Gadget

samsung oled telefon
Forrás: The Verge

CES 2013: újabb különlegességek

Igazán nincs okunk a panaszra: nem maradnak adósok a gyártók az extra fejlesztésekkel az idei kiállításon.

A számtalan új készülék tengerében elég nehezen tudnak kitűnni a cégek az idei CES-en. Egyesek a mérettel próbálják felkelteni a figyelmet, míg mások eddig szokatlan hardver beszerelésével. Most bemutatott Xperia Z telefonjával a Sony sem akart lemaradni a különlegességek között. Az öthüvelykes Android telefon hardverben versenytársai mellett halad fej-fej mellett, külön figyelmet leginkább amiatt érdemel, hogy a cég állítása szerint a készülék vízálló. A Sony standján ezt egy részben vízbe merített, de még mindig működő telefonnal demonstrálták. Az Xperia Z természetesen nem víz alatti használatra készült, a Sony sem állítja, hogy teljesen vízálló, ám a készülék a mindennapi használat közben bekövetkező baleseteket mindenképen túléli.

Bírja a strapát (forrás: gadgetadvisor.com)
Bírja a strapát (forrás: gadgetadvisor.com)

Nem csak a Sony mutatott be vízálló technológiát Vegasban, a HZO szintén olyan bevonatot tett szemlére, amelynek segítségével vízállóvá tehetőek a különböző kütyük. A cég termékét és szolgáltatásait kifejezetten a gyártók számára ajánlja, vagyis saját készüléket nem gyártanak. A HZO technológiája annyiban különleges, hogy nem a készülékek borítását kezelik vízálló bevonattal, hanem azok belsejét. A cég alítása szerint ezzel a módszerrel jóval ellenállóbbá tehetőek a különböző eszközök, sőt az általuk fejlesztett folyadékálló bevonat nem csupán a víz ellen véd. A HZO folyadékálló rétege megvédi a telefonokat a mindennapokban előforduló legtöbb folyadéktól, legyen az üdítő, kávé vagy éppen sör.

A Samsung második jelenésében szintén okozott meglepetést két új termékkel is. Ezek egyike az ívben hajlított OLED képernyős telefon volt, amely leginkább csak bemutatóként szolgált, technikai adatokat nem árultak el róla. A képernyő a telefon két oldalán folytatódva öleli körbe a hátlapot, a Samsung szerint az extra felület alkalmas lesz üzenetek megjelenítésére és olvasására anélkül, hogy a felhasználónak abba kellene hagynia, amit a főképernyőn csinál.

A koreai gyártó másik nagy bejelentése a nyolcmagos Exynos 5 Octa processzor volt. Az ARM erőforrást mobilkészülékekbe szánják, a cég beszámolója szerint a 3d megjelenítést az eddigi processzoroknál kétszer gyorsabban végzi az Exynos. A processzor gyakorlatilag kétszer négymagos, az erőforrásigényes számításokat a Cortex-A15-ös magok végzik, míg a kevésbé terhelő feladatokat az energiatakarékos Cortex-A7 kapja. Az eltérő feszültséggel és órajellel működő processzormagok már nem számítanak újdonságnak, ám kétségtelen, hogy a Samsungnak sikerült elsőként ilyen nyolcmagos erőforrást kihoznia.