Gadget

tablet címlap
Forrás: ITB

150 dollár az új tablet

Érdekes piaci teret tölt be az új 150 dolláros Android-tablet, amelyet a Kmart forgalmaz. A 7 collos, műanyag kijelzős GenTouch78 természetesen számíthat a diákok és az idősek érdeklődésére, az iPadnek azonban a tesztek alapján semmi félnivalója. Az igazi kérdés már csak az, hogy lesz-e elég wifi a világon.

Beszáll a tabletháborúba a Kmart is: a GenTouch78 nem olyan menő, mint egy iPad, viszont Androidot futtat és csak 150 dollár, 7 collos kijezlőjén pedig elvégezhetők az alapvető funkciók, és multimédiás eszköznek sem utolsó. Az Augen gyártotta gépet egy hete kezdték reklámozni, a múlt hónap utolsó napján pedig már a polcokon is volt. Előnyként természetesen maga a forgalmazó is az árat emeli ki: a 149,99 dollár jóval kevesebb, mint egy laptop, kicsit kevesebb, mint egy átlagos netbook, és még a legjobb okostelefonoknál is jóval kevesebbet kóstál, arról nem is beszélve, hogy szerződés sem szükséges hozzá. Tulajdonképpen úgy néz ki, mint az Amazon új Kindle-olvasójának tabletváltozata – a Kindle egyébként például annyival tud többet elődeinél, hogy wifi-kapcsolatra is képes, tehát a könyvolvasók és a táblagépek közelednek egymáshoz.

Forrás: Kmart
Forrás: Kmart

Az biztos, hogy érdekes piaci helyzetben van az új tablet. Egy YouTube-os „kicsomagolós” tesztvideó szerint nyilvánvalóan nem veszi fel a versenyt az iPaddel: a képernyője műanyag, érzéketlenebb, a kontraszt és a színek korántsem olyan meggyőzőek, és például tollat mellékelnek hozzá, ami finoman visszaröpíti a felhasználót a kilencvenes évekbe. Az is igaz azonban, hogy a legolcsóbb Apple-táblagép árából három GenToucht vehetünk. És nyilvánvalóan vesznek is, hiszen több társadalmi rétegben népszerűségre számíthat a termék társaival együtt – elmélkedik Amy Gahran techblogger, aki már látja is lelki szemei előtt a tablettel rohangáló, webezésre kiéhezett diákok hordáit, és az időseket, akiknek sosem volt számítógépük, vagy ha volt is, nem kerültek igazán közeli viszonyba vele. A laptop- és okostelefon-függő üzletemberek nyilván elnéző mosollyal fogadják majd a dömpinget, de hát nem is ők a célcsoport.

Az viszont valószínű, hogy a táblagépek több embert csábítanak majd el, hogy csatlakozzanak a netre, mint a korábbi eszközök valaha. A kérdés már csak az, fejlődik-e ezzel párhuzamosan a wifi, amelyet a nagyvárosokban már ingyen is el lehet csípni, a ritkábban lakott területeken jóformán reménytelen a helyzet. E technológiai akadály leküzdése lesz a tabletek igazi lehetősége.