Gadget

BikeBro_cim
Forrás: BikeBro

A városi tekerés új szintje

Ön sem szívesen hagyja az utcán lelakatolva a biciklijét? Szíve szerint mindenhová magával vinné, ha tehetné? A dolog megoldható – mondja Suti Gábor, a BikeBro alapítója és tulajdonosa – csak egy jó minőségű összecsukható bringa kell hozzá.
Suti Gábor, BikeBro
Suti Gábor, BikeBro

– Honnan jött az ötlet, hogy összecsukható kerékpárok kereskedelmére alapítson vállalkozást?

– Még aktívan vízilabdáztam Olaszországban, amikor weben találkoztam a tajvani Tern kerékpárokkal. Először csak arra gondoltam, hogy én milyen jól tudnám használni. Aztán amikor már tudtam, hogy hazaköltözöm, egyre többet töprengtem, és arra jutottam, hogy erre üzletet is lehet alapozni. Egy-egy helyen lehetett itthon is összecsukható kerékpárokat kapni, de nem volt kifejezetten ezekre a kerékpárokra specializálódott hivatalos márkakereskedő.

No de miért éppen ezt a fajtát? Ha valaki Magyarországon összecsukható kerékpárra gondol, a kempingbicikli jelenik meg előtte, ahogy a Balatonnál a közértbe teker kifliért.

– Ha valaki egyszer látott egy modern összecsukható kerékpárt, soha többé nem a kempingbicikli jut eszébe. Az elv ugyanaz, de a minőség már egész más. Ezek modern technológiával készülő, a legjobb alkatrészeket felhasználó, a hétköznapi használatra tökéletesen alkalmas kerékpárok. Az pedig egyértelmű, hogy Magyarországon és azon belül főleg Budapesten egyre többen mindennapi közlekedési eszközként használják a bringát. Erre pedig az összecsukható kerékpárnál nincs jobb, mert kiválóan kombinálható más közlekedési módozatokkal. Befér az autó csomagtartójába, ingyen szállítható buszon, vonaton, így akkor is a tulajdonosánál lehet, ha éppen nem használja.

Nem túl sok akár több százezer forint egy alapvetően csak városi használatú kerékpárért?

– Bontsuk ketté a kérdést, és beszéljünk először az árról. A Tern kimondottan jó ár-érték arányú kerékpár. Egy belépő szintű modell a jelenlegi kínálatban 130 ezer forintnál kezdődik, vagyis azon a szinten van, mint a hagyományos, hasonló minőségű kerékpárok. A legdrágább modell már több mint 800 ezer, de ezért már ennek megfelelő felszereltséget is kap a vevő.

Az ár kapcsán érdemes figyelembe venni, hogy egy ilyen kerékpárral ténylegesen pénzt lehet megspórolni. Ha egy ingázó beteszi a bringát a kocsi csomagtartójába, majd leáll a város szélén, és ott felpattan a bringára, akkor a parkoláson, benzinköltségen maximum két év alatt behozza egy belépő szintű kerékpár árát. De ugyanezt megteheti az is, aki vonattal közlekedik. Mivel ingyenes a szállítása, alkalmanként pár száz forintot spórol a kerékpárszállításon és a városi tömegközlekedésen, ami éves szinten már jelentős összeg.

Sokféle célra használható
Sokféle célra használható
 

Milyen kompromisszumokra kényszeríti használóját egy összecsukható kerékpár?

– Az a legszebb az egészben, hogy abszolút nem kell kompromisszumot kötni, a Tern nem csak belvárosi használatra jó. A kisebb kerékkel szerelt modellekkel is jól lehet haladni, méretre is ugyanolyan, mint egy hagyományos kerékpár, ráadásul az ülés és a kormány tág határok között állítható, testre szabható.

Egy összecsukható kerékpár nem beszűkíti, inkább kitágítja a biciklizés lehetőségeit. Sokan azért nem veszik elő a bringát, mert nem szeretnék az utcán hagyni, ha munkába, tárgyalásra vagy akár étterembe mennek. De egy ilyen biciklit szó szerint mindenhova magával vihet az ember, elfér az íróasztal mellett, a kávézó sarkában, bárhol, és nem kell attól félni, hogy ellopják.

Mennyire enged tág teret a különböző felhasználási módoknak az összecsukható bicikli?

– Nagyon széles a modellválaszték. Ha a minél kisebb méret a lényeg, a 20 hüvelykes kerékkel szerelt modelleket ajánljuk, amelyeket könnyen akár a vállára is vehet az ember. A 24-es még mindig kicsire csukódik, de aki csak autóval szállítaná, választhat 26-osat is. Sík terepre van kétsebességes, automata agyváltós típus, de aki szereti a sebességet, vagy dombos környéken lakik, akár 27 sebességes modellt is kérhet. Szerelhető rájuk első-hátsó csomagtartó, így túrázásra is alkalmas. Az alkatrészek (váltó, fék, nyereg) szabványosak, így a felszereltség szabadon variálható, mint az autóknál.

Milyenek a tipikus vásárlók?

– Igazából nincsen tipikus vásárló, idősebbek, fiatalok, férfiak és nők egyaránt vesznek ilyet. Volt, aki második kerékpárnak vette, de gyorsan első lett belőle, mert rájött, hogy a Tern a mindennapi kerékpározásra jobban megfelel, és a túrabringát talán már csak hétvégeken veszi elő. Vásárolt nálunk vitorlázó is, mert egy ilyen biciklit a hajóján is el tud helyezni. De a legérdekesebb talán az volt, amikor egy vezető vett hármat céges használatra, a cégautóik csomagtartójába: a munkatársak át tudnak ülni bringára a belvárosban, nem kell aggódniuk a parkolás miatt, spórolnak időt, pénzt és még az egészségüket, illetve a környezetet is óvják.

 

 Kombináltan

Az összecsukható kerékpárokra alapozva sofőrszolgálatot is indított a BikeBro. A sofőröket nem autó viszi ki a címre, hanem biciklivel mennek, amit aztán betesznek az autóba. Amikor végeztek, ismét kerékpárra pattannak, és mennek a következő bevetésre. A modern címkiosztó szoftvernek és a rendeléshez használt mobilalkalmazásnak köszönhetően a pótsofőrök gyorsan a helyszínre érnek, és a szolgáltatás még a taxinál is jelentősen olcsóbb tud lenni, mondja Suti Gábor.