Gadget

Buffalo router
Forrás: Engadget

Küszöbön az új generációs wifi

A technológia adott, már csak azokra a készülékekre várunk, melyek képesek kihasználni a jelenleginél többször gyorsabb adatátviteli sebességet. Elsőként az amerikai Buffalo villantott.

Már egy ideje közbeszéd tárgyát képezi az új generációs wifi szabvány (802.11ac), amiről úgy hírlik, hogy a jelenlegieknél sokkalta gyorsabb adatátvitelt biztosít, ami valljuk be, hogy így a HD-tartalmak korában nem volna rossz dolog. A bökkenő csak az, hogy egyelőre egy megveszekedett kütyüt nem láttunk még forgalomba kerülni, amely gyakorlatilag is alátámasztotta volna a szélsebes wifiről szóló téziseket. Egészen eddig, ugyanis a hálózatit eszközökre szakosodott texasi Buffalo épp a minap dobta piacra az új szabványra épülő készülékeit.

Router és media bridge az új generáció szolgálatában.     (forrás: Ars Technica)
Router és media bridge az új generáció szolgálatában. (forrás: Ars Technica)
Igen, egyszerre többet, de a fő hangsúly tulajdonképpen azon az AirStation WZR-D1800H névre keresztelt routeren van, amivel elméletileg 1,3 gigabit per másodperces adatátviteli sebességet érhetünk el. Vagyis az új hálózati eszköz nagyjából háromszor olyan sebesen hasít, mint a jelenleg kapható, 802.11n szabványra épülő modellek. Ehhez a routerhez jön még a WLI-H4-D1300 wireless media bridge, ami lényegében véve arra jó, hogy 4 db Ethernet-képes készüléket tudjunk ahhoz a hálózathoz csatlakoztatni, amelyet a routerrel létrehoztunk.

A technikai paraméterekről annyit kell még tudni, hogy ez az irtózatos sebesség a viszonylag ritkábban használt 5 gigahertzes spektrumon jön össze. Mivel az eszköz visszafelé is kompatibilis, így a 802.11n/g/a/b szabványokat támogató készülékekkel is csatlakozhatunk a Buffalo routeréhez. Ez esetben viszont le kell mondanunk a száguldásról, hiszen egy hagyományos Wireless-N sztenderd mellett már csak maximum 450 megabit per szekundumot képes produkálni.

A szomorú igazság azonban az, hogy bármennyire is kecsegtető a Buffalo konstrukciója, tök értelmetlen – még az USA-ban is – erre 180 zöldhasút fecsérelni, méghozzá a fentebb taglalt okok miatt. Hiszen attól, mert van egy új generációs routerünk, nincs hozzá laptopunk, de tulajdonképpen semmilyen olyan mobil kütyünk, amivel ki tudnánk használni az ígért sebességet.