Karrier

Karas Monika, az NMHH elnöke és Pados László
Karas Monika, az NMHH elnöke és Pados László
Forrás: NMHH

Pados László az idei Dr. Magyari Endre-díjazott

Az idei Dr. Magyari Endre-díjat Pados László frekvenciagazdálkodási szakember vehette át a digitális műsorszórás bevezetésében és hazánk nemzetközi képviseletében végzett munkájáért.

A távközlés nemzetközi világnapja alkalmából a győri Széchenyi István Egyetemen tartott rendezvényen Karas Monika, az NMHH elnöke átadta a Dr. Magyari Endre-díjat, amelyben 2015 óta részesülhetnek olyan elhivatott szakemberek, akik a magyar hírközlési szektorban végeznek kiemelkedő, több évtizedes munkát.

Az idei díjazott Pados László lett, aki aktív szerepet vállalt a STIR frekvenciagazdálkodási szoftverrendszer kidolgozásában, ő irányította a digitális műsorszórás bevezetésekor a teljes engedélyezési folyamatot, és hatékonyan képviselte hazánk érdekeit a nemzetközi távközlési szervezetekben.

A rendezvény másik fontos momentuma volt, hogy hírközlési labort adományozott az NMHH a győri egyetemnek, ami a hatóság egyetemeket támogató programjában egy új szakasz kezdetét jelenti. Az egyetem távközlési kara egy csúcstechnológiás hírközlési laborral lett gazdagabb az NMHH 12,3 millió forintos támogatásának köszönhetően. A műhely kialakításakor fokozottan figyelembe vették a hallgatók igényeit, akiknek többsége az űrtávközlésre, a műholdas technológiákra szavazott.

A labor, amely egy három méter átmérőjű parabolaantennából, antennafejből, rögzítőből, antennaforgató motorból, adó-vevőből és a hozzá tartozó irodabútorokból áll, lehetővé teszi, hogy a hallgatók szoftverfejlesztéssel szélesítsék annak felhasználási területeit, így számos kísérleti, tanulási, mérési feladatban segítséget nyújthat, és hatékonyan támogatja a diákokat a naprakész szakmai ismeretek megszerzésében.