Gadget

Research In Motion HQ
Forrás: blackberrycool

Android appok Blackberryn is

A RIM-től kiszivárgott hírek szerint az újabb Blackberry telefonok képesek lesznek Android alkalmazások letöltésére és futtatására. A csökkenő eladásokat produkáló cég így próbálja megtartani ügyfeleit.

Két, neve elhallgatását kérő fejlesztő a Bloombergnek nyilatkozva elmondta, a Blackberry telefonok új operációs rendszere a QNX képes lesz Android alkalmazások futtatására. A Blackberry OS-t 2012-ben váltó operációs rendszer lesz megtalálható már a Research In Motion új telefonjain lezárva a korábbi rendszer karrierjét. A RIM számos kritikát kapott az utóbbi időben amiatt, hogy a QNX bevezetésével magára hagyja korábbi ügyfeleit, a már meglévő telefonokon ugyanis egyelőre nem megoldott az új generációs rendszerre való áttérés.


A QNX egyik legvonzóbb új funkciója lehet az Androidos alkalmazások letöltése és futtatása, amivel a cég talán kompenzálhatja ügyfeleit a szegényes szoftverellátás miatt. A lépés sem meglepő sem újszerű nem lehet azoknak, akik követik a RIM-et érintő híreket, a cég által idén áprilisban forgalomba hozott táblagép, a Playbook ugyanis már az új rendszert futtatja és egy nemrégiben tartott demonstráción a fejlesztőmérnökök már bemutatták, hogy lehetséges Android programokat futtatni a gépen. A nyilatkozó fejlesztők szerint jelenleg csupán az a kihívás, hogy az alkalmazásokat futtató Android Playert Blacberryre is optimalizálják, hogy kisebb felbontásban és képernyőn is futhasson.

A Playbookon bemutatott megoldás szerint a cég nem Android emulátort készített, hanem egy virtuális gép segítségével magát az Android operációs rendszert futtatja, ahhoz hasonlóan, ahogy Apple gépeken lehetséges a Windows futtatása. Annak, hogy a felhasználók kizárólag Androiddal használják gépüket az RIM App World-öt megkerülve úgy vették elejét, hogy a virtuális gépben futtatott alkalmazásokat minimálisan át kell írni a zökkenőmentes futás érdekében. A Playbooknál például több esetben gondot okozhat, hogy az Androidot futtató készülékekkel szemben a RIM táblagépén egyáltalán nincsenek gombok. Így mégsem lesz elérhető a teljes Android Market, csupán azok az applikációk, amelyeket fejlesztői portoltak. Ez persze nem jelenti azt, hogy jailbreakkel ne lehetne megkerülni az RIM rendszerét, de a fejlesztők bíznak benne, hogy nem sokan vállalják a kockázatot.

Az Android Playert csupán nemrégiben adta ki a RIM Playbook készülékeihez, a Bloombergnek nyilatkozó fejlesztők szerint a cég szeretné elkerülni a Blackberry telefonok esetében, hogy csupán egy szoftverfrissítéssel lehessen Android alkalmazásokat futtatni, a cél hogy forgalombakerülésekor már teljesen funkcionális legyen a rendszer.