is, de ismerniük kell a fejlesztői folyamatokat, vagyis főleg közvetítőként tudnak besegíteni a céges projektekben. Nem szabad elfeledkezni az egyre népszerűbb biztonsági ICT-szakértői csoportról sem, a kiberbiztonság és az IT risk management guruk ma már nélkülözhetetlenek. Egyre nagyobb az igény egy öszvér műfajra is, ez a DevOps menedzser, ő a fejlesztés és az üzemeltetés együttműködését valósítja meg a szervezetben. Ez a kétlakiság viszont speciális tudást igényel, ezért a piacon is jól fizetik, de sajnos nálunk még ritka, mint a fehér holló. Nem működhet manapság egy ICT-cég adattudósok nélkül sem: ők azok, akik az óriási céges adatvagyonban rejtett információkból tudnak a cégvezetőknek és a döntéshozóknak jövőtudást nyújtani. Ez egy ritka ICT-szakma, hiszen a gépi tanulás, a statisztika és adatelemzési módszerek, de az adott iparág szakértőjének is egyszerre kell lenni, miközben nem árt nemi marketingtudás és a pénzügyi háttér ismerete hozzá.