family

54_Business_Insider.jpg
Forrás: ITB
Időzített bomba a szexuális felvilágosítás hiánya

Okostelefonnal tanulhatnak szexelni a fiatalok

Az iskolai szexuális felvilágosítás „fehér holló” hazánkban, de a szülők sem merik bevállalni, miként kezeljék kamasz gyermekeik szexuális érését. Egy új magyar kezdeményezés, egy szexedukációs weboldal és mobilapplikáció orvosolni kívánja ezt a problémát.

Megdöbbentő lehet, de tény, hogy napjainkban egy gyermek már az anyja méhében elkezdi online életét és karrierjét. Divattá vált ugyanis, hogy az ultrahangos képeket a szülők megosszák Mark Zuckerberg közösségi oldalán, amint lehet. Az online röghöz kötés már kétéves korban elkezdődik, amikor az altatózene, az esti mese és a játékok is a netről érkeznek. Egy trendi gyereknek kötelező képernyővel rendelkeznie – óvodás korában. Nem véletlen, hogy a gyerekek már 8-10 éves korukban rákeresnek a pornó kifejezésre az interneten, különösen akkor, ha szüleik nem alkalmaznak digitális fékeket. A szexuális felvilágosítás ezzel szemben csak később történik meg (vagy teljesen elmarad) a magyar oktatási rendszer szemellenzősége és álszemérmessége miatt.

 

Szexuális felvilágosítás Magyarországon

Az is megdöbbentő tény, hogy hazánkban még mindig középkori állapotok uralkodnak a szexualitás felvilágosítás terén. Nem véletlen, hogy szinte minden tizedik fiatal vesz igénybe sürgősségi fogamzásgátlást, negyedük pedig egyáltalán nem védekezik – és akkor még nem beszéltünk a 19 év alattiak terhességmegszakításainak számáról. A nemiség tabu a családokban és az iskolákban (nem csak a ma reneszánszukat élő egyházi intézményekben). A magyar fiatalok szexuális kultúrája döbbenetesen hiányos, nincs meg az alapvető anatómiai tudásuk, habár a biológiaórákon (is) találkoznak a nemi szervekkel.

Hazánkban nincs kötelező felvilágosítás az iskolában, hiszen a tantervek alapján ez a család feladata (lenne), ezt Hoffmann Rózsa is megerősítette: „a politikai erő most nem a felvilágosítás, hanem az etika felé indult el”. Ugyan az etikaórákon szőrmentén érintik a kényes témát, de maga a nemzeti alaptanterv sem foglalkozik a szexuális felvilágosítással. Aki pedig a hittanóráktól várja a nagy revelációt, rendszerint enigmatikus tanácsokat kap szexuális gátlásokkal terhelt hitoktatóktól. Ami azonban a legmegdöbbentőbb, hogy a magyar törvényi szabályozás szerint egy 12 éves gyerek már létesíthet szexuális kapcsolatot. Sőt, ez akkor sem büntetendő, ha a partner nem idősebb 14 évesnél. Viszont a szülők többsége kizárja annak lehetőségét, hogy az ő gyermeke ilyen fiatalon érdeklőd(het)ne a szex iránt.

 

Új középkor

A legnagyobb probléma az, hogy nem kerül terítékre, hogyan működik az egészséges párkapcsolat, mit jelent a kölcsönös beleegyezés, és hogy a szexualitás örömforrás is lehet, nem pedig kötelesség, de a párkapcsolati kommunikáció is „terra incognita”. Ha az iskolában találkozunk is valamilyen szexuális felvilágosítással, az rémisztő statisztikákból és a nemi betegségek plasztikus bemutatásából áll, mintha Tóth Tihamér ódivatú művei keltek volna újra életre korunkban. Az is érdekes, miért csak 14-15 éves korban kezdődik ez a kiherélt szexuális nevelés, miközben a tévé, a filmek és a mindenhol burjánzó reklámok tele vannak nyílt vagy kétértelmű szexuális tartalmakkal. Ha pedig a gyerek meg meri kérdezni a felnőttet, a legtöbb esetben olcsó és általános érvényű, lerázós közhelyeket kap válaszul. Nyilván marad a mindenható világszéles háló, hiszen az újgeneráció már mobillal a kezében születik. A szexuális felvilágosítást és a testiséggel kapcsolatos minden tudását sok magyar tinédzser netes pornóvideókból vagy baráti körének legendáriumából szedi össze.

 

Kis magyar pornográfia

Ugyan az online pornó nem pótolja a szexuális felvilágosítást, mégis ez az, amely ma rendelkezésre áll, hogy kielégítse a serdülőkori szexualitással kapcsolatos kíváncsiságot. Viszont a valóságtól teljesen elrugaszkodott internetes pornó valójában inkább gátlásokat és indokolatlan félelmeket gerjeszt a fiatalokban. Az ott megjelenő, felnőtteknek szánt fikciós tartalom és a valóság a legtöbb esetben (soha) nem találkozik egymással. Nem ritka, hogy a gyerekek széleskörű ismerete a pornóról meghaladja a felnőttek tudását. A szakemberek szerint manapság már sok gyerek tisztában van a szexuális aktus pontos fizikai mibenlétével, pedig az első fontos lépés a szexualitás megértése lenne. Fontos lenne továbbá a szexuális tárgyiasítás kérdésének megvitatása, sőt a nőkhöz/férfiakhoz, és a testiséghez való hozzáállásról is bőven volna mit mesélni a tinédzsereknek.

 

Szexedukáció okosan

Sokan időzített bombának tartják a fentebb taglalt iskolai szexuális és párkapcsolati felvilágosítás hiányát, viszont úgy tűnik, van megoldás. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány szakemberei (a Telenor segítségével) remek megoldást ötlöttek ki. Ha majdnem minden 6–15 éves gyerek rendelkezik valamilyen hordozható képernyővel, akkor megérdemlik azt is, hogy kapjanak végre egy értelmes, a korosztályt a saját nyelvén megszólító szexedukációs felületet. Persze ez a feladat csak úgy sikerült, hogy bevonták a fejlesztésbe az érintett 10–18 éves korosztályt, ennek az eredménye lett a Yelon weboldal és mellé az okostelefonos alkalmazás. A szolgáltatás jóvoltából a gyerekek végre életkoruknak megfelelő, hiteles információkhoz juthatnak a párkapcsolati kérdésekről, a pubertáskori testi változásaikról és a pornóról is.

2017 februárjától az oldal hetente frissülő tartalmakkal és anonim chattel már élesben is elérhető (itt az alapítvány felnőtt önkéntesei válaszolnak a kényes kérdésekre). A tesztidőszakból látható volt, mennyire tabutémának számít a szexualitás Magyarországon: a novemberi indulás és a tesztidőszak alatt csupán 7000-en keresték fel az oldalt és a chaten is csak 400 ember kérdezett. Hogy kedvezőbb legyen az oldal fogadtatása, a szülőknek és a pedagógusoknak is készítettek egy aloldalt, hogy ők is megbarátkozzanak a szexuális nevelés és felvilágosítás kényes kérdéseivel, melyekre nehezen tudtak eddig tényszerű és tabukkal nem terhelt válaszokat adni.