Gadget

CES2013
Forrás: ITB

CES 2013: kütyükkel az unalom ellen

Nem feltétlenül csupán a telefonokról és televíziókról szól a CES, számos más érdekesség is fellelhető a kiálításon.
A Kingston már korábban megszellőztette, hogy hamarosan érkezik 1 terabájt méretű USB meghajtója, amelyet most Las Vegas-ban vehettek először kézbe a szerencsések. Nem ez az első olyan USB stick, amely ekkora tárhelyet kínál, ám a Kingston az első cég, amelyiknek sikerült USB 3.0 szabvány szerint legyártania a készüléket. Ennek megfelelően a HyperX Predator nevű meghajtó 240 MB/s sebességgel olvas és 160 MB/s sebességel ír adatot, ára egyelőre nem ismert, ám kiindulva a jelenleg kapható legnagyobb, 512 megabájtos drive 1750 amerikai dolláros árából, valószínűleg mélyen a zsebbe kell nyúlni egyért.
Csak egy a sok közül (forrás: desktopreviews.com)
Csak egy a sok közül (forrás: desktopreviews.com)

A Dell szintén egy USB eszközzel kápráztatta el a közönséget, amivel kvázi pc-vé alakítható a legtöbb okos tévé. A cég még tavaly vásárolta fel a Wyse nevű céget, amely otthoni felhők kialakításához szükséges hardvert gyártott és forgalmazott. A most bemutatott Project Ophelia ezeknek a termékeknek a kiegészítője, a televízióra csatlakoztatva a felhasználó hozzáférhet mindenhez, amit a Dell Personal Cloudban tárol. Az ígéretek szerint az eszköz nem csupán médiafogyasztásra teszi alkalmassá a tévét, hanem akár dokumentumkezelésre, netezésre is. Az utóbbi úgy lehetséges, hogy a Project Ophelia alapját a Google Android rendszere adja, így akár androidos alkalmazások futtatására is alkalmas lehet, óriási Android készülékké alakítva a televíziót.

Az USB-s Android és egyéb eszközök más gyártóknál is hangsúlyosan vannak jelen, a korábban már bejelentett Ouya játékkonzol mellett nemrégiben a PlayJam is kampányt indított saját androidos Gamestickjének finanszírozására. Ezeken a cégeken kívül sokan nagy várakozással tekintenek a Valve bemutatója elé. A Steam online disztribúciós hálózatot üzemeltető cég már régóta dolgozik saját konzolján, amivel az Xbox és a Playstation babérjaira kíván törni, ám konkrét eszközt nem mutatott be eddig. A cég saját bejelentése szerint a CES-en több különböző lehetséges konzollal is jelentkezik, azaz a már kiszivárgott Piston nevű termék nem a végleges változat. A gyártó valószínűleg a reakciók alapján kívánja eldönteni, hogy mely irányba haladjon, tovább halogatva a SteamBox néven is emlegetett konzol kiadását.