Gadget

Kínában drónokkal szállítaná házhoz termékeit egy pékség

Egyelőre leállították a merőben innovatív kezdeményezést a hatóságok, értesült a helyi média.

Komoly meglepetést és némi zavart is keltett a városban július végén az egyik sanghaji pékség, amely egyedülálló kezdeményezéssel próbálkozott, a légi házhozszállítással. A bolt tulajdonosa, egy helyi vállalkozó egy 1,1 méter hosszú, nagyjából 10 kilogrammos drónt tesztelt, amely a 24 milliós metropoliszt kettészelő Huangpu-folyó felett is átrepült útja során. A különös látványosságról több képet is készítettek a járókelők, az azóta híressé vált kis drónt a város turisták által kedvelt pontjain, a Népek terén és a Gyöngy-toronynál is lencsevégre kapták.

A gyorsaságra és áruja minőségének megőrzésére törekvő vállalkozó a Shanghai Daily napilap értesülései szerint három drónt vásárolt a napi feladatok ellátásához. Az ötlet ugyanakkor nem aratott osztatlan sikert a városban, a legfeljebb 100 méter magasan, viszonylag nagy sebességgel repülő jármű ugyanis sokakban félelmet keltett. Mi történik, ha valakinek a fejére esik a kiszállítandó péksütemény vagy meghibásodása esetén maga a drón? - osztotta meg aggodalmát több járókelő is a napilappal.

A történtekkel kapcsolatban kiderült: a drónok reptetésére még nem létezik külön szabályozás a városban. A hatóságok ugyanakkor egyelőre megtiltották a pékségnek a drónos házhozszállítást arra hivatkozva, hogy a civil, pilóta nélküli repülő járművek üzleti célra való alkalmazásához hivatalos engedély kiváltása szükséges.