Gadget

lehallgatás
Forrás: ITB

Mindent megfigyelnek a szolgáltatók

Bombát robbantott a múlt héten egy amerikai Android fejlesztő, aki felfedezte, hogy számos okostelefonra titokban egy mindent megfigyelő szoftvert telepítenek.
Trevor Eckhart több androidos telefon átnézése után arra a következtetésre jutott, hogy a gyártók saját operációs rendszerükbe beépítenek egy Carrier IQ nevű alkalmazást, ami a felhasználó tevékenységét figyeli. A program tanulmányozása közben arra a következtetésre jutott, hogy a szoftver gyakorlatilag mindent figyel, tárol és képes azt harmadik féllel megosztani, amelyek valószínűleg a telekom szolgáltatók lehetnek. A közzététel után lavinaként indultak meg a felfedezések, miszerint minden nagy gyártó készülékein megtalálható a program, az Apple, a Nokia, a Samsung és a BlackBerry is futtatja titokban azt. A hír hallatán nem csupán a felhasználók és jogvédő szervezetek háborodtak fel, de az eset az amerikai szenátusban is napirendre került.
Mindent rögzít (forrás: cnet)
Mindent rögzít (forrás: cnet)

A nyilvánosságra került adatok után több telefongyártó is tagadta, hogy készülékein megtalálható lenne a program. A Nokia és a RIM hivatalos állásfoglalása szerint sosem telepítették a szoftvert, míg az Apple úgy nyilatkozott, az iOS5 már nem támogatja a CIQ-t. Két gyártó, a HTC és a Samsung hivatalosan megerősítette, a szolgáltatók elvárják, hogy telepítsék termékeikre a programot, ám abból semmilyen információt nem kapnak. Ez az érvelés azonban ellentétben áll a Nokia és a RIM nyilatkozatával, hiszen nem valószínű, hogy a szolgáltatók csak bizonyos gyártóktól követelték meg, hogy szoftverükbe integrálják a kémprogramot.

A hét folyamán egyre több, gyakran egymásnak ellentétes nyilatkozat született az ügyben. A fejlesztők időközben szinte minden operációs rendszerhez készítettek a program eltávolításához szükséges eszközöket, természetesen ezek használatához fel kell törni a készülékeket. A fejlesztők hozzátették, a nem gyári, független fejlesztésű Android ROM-ok nem tartalmazzák a CIQ-t, a gyári ROM-ok lecsupaszított, átírt változataiban azonban megjelenhetnek. A Verizon gyorsan reagált a történtekre, biztosítva minden előfizetőjét arról, hogy az általa forgalmazott készülékeken nem található meg a program, míg a többi szolgáltató úgy nyilatkozott, a CIQ átlal gyűjtött adatokat anonym módon titkosan kezelik és azt csupán a szolgáltatás minőségének javítására használják fel. Az amerikai törvényhozás időközben pert indított két gyártó, a Samsung és a HTC, valamint a szoftvert fejlesztő Carrier IQ ellen illegális lehallgatással és adatgyűjtéssel vádolva a cégeket.