Gadget

Windows 8
Forrás: technorati.com

Microsoft tablet jövőre?

A Microsoft szorgalmasan ügyködik saját tabletjének megalkotásán – ezt már sokan feszegetik, a legújabb tuti biztosnak vélt pletykák szerint 2012 lesz a Windows 8 és a táblagép éve. Legalábbis a megjelenésé.

A Microsoft a Windows 8 megjelenésével párhuzamosan saját tablettel rukkol elő 2012-ben, írja a DigiTimes, méghozzá „névtelen ellátásilánc-forrásokra” hivatkozva.

A redmondi cég által meg nem erősített, de nem is cáfolt hír („Egyelőre nincs olyan vonatkozó információ, amit nyilvánosságra hoznánk e tekintetben” – mondta a szóvivő) szerint a Texas Instruments szállítaná a központi processzort, emellett a vállalat állítólag tajvani alkatrészgyártókkal is megállapodott.

A kezdet
A kezdet
A Microsoft eddig nem volt túlzottan sikeres, ha az okostelefon és a táblagép-piacra gondolunk, az Apple-iPad és a Google-Android túlzottan jelentős szereplők ahhoz, hogy mellettük labdába rúghasson. A legutóbbi Nielsen-adatok szerint az iPad részesedése a tabletpiacon 82 százalék. Az Apple emellett már piaci értékét tekintve is lehagyta az MS-t, csakúgy mint az IBM.

Az All Things D konferencián bemutatott, Windows 8-as tablet-prototípus kapcsán már amúgy is többen elmondták: biztosra vehető, hogy a Microsoft szorgalmasan dolgozik azon, hogy megvesse lábát a táblagéppiacon, inkább a színre lépés időzítése volt az, ami körül sok kérdőjel volt.

A saját márkájú tablet fejlesztése mellett természetesen más gyártók táblagépére is koncentrálnak Redmondban, komoly szerepet szánva a Windows 8 operációs rendszernek.

A Microsoft saját termékskáláján végigtekintve sem a Zune médialejátszó, sem a Kin okostelefon sikeréről nem lehet beszélni, az egyedüli ütős szereplő a játékpiacon magabiztos teljesítményt nyújtó Xbox 360.

De akkor mitől lehetne sikeres egy tablet?

Az iPad-riválisnak kikiáltott készülékekről szép sorban kiderül, hogy mégsem tudják halványítani az Apple csodagépének sikerét. Egyes elemzők szerint a Microsoftnak – még ha app-tára nem is vetekedhet az Apple-bolt vagy az Android Marketplace kínálatával – nagyon erősen kellene koncentrálnia arra, hogy az okostelefonra és tabletre készített applikációk helyes kis kollekciójával állítsa hadrendbe készülékét; továbbá hangsúlyt kellene fektetnie a felhőalapú szórakoztató és médiatartalmakra, és egyébként is erősítenie a cloud-megoldásait, hogy a tabletje egyáltalán szóba kerülhessen, mint az iPad vetélytársa.