Gadget

fesztival
Forrás: Culture Trip

Így buliznak (buliznak?) a magyar fejlesztők

Íme egy gyors nyári felmérés a hazai IT-szektorban a fesztiválszezon indulása előtt arról, hogyan esik legjobban a pihenés.

Az IT-s közösségről általában erősen sztereotip megközelítés él az emberek fejében, mely szerint az informatikusok, programozók, fejlesztők mind szakállas, kockás ingben járó, rockzenét hallgató emberek, akiknek kedvenc enni- és innivalójuk a pizza meg a sör. Nos, a Petend gyors nyári kutatása közvetlenül a fesztiválszezon indulása előtt arra kereste a választ, vajon mennyire igazak ezen állítások, illetve milyen gyakran és hogyan kapcsolódnak ki a magyarországi IT-sok.

A felmérés anonim és önkéntes volt, a válaszadók egy híján 150 kérdőívet töltöttek ki – 90 százalékban férfiak, 49 százalékban 31–40 évesek. A kimozdulási hajlandóságuk döntő többségben a „havonta 1-2 alkalom” és a „néhány havonta” között mozog. Bár a fentiek alapján ez viszonylag ritkán fordul elő, de ha már elmennek szórakozni, akkor ezt túlnyomó többségben szombaton (78 százalék) vagy pénteken (59 százalék) teszik.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a cég által megkérdezett IT-sok átlagos szombat estéje otthoni kikapcsolódással telik, hiszen csak 36 százalék válaszolta azt, hogy elmegy otthonról szórakozni, feltöltődni. Ekkor a kikapcsolódásra szánt időt a magyar IT-sok többsége legszívesebben a barátokkal való evés-ivásra, vagy csak sörözésre, illetve utazásra, olvasásra, könnyűzenei koncertre járásra és – nem annyira meglepő módon – a számítógépes játékra fordítja. Ha nem otthon telik az a bizonyos péntek vagy szombat este, az IT-sok legszívesebben egy pubban vagy kocsmában múlatják az időt, egy sör, esetleg egy bor társaságában – a felmérés szerint.

Ami az ételeket illeti, a sztereotípia beigazolódott: valóban a pizza vezet. Szorosan mögötte nyomul a hamburger, a grill ételek és a gyros. A kérdőív végén az utolsó sztereotip feltételezés is terítékre került: tényleg a rockzene az IT-sok kedvence? Nos, igen. Ez az állítás is beigazolódott. Kikapcsolódáshoz és munkához is egyaránt a rockzenét választja a legtöbb IT-s. Természetesen akad más is a palettán: az elektronikus, a pop és a metál bulizáshoz, a világzene és a jazz pedig a munkához kedvelt választás.