Munkaerő-menedzsment

61_Testhomerseklet.jpg
Forrás: ITB
Pontos, de nem vírusteszt

Testhőmérséklet mérése hőkamerával

A koronavírus-járvány kitörése után rengeteg megoldás született a COVID-19 betegség jellemző szimptómája, a magas testhőmérséklet szűrésére, melyek közül számos esetben hőkamerákat alkalmaznak. Alábbi cikkünk is ebben a témában szeretne útmutatást adni, valamint röviden bemutatunk egy konkrét megoldást is.

A hőkamerák alkalmazása immár évtizedes múltra tekint vissza a biztonságtechnika területén. Kezdetben elsődleges felhasználási területük a katonai célú alkalmazások voltak, de a technológia fejlődésével, és az eszközök árának drasztikus csökkenésének köszönhetően mára széles körben elterjedtek nagy megbízhatóságuk és működési paramétereik széles tartományának köszönhetően.

 

Hogyan működik, mire figyeljünk

A különböző gyártók és megoldások jellemzően 0,3 – 0,5°C tartományt határoznak meg a megoldásaik pontosságára, amihez be kell tartani a gyártói telepítési ajánlásokat, valamint figyelembe kell venni a technológiából adódó korlátozásokat is.

Közös jellemző az eszközök működésével kapcsolatban, hogy videókép-elemzésen alapulnak. Egy alkalmazás felismeri az arc helyzetét a hőkamera hőképén, majd pillanatok alatt, többszörös mérés eredményeként, kijelzi a testhőmérsékletet. Önmagában persze csak a testhőmérséklet mérése nem elegendő, a beléptetési protokollt a megváltozott helyzet miatt szükséges felülvizsgálni és adott esetben át is kell alakítani: az értékekhez igény szerint különböző reakciók is társíthatók, mint például hang- vagy fényjelzés, de integráción keresztül a beléptető rendszer szerves részeként akár a beléptetés megakadályozására is alkalmassá tehető.

Fontos tisztázandó kérdések

Hőkamerás reklámok százai landolnak a postafiókunkban, de egyik sem orvostechnikai célra készült, nem alkalmasak a vírus jelenlétének kimutatására. A testhőmérsékletet mérik. Ez az, ami viszont rendkívül fontos a munkáltatók számára.

Ugyanis, amíg a jellemző tünetegyüttes nem jelentkezik – megemelkedett testhőmérséklet vagy láz és folyamatos köhögési, tüsszögési inger – az átfertőződés esélye az ajánlott távolságok és a higiéniai ajánlások betartásával, valamint maszk viselésével alacsony szinten tartható. Az összes tünet megjelenésével viszont az átfertőződés kockázata rendkívüli mértékben megemelkedik, és kontroll nélkül rövid időn belül olyan magas szintet érhet el, hogy a munkáltatónak egy-egy komplett kieső osztályt vagy műszakot szükséges pótolni.

Jelentős eltérés lehet azonban az eszközök felépítésében. Az esetek többségében az analitikát végző applikáció futtatásához és megjelenítéséhez külön szerver és a kívánt pontosság eléréséhez egy különálló referencia hőmérsékletet kibocsátó eszköz, úgynevezett blackbox is szükséges lehet. Ez a fajta felépítés több hátránnyal is rendelkezik. Egyfelől a több szükséges eszköz, valamint azok telepítése jelentős többletköltséget jelent. Másfelől a termékek elhelyezésével szemben támasztott feltételek korlátozzák az eszközök valós felhasználási körülményeit.

 

Egy egyszerű, de nagyszerű megoldás

A megoldás, amelyet bemutatunk, rendkívül egyszerű felépítésű. A szükséges Axis Communications hőkamera processzora olyan nagy teljesítményű, amely a képalkotáshoz szükséges számítási kapacitások mellett további alkalmazásokat is futtathat. Ezt használja ki a Grekkom cég szoftveres megoldása, mely így külön szerver számítógép nélkül, magán a kamerán fut: elvégzi a szükséges mérési feladatokat. Teszi mindezt olyan sebességgel, hogy egyáltalán nem hosszabbítja meg a beléptetési folyamatokat.


A szabadon beállítható riasztási hőmérséklethez az Axis eszközöktől megszokottan a reakciók széles választékát társíthatjuk. Ez lehet egy egyszerű hang vagy fényjelzés, integráció a beléptetőrendszerrel, de a nyílt szabványok támogatásának köszönhetően szinte bármelyik videómenedzsment rendszerrel is együttműködik.