Munkaerő-menedzsment

52_employementplus.jpg
Forrás: ITB
Kecske is jóllakjon, a káposzta is megmaradjon

Nehéz szitu munka mellett állást keresni

Meglévő munkahely mellett állást keresni pont olyan embert próbáló feladat, mint a közismert mesében az a kihívás, amikor a kecske jóllakottsági szintjét kell egyensúlyban tartani a káposzta létezésével. Összeállításunkban hét tippet adunk a sikeres álláskereséshez – munka mellett.

Kényes egyensúlyt kell fenntartanunk, amikor meglévő munkahelyünk mellett kezdünk el új kihívások után nézni, új munkahely után kutatni. Mivel egyelőre meg szeretnénk tartani meglévő állásunkat, feletteseinknek nem áruljuk el, milyen terveink vannak a jövőre nézve. Így nem meglepő módon a konkrét álláskeresésre nem sok idő jut, interjúkra is csak szabadnapjainkon, ebédszünetben, munka előtt vagy után tudunk elmenni. Cikkünkben tippeket adunk erre a kényes helyzetre, hogy a mesebeli kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon.

 

1. Nézzünk szét meglévő munkahelyünkön!

Még mielőtt elszánnánk magunkat az új állás keresésére, fogalmazzuk meg tisztán az okokat, amiért egyáltalán belefogunk. Ha nem megfelelő a bérezésünk, régóta nem volt fizetésemelés, netán nem vagyunk elégedettek a ránk bízott feladatokkal, akkor első körben tegyük szóvá, jelezzük aggodalmainkat feletteseinknek. Azoknál a vállalatoknál, ahol figyelnek az alkalmazottakra, a visszajelzés kultúrája erős, éljünk a lehetőséggel! Gyakran az apró változtatások is segítenek jobbá tenni a meglévő helyzetet, például ha egy-két napot távmunkában dolgozhatunk, máris elviselhetőbb a többi napokon az ingázás.

Érdemes előbb körbenézni házon belül, nincs-e olyan nyitott pozíció, ami új kihívást és jobb helyzetet jelent számunkra. Nyilván ez a lehetőség inkább a nagyobb szervezeteknél adott, a kisebbeknél nincs túl sok tér a mozgásra. Ha új pozíció nincs, új feladatokat is találhatunk – ebben partner lehet a felettesünk vagy egy bizalmas kolléga.

 

2. Legyen az elválás baráti!

Ha már úgyis otthagyjuk a céget egy jobb munkahelyért, érdemes az elválást civilizáltan, kulturáltan megoldani. A baráti elválás megteremti egy esetleges visszatérés alapjait. Nemcsak az alkalmazott, hanem a vállalatnak is érdeke a tüske nélküli búcsú – az elégedett volt alkalmazott a vállalati márkaépítés fontos pillére lehet. A volt kollégákkal is érdemes tartani a kapcsolatot, hiszen így első kézből értesülhetünk arról, ha valami új lehetőség adódik volt cégünknél. A régebbi alkalmazottakat újra foglalkoztatni azért is szeretik a cégek, mert a betanítás, betanulás időszaka jóval rövidebb, sokkal hamarabb „termőre” fordul az adott kolléga. Azokkal a cégekkel is próbáljunk meg jó kapcsolatot ápolni, akik a múltban állást kínáltak nekünk, de anno visszautasítottuk. Nyugodtan keressük meg őket azzal, hogy új kihívásokat keresünk, mi a hír, van-e nyitott pozíció.

 

3. Időzítsük jól a munkakeresést!

Ha van munkánk, miközben munkát keresünk, az egzisztenciális gondok kevésbé nyomasztóak, így a legjobb időszakra tudjuk időzíteni az önéletrajzok kiküldését. A nyár második felében a legtöbben nyaralnak, nagyon kevesen keresnek aktívan munkát, viszont a betöltendő munkahelyek száma attól még állandó. A HR-esek tapasztalata szerint augusztus a legjobb hónap új munkahely keresésére. A legtöbben kivárják az ősz megérkezését, amikor a gyermekek már újra iskolában vannak, és csak azután kezdenek el állás után nézelődni. Így aki még nyáron lép, előnyben lehet.

 

4. Tartsuk az álláskeresést titokban!

Nem jó érzés hazudni vagy elhallgatni dolgokat, de szükséges rossz, ha szeretnénk megtartani meglévő munkahelyünket. Egyes vállalatoknál az a szabály, hogy azonnal elküldik az új munkahely után kutakodókat – vagy ha nem is azonnal, akkor, ha megtalálták helyettesítőjüket. Ha a főnök viselkedésünkből rájön, hogy munkát keresünk (például gyakran kérünk szabadnapokat vagy egyre többször nyakkendőben, üzleti öltözetben jelenünk meg, holott nem így szoktunk járni az irodába), és ezzel szembesít, akkor ne kerteljünk. Ilyenkor érdemes diplomatikusan fogalmazni: érzékeljük, hogy a dolgok nem a legjobban mennek, így ez lenne a B-tervünk végszükség esetére. Ha keresés közben nem akarunk lebukni, akkor időzítsük az állásinterjúkat munkaidő előtt vagy után, illetve hagyjunk magunknak időt átöltözni, ha közvetlenül az interjú után bemegyünk az irodába.

 

5. Ne munkaidőben keressünk állást!

Nem túl jó ötlet meglévő munkaidőnket álláskeresésre fordítani. Teljesítményünk csökken, ez pedig jelzésértékű kollégáink, feletteseink számára – egyértelmű, hogy valami történik a háttérben. Ugyanakkor nem etikus, tiszteletlen magatartás meglévő munkahelyünkkel szemben. A fejvadászok megértik, hogy a diszkréció a folyamat része, és hajlandóak tiszteletben tartani feltételeinket – csak fogalmazzuk meg azokat. Ebédidőbe vagy munkaidőn kívülre beszéljük meg a telefonhívásokat vagy interjúkat, tüntessük fel azokat az időket, amikor telefonon kereshetnek. Ne használjuk meglévő céges e-mailünket, számítógépünket vagy telefonunkat a keresésre. Egy nem megfelelő időben érkező hívás vagy e-mail máris veszélybe sodorhatja meglévő pozíciónkat.

 

6. Óvatosan szórjuk szét az önéletrajzunkat!

Óvatosan, csak a kiválasztott embereknek küldjük el az önéletrajzunkat, és kérjük tőlük, hogy bizalmasan kezeljék álláskeresésünket. Gondoljuk át azt is, hogy a bizalmat tényleg megkapjuk-e az adott vállalattól, vagy a főnökünkkel közismerten jó és közvetlen viszonyt ápoló cégvezető nem régi barátját értesíti-e először, hogy értékes alkalmazottja otthagyná. Nyilvános álláskereső oldalakra semmiképp se tegyünk fel hirdetéseket, hiszen elég könnyen lebukhatunk.

 

7. Ne ócsároljuk meglévő munkaadónkat!

Biztosan nem fogunk új álláshoz jutni, ha meglévő vállalatunkat vagy főnökünket ócsároljuk az állásinterjún. Fontos, hogy a beszélgetés alatt maradjunk pozitívak és saját személyiségünk vagy szakmaiságunk erősségeire összpontosítsunk. Távozásunk okaira sok helyen rákérdeznek, és ekkor mindig az igazat kell mondani, de legyen ez pozitív vagy lehetőség szerint semleges felhangú. Például azt mondhatjuk, hogy valami változott a cégnél, vagy hogy már elértük ennél a vállalatnál a lehetőségek határait, vagy nem szeretnénk több évet várni egy előreléptetésre. Ne is utaljunk negatív dolgokra – nagyon sok álláskereső érti, hogy nem szabad rosszat beszélni a régi (aktuális) cégről, de nem bírja megállni a dolgot. Ne tüntessük fel rossz színben cégünket és főnökünket, próbáljunk általános érvényű megjegyzéseket tenni vagy tereljük a beszélgetést saját teljesítményük dicsérésére.