Gadget

anna_and_the_barbies_3
Forrás: Clue PR

Határtalan 3D: berobbant a zenepiacra is

Különleges show-val készül az eklektikus színpadi vízióiról ismert Anna and the Barbies a következő nagy koncertjére. A produkció különlegessége, hogy a szürreális álomképekből álló látványvilág megteremtéséhez szükséges vizuális elemeket csúcstechnológiás háromdimenziós modellezési eljárásokkal tervezték meg és nyomtatták ki.

Kulturális programajánlónak is tekinthető egyben, hogy szeptember 21-én, a Budapest Parkban tartja meg idei nagykoncertjét az Anna and the Barbies. A hír IT vonatkozása az, hogy a banda speciális látványvilággal készül az alkalomra: a zenekar tagjai által elképzelt álomképek megjelenítéséhez használt színpadi jelmezek és díszletek a jelenlegi csúcstechnológiát képviselő 3D nyomtatókkal készített tárgyak lesznek.

A zenekar és a magyar fejlesztésű készülékeket gyártó CraftUnique áprilisban indította el a közös kísérleti projektjük előkészületeit. A mitológiai elemeket és a világvallások egyes szimbólumait tartalmazó látványvilágot a zenekar tagjai találták ki nagy vonalakban, amelyeket a vállalat formatervezője, Belán Eszter Katalin készített elő az otthoni felhasználók számára is elérhető 3D nyomtató készülékeken történő kinyomtatáshoz.


A közel kétórás, 21. századi összvallási celebrációnak is felfogható koncert során a zenekar frontembere, Pásztor Anna a hindu főisten, Síva, az emberiség felett őrködő Mindent látó szem, és a félig ember, félig ló alakú Kentaur jelmezét fogja magára ölteni. A kosztümök alapjául szolgáló ruhákat Szilas Rita divattervező tervezte, ezekre kerülnek a kisebb kinyomtatott elemekből összeállított nagy méretű szárnyak, fejdíszek, és számtalan további kiegészítő.

„A képzeletünkben már régóta körvonalazódott egy a zenei és szövegvilágnak megfelelő látványvilág, de nem igazán tudtuk, hogy technikailag hogyan lehetne mindezt megvalósítani. Őszintén szólva, magunk is meglepődtünk, hogy az általunk kitalált tárgyakat milyen egyszerűen meg lehet tervezni és ki lehet nyomtatni” - mondta Pásztor Anna, a zenekar frontembere.

A dekorációs elemek digitális lemodellezését a CraftUniqe munkatársai végezték el. A fiatal magyar fejlesztőmérnökök által alapított cég, amely első termékének gyártási költségeit közösségi finanszírozásból teremtette elő, ma már leányvállalattal rendelkezik az Amerikai Egyesült Államokban. 

„Szerettük volna bebizonyítani, hogy a 3D nyomtatás rendkívül sokoldalú technológia, és felhasználásának ténylegesen csak a fantázia szab határ. Az új Anna and the Barbies jelmezek rá a bizonyíték, hogy szinte bármit meg lehet tervezni és ki lehet nyomtatni akár otthon is. Mint egy varázsdoboz. Elképzeljük, megtervezzük, kinyomtatjuk, és ott a tárgy. Vállalatunk küldetése, hogy ez az élmény a felhasználók sokkal szélesebb köre számára váljon elérhetővé” - mondta Szász Éva, a cég marketingvezetője.

Az elkészült elemek kinyomtatásához összesen 30 kg nyomtatószálat használtak fel, a 3D modellezésért felelős három fős csapat 10 hét alatt tervezte meg és hozta létre a megálmodott tárgyakat.