Gadget

panasonic 20 inch tablet
Forrás: dailymail.co.uk

CES 2013: tabletözön a szórakoztatás fővárosában

Természetesen új táblagépeiket is kiállították Vegasban a nagy gyártók, szintén okozva komoly meglepetéseket.
Táblagépfronton is hozott megújulást a CES, a már megszokott 7 és 10 hüvelyk körüli méretű gépek mellett feltűntek az óriások is. Úgy tűnik nem csak a telefonok piacán lesz a "méret a lényeg" a következő évben, hanem a trend a táblákra is vonatkozni fog, feltéve persze, hogy a gyártók találnak elég vevőt hatalmas készülékeikre. A Panasonic kifejezetten üzleti felhasználásra mutatta be 20 hüvelykes táblagépét, melynek különlegessége a 4K felbontású erintőképernyő. A 4096x2160 pixeles felbontás hihetetlen precizitást jelent, amit a cég egy stylus-szal demonstrált a CES-en. A Windows 8-at futtató gép a prezentációk és megbeszélések sztárja lehet, különösen a beépített felhőmegoldás segítségével. Árról és technikai paraméterekről egyelőre nem nyilatkozott a gyártó, de nyilvánvaló, hogy nem a lakossági piacra szánták a gépet.

Játékos asztal (forrás: pcpro.co.uk)
Játékos asztal (forrás: pcpro.co.uk)

A Lenovo szintén a méretre helyezte a hangsúlyt legújabb IdeaCentre Horizon nevű gépével, amit már nem is tablet hanem egyenesen table jelzővel illettek. Kétségtelen, hogy a hatalmas, 27 hüvelykes képernyő már valóban egy dohányzóasztal méretével vetekszik, ám valószínűleg egy ideig még nem kerül a nappalikba. A gép szintén Windows 8 alapú, egy Intel Core i7 erőforrás gondoskodik a feldolgozásról, míg a grafikai megjelentítést egy NVidia GeForce kártya végzi. A 16:9 arányú érintőképernyő médiafogyasztásra és játékra egyaránt alkalmas, utóbbit a cég két, kifejezetten az IdeaCentre-re fejlesztett EA és Ubisoft játékkal demonstrálta. A bemutató szerint a hatalmas készüléket nem az üzleti, hanem inkább a lakossági piacon szeretné viszontlátni a gyártó, ám az árról egyelőre ők sem nyilatkoztak.

Habár a Microsoft idén már hivatalosan nincs jelen a CES-en, Steve Ballmer felbukkanása a Qualcomm által tartott nyitóelőadáson jelezte, a redmondiak nem szeretnének teljesen kimaradni a kiállításról. Ennek megfelelően a cég most tette először elérhetővé a sajtó számára Surface termékcsaládjának legerősebb, Pro változatát. A júniusi bemutatón csak kézből mutogatott, professzionális felhasználásra szánt gépet itt tesztelhették először igazán az érdeklődők, és a gép meglehetősen pozitív visszhangot kapott. Az Intel processzoros készülék kistestvérével szemben teljes értékű Windows 8-at futtat, azaz az összes Windows alkalmazás korlátozás nélkül használható rajta. Az eddigi kritikák kiemelték a gép sebességét, a magnézum ház kialakítását, a stylus pontosságát, jelezve, hogy a Surface Pro minden olyan hibát javított, amit a Windows RT-t futtató Surface elkövetett. Az egyetlen negatívum a kritikusok szerint, hogy az erősebb processzor és a Windows 8 miatt gyorsabban merül az akkumulátor, mint egy hagyományos táblagép esetében.