Gadget

Már hetedik alkalommal rendezik meg a Nagy Sportágválasztó napot.     (forrás: wordpress.com)
Már hetedik alkalommal rendezik meg a Nagy Sportágválasztó napot. (forrás: wordpress.com)
Forrás: wordpress.com

Gördeszkából is elektromosat!

A Marbel nevű cég egy elektromos gördeszkára gyűjti a pénzt a Kickstarteren. Három héttel az akció lejárta előtt már össze is gyűlt az induláshoz szükséges 90 ezer dollár.

Marbel a Kickstarteren gyűjtött saját fejlesztésű deszkájára, a Marbel Boardra, amely a maga 4,5 kg-os súlyával jelenleg a világ legkönnyebb elektromos közlekedési eszközének számít. Annak ellenére, hogy a könnyítés az akkumulátorokat is érintette, sikerült megőrizni a jó teljesítményt. Városi használat mellett egy feltöltéssel nagyjából 14,5 kilométert tehetünk meg a Marbel Boarddal. Eredetileg rövid városi utazásra, a sétálás megkönnyítésére szánta a gyártó, de kisebb hatótáv mellett akár 30 kilométeres sebességgel is száguldhatunk vele. A töltési idő is viszonylag alacsony, csupán 90 percre kell feltenni a hálózatra.

Az áramforrás Li-Ion cellákból áll, amelyeket a Tesla S-ben is használt rendszer tölt – a teljes töltöttséghez egy normál konnektorból 90 percre van szükség. Az deszka irányításához az alkalmazás vagy egy kis távvezérlő használható, amivel a sebességet szabályozzuk – kanyarodni úgy kell, mint bármilyen közönséges deszkával, fékezésnél pedig a rendszer vissza is tölt az akkumulátorokba.

A deszka a jelenleg még elérhető kedvező áron is 1100 dollárba kerül, ami több, mint kétszerese egy hétköznapi longboardnak.