Munkaerő-menedzsment

Schulz Péter, Tech People
Schulz Péter, Tech People
Forrás: ITB
IT-szakemberre van szükségem – de honnan, hogyan és mennyiért?

A jelölt az új ügyfél

A fenntartható és hatékony erőforrás-szolgáltatás csak teljes mértékben elköteleződött szolgáltatók és megbízók közötti szoros együttműködésben működik – véli Schulz Péter, a Tech People ügyvezetője.

– Lassan közhely kategória, hogy a vállalkozások erőforrás problémákkal küzdenek, és ez az IT területén sincs másképp.

– Így van, és különösen a niche (speciális) kompetenciákra igaz, hogy nagyon nehezen fellelhetők és megszerezhetők, még inkább, ha azokhoz időben és a jóváhagyott büdzsén belül szeretnénk hozzáférni. A vállalatok HR-részlegei egyre feszítettebbek a recruitment feladatok kapcsán, míg az üzleti oldalt a megrendelések teljesítése nyomasztja.

– Az erőforrások beszerzése tehát kulcskérdés a versenyben maradás szempontjából.

– Egy szükséges rossz, illetve a lehetséges versenyelőny forrása. Bármelyik is a szemlélet, a vállalatok rákényszerülnek, hogy felülvizsgálják erőforrás-beszerzési és -gazdálkodási gyakorlatukat, mert mind a recruitment, mind az IT-tanácsadás (mint szakember-forrás) üzleti környezetében lényeges változások mentek végbe az elmúlt években.

– Mi jellemzi most a munkaerőpiacot?

– Az összképet a stabilan növekvő munkaerő-piaci túlkereslet határozza meg. A bérek dinamikus növekedése mellett az egyéni igények (mint például a flexibilitás, a vezető technológiák iránti igény, a modern és kellemes munkahelyi környezet) egyre hangsúlyosabbak. Kicsit túlozva: a jelölt mondja meg, hogy mit, hol és hogyan szeretne dolgozni. A munkáltatók számára a jelölt lett az új ügyfél.

– Ez mit jelent a recruitment esetében?

– A klasszikus recruitmentet egyre inkább felváltja az „executive search”, mint szolgáltatás a nem executive szinteken, amivel az a probléma, hogy lelassítja és megdrágítja az erőforráshoz való hozzáférést.

– És mi a helyzet az erőforrásbérléssel?

– Az IT-tanácsadó cégek kapcsán az a gond, hogy az elmúlt 10 évben a tanácsadói díjak változatlan szintje mellett az erőforrások ára/bére megduplázódott, ami az árréseket erősen megtépázta, a klasszikus üzleti modellt pedig megváltoztatta. Az új költségstruktúra mellett az IT-tanácsadói bench-ek (elérhető erőforrások) megszűntek létezni. Így amikor egy-egy tanácsadócéghez fordulunk annak reményében, hogy bár drágán, de azonnal elérhető erőforrást kapjunk, akkor csalódni fogunk, mert az esetek túlnyomó többségében nem lesz elérhető ember.

– Akkor mit tehetünk ügyfélként és szolgáltatóként?

– Ahogy már említettem, egyrészt az IT-recruitment eltolódik az executive search irányába a szolgáltatás tartalmát, és ezzel együtt a konstrukcióját tekintve is. Rossz hír ez azon cégeknek, amelyek még mindig kizárólag tisztán sikerdíjas konstrukcióban, és egyszerre minél több szolgáltatóval szeretnek dolgozni. Mostantól csak erős, mindkét fél általi elköteleződött együttműködés hozhat fenntartható sikert. Egy másik változás, ami egyben megoldást is jelenthet, a még mélyebb specializáció. Véleményem szerint az IT-n belüli különböző nichekben való gondolkodásé a jövő. Ennek mentén néhány hónappal ezelőtt például elindítottuk dedikált Java portálunkat és hozzá kapcsolódó szolgáltatásunkat. Mivel historikusan erős a Java-technológiai érintettségünk, így mára több ezer fős, részletes adatokat (szakmai kompetenciát, karrierívet, elvárásokat) tartalmazó adatbázissal rendelkezünk Java-szakemberekről, akiket „virtuális tanácsadói pool”-ként kezelünk az azonnali erőforrásigények kielégítése kapcsán, mind alkalmazotti, mind erőforrás-bérleti konstrukcióban. Ezáltal megfelelünk annak az új szolgáltatói megközelítésnek is, hogy nem az ügyfelek egy-egy pozícióját próbáljuk „rámelegíteni” egy-egy jelöltekre, hanem személyre szabott, releváns kínálatot mutatunk a virtuális bench-ünkön „ülő” Javás szakemberek számára.