Gadget

nexus 4 google lg
Forrás: Google

Íme, az új Nexusok

Habár a Google elhalasztotta hétfői sajtóeseményét, a cég vezetése úgy döntött kiadja új készülékeit.

A Google október 29-én tervezte bejelenteni legújabb Nexus készülékeit, ám a sajtóeseményt elmosta a New Yorkot ostromló Sandy hurrikán. A cég vezetése végül úgy döntött nem teszi át a bemutatót egy későbbi időpontra, hanem anélkül jelenti be és dobja piacra legújabb készülékeit, amelyek november 13-tól lesznek korlátozottan elérhetőek. A cég több új Nexus-t mutatott be, telefont és táblagépeket is, amelyek a tavaly megkezdett vonalat erősítik. A bemutatott eszközök különösebb meglepetést nem okoztak, hiszen már hetekkel a bejelentés előtt kiszivárogtak azok adatai. Az új Nexus 4 telefont a koreai LG gyártotta, a 4,7 hüvelykes képátmérőjű készülék 1,5GHz-es négymagos processzort, 2GB belső memóriát kapott, a Google állítása szerint jelenleg ez a leggyorsabb telefon ami a piacon kapható. A 8 megapixeles kamera és nfc mellett az egyik legnagyobb újdonság a vezetéknélküli töltés, egy nagy hiányossága van a Nexus 4-nek, ez pedig az lte. A Google a funkció kihagyásával hatalmas pr bukást könyvelhet el, hiszen korábban éppen az lte hiánya miatt ostorozták a konkurens Apple készülékeit. A hivatalos indoklás szerteágazó, ám a szakírók szerint ezeket a problémákat a konkurens gyártók, köztük az Apple is, kiküszöbölték már, így az lte hiánya csak azt jelentheti, a Google-nek ismét nem sikerült megegyeznie a nagy mobilszolgáltatókkal a Nexus telefon forgalmazásának feltételeiről.

Különböző opciók (forrás: Google)
Különböző opciók (forrás: Google)

A telefon mellett megújult a júniusban bemutatott Nexus táblagép család is, amely mostantól már több méretben is kapható. Az alig néhány hónapos Nexus 7 némi ráncfelvarráson esett át, a design kicsit változott, ám a hardver néhány apró, de fontos változtatástól eltekintve ugyanaz maradt. Az apró változások azonban jelentősek lehetnek, leginkább most az iPad mini ellen vívott harcban, a Nexus 7 mostantól nem 8 és 16, hanem 16 és 32GB-os kiszerelésben vásárolható, mégpedig annyiért, amennyiért tavaly a kisebb tárhellyel rendelkezőeket lehetett megvenni. A kisebbik 199, a nagyobbik 249 amerikai dollárért kapható, illetve a másik fontos újítás a wifi mellett a mobilinternet megjelenése, a hspa+ képes 32GB-os Nexus 7 299 dollárért lesz kapható és a gyártó szerint 200 különböző gsm szolgáltató hálózatán is használható. A kisebb gépek mellett a Google új, nagyobb táblát is bemutatott Nexus 10 néven, amit a Samsunggal közösen fejlesztettek. A nyilakozat szerint a 10 hüvelykes gép 2560x1600 pixeles képernyőjével jelenleg a legnagyobb felbontású táblagép a világon, az erőt egy 1,7GHz-es kétmagos processzor szolgáltatja, a gép 2GB belső memóriával, 16 és 32GB-os változatokban lesz kapható, kizrólag wifi kapcsolattal.

A hardver mellett megújult a szoftver is, az új Nexus-okkal együtt a Google bemutatta az Android legújabb 4.2-es változatát, amelyet legnagyobb meglepetésre még mindig Jelly Beannek hívnak. Az operációs rendszer nem sok változáson esett át, új funkciókat kapott a levelező, több mindenre figyel ezentúl a prediktív Google Now, jobban személyreszabhatóvá tették a zárképernyőt, illetve megjelent a Swipe-hoz hasonló gépelés, amely során a felhasználónak nem kell felemelnie ujját a billentyűzetről. A rendszer mellett azonban a kapcsolódó szolgáltatások is megújultak, ezek közül a legfontosabb a Google Play, amelynek zenei szolgáltatása, habár korlátozottan, de már Európában is elérhető lesz. A brit, francia, német és spanyol felhasználók hamarosan feltölthetik zenei gyűjteményüket a Google rendszerébe ingyenesen, illetve vásárolhatnak onnan dalokat, amelyek most már a Warner Music zenei kínálatával is kiegészülnek.

A Google emellett végre sikeresen elindította a feltöltött zenéket ellenőrző szolgáltatást, amely segítségével a felhasználó időt, a szolgáltató pedig tárhelyet spórolhat, egy központi tartalommal kiváltva a többszörösen feltöltött zeneszámokat. A Google szemmel láthatóan újabb hatalmas lépést tett a médiaforgalmazóvá válás útján, ám a Nexus 4 sokak szerint komoly visszalépés a telefonok között, ami miatt a cégnek még magyarázkodnia kell később. A bemutatott készülékek mellett azonban más is feltűnhetett a szemfüleseknek, eszerint a cég nem adott ki új Nexus Q-t, amivel néhány hónapja a nappalikat kívánták bevenni. A gép ami sokak szerint a cég Nexus készülékeinek leggyengébb darabja volt és most a Nexus főoldalról is eltűnt.