– Nomen est omen, vagyis a név kötelez?
– Hiszem,
hogy komoly spirituális világ vesz minket körül; hiszek a számmisztikában;
hiszem, hogy azoknak a dolgoknak, amelyeknek meg kell történniük, meg is fognak
történni. És igen, hiszem azt is, hogy a név kötelez. Az életben nincsenek
véletlenek.
– Hogyan lettél cégvezetőből konyhafőnök, még ha csak egy
gasztro reality erejéig is?
– Csak az
X-Faktor tehetségkutatót néztem a tévében, így nem is tudtam, hogy létezik
hasonló műsor, amíg a feleségemet be nem hívták az előválogatóra, első körben
csak ő ment be. A szerkesztőnek elmesélte, hogy otthon a főzést ketten
műveljük, közös hobbi. A házastársi kapocs mellett a főzés szeretete, az ízek
kavalkádja is összeköt bennünket. A szerkesztő érdekesnek találta a történetet,
így engem is behívtak a válogatásra. Bejutottunk a műsorba. Nem meglepő módon,
mind a kettőnknek ott volt a lehetőség, hogy részt vegyünk a gasztro
realityben. Feleségem ekkor már rájött, hogy a főzést ugyan szereti, de a
főzőversenyeket annyira nem, így nem vállalta. Számomra pedig érdekes
kihívásnak indult, majd egy igazán izgalmas kalanddá alakult.
– A feleséged támogatott ebben a kalandban?
– Persze,
mint a többi más hóbortomban is. Az élet minden területén nagyszerűen
kiegészítjük egymást. Ha közösen főzünk, én készítem a főételeket, az ő
felelőssége pedig az előétel és a desszert. Én a racionális, ő pedig az érzelmi
vonalat képviseli. Igazi lelki társamra leltem. Nem volt könnyű sem a
családomnak, sem a cégnek, hogy hetekig munkaidőben nem voltam elérhető. Három
és fél éves kisfiam is hiányolt már – hétvégeken pótoltuk be a kieső családi
életet. Feleségem támogatása nélkül nem tudnék helytállni, sem ebben a
megmérettetésben, sem a vállalat vezetésében.
– A műsort elnézve komolyan készülhettél a versenyre.
– A főzés
mindkettőnk számára egy eszköz, melynek segítségével felfedezzük az általunk
meglátogatott országokat. Ha kettesben utazunk valahova, akkor biztos, hogy
megnézünk egy komolyzenei előadást, legyen az opera vagy koncert, illetve
elmegyünk egy helyi főzőiskolába, hogy új fortélyokat tanuljunk meg. Aki engem
ismer, az tudja, hogy ha valamit csinálok, azt teljes szívvel teszem: ahogy az
amerikaiak mondanák: all-in, vagyis mindent beleadok. Miután eldöntöttük, hogy
igent mondok a versenyre, nagyon sokat gyakoroltam, jártam főzőiskolákba, hogy
a hézagokat pótoljam. Otthon, miután este lefeküdt a fiam, én mentem ki a
konyhába. Feleségem már unhatta a sok főzőcskézést, bár annak nagyon örült,
hogy reggel válogatott finomságokkal volt tele a hűtő.
– Noha cikkünk írásakor a csatorna még nem adta le a
műsor utolsó részét, nem nyilvános, ki a győztes, el tudod árulni, meddig
jutottál?
– Bejutottam
a legjobb tíz versenyző közé – ez igazán megtisztelő számomra, hiszen voltak
köztük hivatásos szakácsok is. Az addigi tempó is erős volt, de a végső
hajrában már éreztem, hogy ez nekem már sok. Rengeteget fejlődtem főzés
területén. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy a döntőbe még visszatérhettem:
a döntősök négy volt versenyző közül választhattak segítséget, egyikük engem
kért maga mellé, így főzhettem a fináléban is. Tanulságos volt mellettük
dolgozni, három órán keresztül folyamatosan csak főztünk, igazi örömfőzés volt.
– Az utcán megismernek?
– Nagyon
furcsa, de megismernek. A virágárus, a sarki fűszeres, aki eddig nem szólt
hozzám, mind-mind megismer. Ügyfelek tárgyalás közben néha félig viccesen,
félig élcelődve megkérdezik: vendéglátásban is terjeszkedünk? A válasz, hogy
természetesen nem, maradunk a kaptafánál, illetve az IT-biztonságnál. Nagyon
érdekes, jóleső ez az érdeklődés, ami körülvesz, az a bizonyos tizenöt perc
hírnév ezek szerint nekem is kijár. Nem lehet könnyű az A listás celebek élete,
az biztos.
Gulyás Péter versenyétele
|
---|
Tökmagos laposhal és pulykafasírt fehér spárgával, mogyorós pesto ágyon.
Alapanyagok: pulykafasírt, lepényhal, fehér spárga, mogyoró, tökmag,
szőlőmagolaj, citrom, borecet, cukor, só, bors, vaj, bazsalikom, parmezán.
Recept: Letisztítjuk a spárgát és lobogó vízbe tesszük a levágott héjat, amit
cukorral, sóval és borecettel gazdagítunk. A spárgát pihentetjük, az alsó
negyedét levágjuk és félretesszük.
A
bazsalikomból, a tört mogyoróból, az olajból, a parmezánból és a fokhagymából
pestót készítünk turmixban. A darált pulykát sóval, borssal ízesítjük,
belekeverjük a tört tökmag egy részét, és halfejformájúra alakítjuk, kérget
sütünk rá, majd vajon fokhagymával és rozmaringgal megsütjük, a végén pontos
háromszögre vágjuk és lesütjük a széleit. A fehér spárgát 7 percig főzzük a
leszűrt vízben, majd a halfilé méretének megfelelően méretre vágjuk. A pestót
a
tányérba ecsettel, vonal formában húzzuk, rátesszük a fehér spárgákat a hal
formájának megfelelően, rátesszük a halfejet, amelybe előzőleg a szemnek helyet
vágunk késsel, spárgát teszünk bele. A halra vajon futtatott tört tökmagot
szórunk, a hal farkát pedig fehér sprágából alakítjuk ki. |
– Ha a cég marad a kaptafánál, azért a műsor alatt
megtanult rengeteg főzési, vendéglátási tudást felhasználod valahol?
– Ha hívnak,
szívesen főzök. A főzőshow-beli társammal már voltunk együtt egy fesztiválon.
Legutóbb az óvodában az óvó nénik kértek meg, hogy tartsak bemutatót a kicsiknek.
De nem tartom valószínűtlennek, hogy indítok a közeljövőben egy tanácsadói
szolgáltatást vendéglátás területén. Továbbra sem lennék profi szakács, de az
eddigi tapasztalataimat felhasználhatnám egy flying chef jellegű
szolgáltatásban: megnézném az adott vendéglő étel- és italkínálatát, a
berendezést, elhelyezkedést, megvizsgálnám, hogy miért nem úgy megy az étterem,
ahogy az kellene. Régebb részt vettem egy sommelier képzésen – a feleségem
ajándéka volt – így az italokat, borokat is ismerem annyira, hogy tanácsot
tudjak adni. Kellene egy jó séf és egy harmadik ember, aki a látványhoz ért.
Komoly potenciált látok ebben a szolgáltatásban.
– A fiad is nézte a műsort?
– Igen,
nagyon szerette. Őt is sikerült megfertőzni a főzés szeretetével: van neki egy
kis játék konyhája, azt a műsor után kihozta a valódi konyhánkba, és azóta azt
játsszuk, hogy ő a kukta, segít nekem. Vicces volt ismerősöm gyermekének
reakcióját figyelni: náluk voltunk vendégségben, mikor ment a tévében a műsor,
és nem tudta eldönteni, ki a hamis Péter és ki az igazi. Végül a tévében
szereplő Pétert nevezte ki ál Péternek.
– Tényleg, újabb babát terveztek?
– Igen. Egyke
gyermek vagyok, az ebből fakadó tulajdonságokkal: önközpontú vagyok, egoistább
is néha, mint a feleségem (ők hárman testvérek), de azon sokat dolgozok, hogy
ez változzon. Ettől szeretném a fiamat megkímélni, illetve szeretném, ha a
testvér jelentette bánatot-örömet, veszekedést-kibékülést,
osztozkodást-odafigyelést mind-mind megtanulná.
– Milyen tanulságot jelentett számodra ez a
megmérettetés?
– Komoly
személyiségformáló ereje volt. Extrovertált személy vagyok, szeretek emberek
között lenni, társas életet élni. A műsorban teljesen más világból érkező
embereket ismerhettem meg – ez még mind a komfortzónámon belül volt. Azt már
nehezebben fogadtam el, hogy voltak helyzetek, amikor nálam sokkal fiatalabb,
tapasztalatlanabb vezetőnek a keze alá kellett dolgoznom. A csapat sikeréért
igyekeztem félretenni vezetői ambícióimat, a feladatra összpontosítottam. Azt
is szokni kellett, hogy versenyhelyzet van, korlátozott idő állt
rendelkezésemre. Az üzleti élet is kiélezett, de nem ennyire. Ott is akadnak
helyzetek, amikor azonnal cselekedni, dönteni kell, de azért egy tenderre,
pályázatra jellemzően több nap felkészülési idő van. Mást jelent hibázni is: ha
a sajtmártás odaégett, ki lehet dobni, ha egy Excelben tévedek, azt egy
mozdulattal ki lehet javítani.
– Hogy vészelte át a Quadron, hogy hetekig nem voltál
elérhető?
– Nagyon jól
vették az akadályokat, rendkívül büszke vagyok rájuk. Amikor szabadságra
megyek, akkor van elegendő időnk megtervezni a távollétet. A mostani helyzetben
erre nem igazán volt lehetőség. A csapat az utóbbi időben sokat változott,
bővült, sok fiatal kolléga csatlakozott a céghez. Távollétemben összekovácsolódtak,
egy csapatként dolgoztak, amiért nagyon hálás vagyok nekik. A feleségem
mellett, a kollégáim is őszintén támogattak.
– Vannak szinergiák az IT-biztonság és a főzés között?
– A
konyhaművészet is csak úgy élvezhető igazán, ha az alapvető biztonsági előírásokat
itt is betartjuk, például olajra vizet nem önt az ember, vagy mindig elpakol
maga után, ha végzett a feladatokkal. Az éles késekkel nagyon kell vigyázni, a
gyakorlatozás és a műsor alatt is csupa seb volt a kezem a sok vágástól. A
felvételek alatt szolgálatos orvosok voltak készenlétben, szerencsére komolyabb
probléma nem akadt. Versenyhelyzetben is kell erre figyelni. Annak a híve
vagyok, hogy inkább lassabban, de biztonságban birkózzunk meg a feladatokkal.