Gadget

surface
Forrás: technobuffalo.com

Surface kritkák

Habár hivatalosan még nem kapható, a sajtó számára már elérhető a Microsoft első táblagépe, ami vegyes kritikákat kapott.
A Microsoft már megkezdte Surface nevű gépének kiszállítását, hogy az előrendelők az új Windows bemutatójával egy időben megkaphassák azt. A sajtó számára azonban már elérhető a gép, ami vegyes és olykor igen kemény kritikákat kapott. Nem szabad elfelejteni, hogy a Surface nem csak az első táblagép amit a Microsoft valaha gyártott, hanem tulajdonképpen az első pc, a cég eddig maximum perifériákkal foglalkozott a szoftvergyártás mellett. A bírálatok pedig meglepő módon dícsérik a gép felépítését, a Surface leginkább a szoftver miatt kapott gyengébb minősítést. A most kiosztott gépek még csupán a Surface ARM processzoral szerelt változatai, amelyek az új Windows RT-t és nem az Intel gépekre gyártott Windows 8-at futtatják, az értékelések során ezt is figyelembe kellett venni.

A kitámasztó bejött (forrás: winspersite.com)
A kitámasztó bejött (forrás: winspersite.com)

A gép külalakjára, tömegére és kialakítására nincs különösebb panasz a leírásokban, a Microsoft a tesztelők szerint kitűnő munkát végzett. Az egyetlen éles kritika Josh Topolsky-tól, a Verge újságírójától érkezett, aki szerint a képernyő arányai miatt a gép túlságosan magas, ha függőleges állásban használják, fektetve pedig kényelmetlen, ám kitűnően alkalmas filmnézésre. Sokan szerették a kitámasztót, ami teljesen a gépházhoz idomul ha nincs használatban, illetve kiemelték a kétoldali 720p felbontású kamerát. Nem aratott viszont osztatlan sikert a billentyűzetként is funkcionáló színes fedél, amelyen a leírások szerint nehéz gépelni, sok gyakorláshoz van rá szükség, jobbnak minősítették a takarólapként funkcionáló fizikai billentyűzetet, amely már kényelmesebb, igaz drágább és vastagabb is. Ahogy az várható volt a legtöbben a jelenleg legnépszerűbb iPad-hez hasonlítják a Surface-t és kiemelik, hogy a gép video kimenettel, sd kártya olvasóval és usb 2.0 bemenettel rendelkezik. Utóbbival a géphez akár külső merevlezt is csatlakoztathatnak, amivel gyakorlatilag pc-vé alakítható a készülék.

A szoftverrel kapcsolatban azonban nem voltak ilyen derűlátóak a kritikák, minden szakíró talált valami kifogásolnivalót az operációs rendszerben. David Pogue, a New York Times kolumnistája részletesen leírta kifogásait, amit végül úgy foglalt össze, “a kis következetlenségek és üzemzavarok” mindenhol lerontják a felhasználói élményt. Többen is panaszkodtak arra, hogy az alkalmazások gyakran összeomlanak, újraindulnak, illetve szemmel láthatóan még nincsenek készen, igaz ezen a gyártó még változtathat egy frissítéssel. A legnagyobb problémát a Windows RT különleges helyzete jelentette, ami miatt a hagyományos Windows programok nem futtathatóak rajta és az RT-re írt alkalmazások hiánya csak nagyította a problémát. A megszokott programok hiányával a gép nem lesz népszerű a céges felhasználásban, hiszen nem használható jól munkára, legalábbis egyeőre. A pozitívum a Windows RT innovatív felülete volt, amely interaktív téglák segítségével működtethető, ez az elrugaszkodás az eddig megszokott megoldásoktól egy ideig feledtette a tesztelőkkel azt, hogy nem tudják mappákba rendezni dolgaikat, nincs hangfelismrés a gépben, illetve a térkép sem nyújt turn-by-turn navigációs szolgáltatást. Az általános vélekedés szerint a Microsoft első gépe nagyszerű hardver gyenge szoftverrel, ami óriási lehetőségeket rejt, de minden újdonsága ellenére is még csak egy a sok közül. Sokan azt javasolják a érdeklődőknek, hogy várják meg a következő változatot, illetve ha nagyon szeretnének Surface-t venni, akkor várjanak az Intel processzoros Pro-ra amit 90 nappal később dobnak piacra.