Gadget

bittorrent
Forrás: withfriendship.com

Bemutatták az első Bittorrent TV-t

Nem várt irányból kapott konkurenciát az Apple és a Google televízió fronton a µTorrentet üzemeltető Bittorrenttől. A cég az idei berlini IFA kiállításon mutatta be letöltésre optimalizált termékét.

 

A Bittorrent még az idei CES-en jelentette be szándékát, hogy a személyi számítógépeken és telefonokon túl terjeszkedjen a szórakoztatóelektronika világában. Az akkori beszámolók még DVD és Blu-Ray lejátszókról, valamint set-top-boxokról szóltak, a mostani bemutató azonban nyilvánvalóvá tette, a cég vezetői a televíziózásra gondoltak, amikor a bővítésről beszéltek. A Bittorrent már egy ideje elindította akcióját, amelynek keretében saját külső beszállítók termékeit látja el védjegyével, igazolva, hogy azok működnek a cég rendszerén. A lépés célja az volt, hogy egy egységes rendszert hozzanak létre, ahol a felhasználónak nem kell formátumokkal és egyéb akadályokkal pepecselnie. A cég védjegye garantálja, hogy a letöltött tartalom minden külső beavatkozás nélkül lejátszható lesz az adott terméken. 


A bemutatódarab.
A bemutatódarab.
Ezt az elgondolást vitte tovább egy lépéssel a szolgáltató, amikor a török Vestellel szövetkezve legyártotta az első Bittorrent által minősített televíziót. Az egyelőre prototípusként létező digitális tv a cég elmondása szerint képes lesz tartalmakat letölteni és lejátszani illetve megosztani is, beleértve a felhasználó által készített videókat és fényképeket. A cég elképzelése szerint a vásárlók a televízión keresztül férhetnének hozzá a Bittorrent által legálisan letöltésre kínált tartalmakhoz, illetve azon keresztül oszthatnák meg sajátjaikat másokkal. A hangsúly természetesen a legális tartalmakon van, bár nem kétséges, hogy a kalózok megtalálják a módját az egyéb felhasználási lehetőségeknek is.

A Bittorrent szemmel láthatóan szeretné készpénzre váltani hatalmas népszerűségét, a cég szerint rendszerét több mint 100 millióan használják rendszeresen. A televízió és egyéb eszközök használata segíthet abban is, hogy a szolgáltatás olyan felhasználókhoz érjen el, akik kevésbe számítógép orientáltak és jó stratégiával akár az Apple TV és Google TV ellenfele is lehet.