Gadget

Nexus 4
Forrás: Engadget

Nem győzi a Google

Az új Nexusból annyi megrendelése van az internetes cégnek, hogy nem győzi kielégíteni az igényeket.

Nem csupán az a gond a Google csúcstelefonjával, hogy csak néhány országban kapni, hanem az a helyzet, hogy ahova eljutott a Nexus 4, ott sincs belőle igazán. Az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália mellett csak néhány európai ország, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és Spanyolország kapott a készülékből. Közülük akadt olyan is, ahol a startot követően kevesebb mint egy óra alatt elfogytak a készletek a Nexus 4-ből. A hajcihő pedig már november 13-a, vagyis a hivatalos megjelenés óta tart, hiszen a Google azóta sem tudja biztosítani a folyamatos ellátást a Play Store-on keresztül. Friss sajtóértesülések szerint a briteknél és a németeknél jelenleg is tízszeres túljelentkezés van az okostelefonra. A dolog pikantériája azonban, hogy a készüléket nem is a Google gyártja – csak az operációs rendszerét és a brandjét adja hozzá -, hanem a dél-koreai LG. Akkor tehát most ki is a hibás ebben az egészben?


A helyzet az, hogy nem egyértelműen eldönthető a dolog. A sajtóban eddig megjelent álláspontok szerint ugyanis az egyik cég a másikat hibáztatja a bakiért. A Google azért tényleg dühös is lehetne az LG-re, mert soha nincs annyi Nexus 4, amennyi kellene. Ugyanakkor ezért mégis csakis magát okolhatja a keresőkirály, hiszen ez egyben azt is jelenti, hogy a Google igen csak alábecsülte új okostelefonjának piaci fogadtatását. (Ez pedig azért furcsa, mert a készülék marketingjében pont azt hangoztatta, hogy jelenleg ez a leggyorsabb telefon, ami a piacon kapható – a maga négymagos processzorával. Nem is csoda, hogy tömegek érdeklődnek utána.) Ugyanakkor az óvatosság érthető az internetes cég részéről, hiszen volt olyan is, hogy befürdött egy Nexus okostelefonnal. (Viszont abba valóban belegondolhattak volna, hogy ha egy ilyen ár/érték arányú okostelefont dobnak piacra, akkor arra nagyon nagy kereslet lesz. A tengentúlon 300 dollárt kérnek mindössze érte kártyafüggetlen változatban, hűségszerződés nélkül.)

Végül is öröm az ürömben, hogy az LG lassan azért kezelni tudja a helyzetet, s úgy néz ki, hogy február közepére már tud annyi készüléket gyártani, hogy ne hőbörögjenek a felhasználók. Legalábbis azokban az országokban ne, ahol egyáltalán kapni a készüléket. A többiek hőbörgése viszont talán annyiban jogos, hogy a Google csak igen szigorú feltételek betartása mellett „engedi megvenni” a Nexus 4-et. Éppen ezért, a forgalmazást eddig elkerülő országok Google-szupermobilra éhező embertömegei maximum a külföldi rokonságban és a jó szerencsében bízhatnak, hiszen egy Nexus 4-et nem lehet csak úgy megvásárolni.

A vásárláshoz az adott országnak megfelelő IP-címről kell bejelentkezni, és a Google Walleten keresztül kell kifizetni a megrendelt készüléket. Ebben az esetben viszont azt sem hagyják figyelmen kívül, hogy a használt bankkártyához tartozó számlázási cím megegyezik-e a Wallet regisztrációnál megadott számlázási címmel, vagy sem. Vagyis ahhoz, hogy Franciaországban Nexus 4-et vásároljunk, egy francia bankkártya fog kelleni. Az Európán kívüli országok pedig azért sem merülnek fel, mert az LG magyar szervizhálózata csakis az EU-ban értékesített készülékek garanciáját fogadja el – de persze bevállalhatjuk azt is, hogy borsos árakért cserébe javíttatjuk a készüléket, ha valami gond lesz vele.

Érdemes tehát várniuk addig a felhasználóknak, amíg a saját országukban is megjelenik a Nexus 4 a Play Store-on keresztül.