Gadget

intel exopc
Forrás: ITB

Ideiglenesen leállítják a MeeGo-t

Az iOs és az Android térnyerésének hatására egyre inkább eltűnnek a piacról az alternatív mobil operációs rendszerek. Ha a Digitimes értesülései helyesek, akkor most a Meego lehet a következő áldozat.

 

Amikor a Nokia bejelentette, hogy telefonjain áttér a Windows Phone 7 használatára, a cég által fejlesztett és addig használt operációs rendszerek sorsa megpecsételődni látszott. Mind a Symbian mind a MeeGo folytatta elvben karrierjét, ám a gyakorlatban szemmel láthatóan kiestek a gyártó kegyeiből és tetszhalottá váltak. A Nokia nemrégiben bejelentette, nem forgalmaz több MeeGo telefont a stratégiai fontosságúnak számító Egyesült Államok piacán. A Windows Phone 7-re való áttéréssel egyidőben a Nokia le is állította az operációs rendszer fejlesztését, amit az Intel karolt fel


Amerika nem kap belőle.     (forrás: Engadget)
Amerika nem kap belőle. (forrás: Engadget)
Az egykor közös platformként létrehozott MeeGo-t az Intel nem csupán telefonokban, hanem táblagépekben és egyéb szórakoztatóelektronikai eszközökben kívánta használni, elkötelezettségük jeleként az Intel ExoPC-n, a cég egyik táblagép prototípusán mutatták be. Most azonban a Digitimes értesülései szerint a cég ideiglenesen leállítja a MeeGo fejlesztését és inkább az Androidra illetve a jövőre megjelenő WP7-re koncentrál. A lap szerint az Intel azért  kényszerül erre a lépésre, mert egyetlen hardvergyártó sem érdeklődött a platform iránt, a Nokia N9 telefonját kivéve idén nem fog megjelenni olyan készülék ami MeeGo-t futtatna.

Az Intel hivatalosan természetesen cáfolta a hírt, a laphoz eljuttatott rövid nyilatkozatban annyit írtak, hogy nem kívánják az iparági pletykákat kommentálni. A cég továbbra is elkötelezett a MeeGo mellett és támogatásáról biztosította a független fejlesztőket. A Wired publicistája szerint azonban a fejlesztők már rég elhagyták a MeeGo-t. Így, még ha sikerül is egy-egy gyártót meggyőzni a rendszer használatáról, a felhasználók nem túl sok alkalmazás közül válogathatnak, ami pedig feltétlenül szükséges egy mobilplatform sikeréhez.

Úgy tűnik, a webOS után a MeeGo lehet a következő operációs rendszer, ami csendben eltűnik a süllyesztőben, a Blackberry új QNX-ének sikere is leginkább az Androiddal való együttműködésen múlik. Ugyanakkor a Wired cikkírója megjegyzi, a kis operációs rendszerek egyetlen esélye az lehet, hogy a túlságosan nagyra nőtt és elkényelmesedett óriásokat idővel lehagyhatják az innovációban, példaként a Microsoft és a HP esetét említve. Felhívják a figyelmet például arra, hogy az uralkodó mobilrendszerekkel ellentétben a MeeGo fizikai gombok nélkül működik, ami egy olyan funkció, amit a két nagynak a mai napig nem sikerült megoldania.