Gadget

Fémkerettel, zongorafeketén (Forrás: Gigaset)
Fémkerettel, zongorafeketén (Forrás: Gigaset)
Forrás: Gigaset

Mintha vezetékes "ájfón" lenne

Ha érintőképernyős kezelőfelületről hallunk, akkor – a különféle érintőképernyős kioszkokon túlmenően -- elsősorban az intelligens mobiltelefonokra és táblagépekre gondolunk. Mostantól azonban ki kell terjesztenünk ezt a kört a vezetékes telefonokra is.

Sokféle konvergenciával találkozik az ember a technológia mai világában. Integrálódik az informatika és a távközlés, ez utóbbin belül pedig a dect-technológia ötvöződik a voip-pal és az okos mobiltelefonokkal. Ennek lehettek újságírók a tanúi hétfőn és kedden Düsseldorfban, ahol a Gigaset bemutatta a világ első, teljes mértékben érintőképernyős dect-készülékét, a Gigaset SL910-et. A 8 centiméter képátmérővel és 320x480 pixel felbontású kijelzővel rendelkező masina – lévén zsinór nélküli s így hordozható – annyira hajazik a legújabb okostelefon-modellekre – leginkább az elsőgenerációs iPhone-ra --, hogy első pillantásra össze is téveszthető velük.

Fémkerettel, zongorafeketén (Forrás: Gigaset)
Fémkerettel, zongorafeketén (Forrás: Gigaset)

Az ember azt hinné, leáldozóban van a vezetékes telefónia, s ez így is van az analóg technológia esetében. A digitális átvitel, s ezen belül is a digitális továbbfejlesztett zsinór nélküli távközlés, azaz a dect erős fejlődést produkál már létrejötte óta. Míg 2003-ban alig 20 millió dect-készüléket adtak el világszerte, addig 2010-ben ez a szám 77 millió volt, 2015-re pedig várhatóan 95 millióra ugrik. A bővülés, persze, az analóg és egyéb digitális technológiák (például isdn) rovására megy végbe.

A Gigaset (korábban a Siemens telefongyártó üzletága) által feltalált dect alkalmas arra is, hogy„felvigye” a hangot az internetre. Így jött létre a dect és a voip ötvözéséből a szélessávú internetet és a vezetékes telefonálást egyesítő cat-iq (cordless advanced technology – internet quality) megoldás, amely jobb hangminőséget biztosít és új funkciók egész sorát hozza a távközlési piacon jelen lévő végfelhasználói eszközök számára.

A fejlődés újabb állomása, hogy a Gigaset ebbe a vonulatba beemelte az okostelefonoknál már megszokott érintőképernyős vezérlést, s olyan funkciókkal is ellátta, amely eddig nemigen volt jellemző a dect-készülékekre. Így például Bluetooth vagy usb-kapcsolattal szinkronizálhatjuk az SL910-es címtárát számítógépünk Outlook címtárával, vagy fényképeket és zeneszámokat tölthetünk fel a telefonra.

A készülék egyébként a borító tokok kiöntésétől az alaplap gyártásán át az összeszerelésig az észak-németországi Bocholtban készül. Mint a cég vezetői hangoztatták, a „Made in Germany” filozófia a garancia arra, hogy a felhasználók valóban minőségi prémium készüléket kapjanak pénzükért. Ezt pedig a szigorú fizikai (leejtés, hideg, kopás, billentyűzet-nyomkodás, por stb.) és funkcionális (hang, átvitel, akkumulátor stb.) tesztek szavatolják.

S hogy az egészség- és környezetvédőknek se legyen (annyi) kifogásuk, a Gigaset számottevően csökkentette legújabb modellje áramfogyasztását a készenléti idő, valamint sugárzását a beszélgetési idő alatt. Dicséretes törekvés, tekintve, hogy 2005-ben az Európai Unióban 36 terawattóra áram ment veszendőbe, csaknem 5 milliárd euró értékben, a bekapcsolt állapotban hagyott elektromos eszközök miatt.

A SL910 egyébként Németországban szeptember végén, az EU többi államában ezután folyamatosan kerül a boltokba 150 eurós áron. Magyarországra decemberben ér el.