Gadget

30_androidEatingApple_420
Forrás: -
Android vagy iOS?

Zárfeltörés

A mobilvilágban megismétlődik a késhegyig menő hitvita, amely évtizedek óta tart a pc- és Mac-használók között.

Ebben a háborúban a Google Android tölti be a Windows szerepét, abban nem változott a helyzet, hogy a másik oldalon most is az Apple áll. Igaz, egy új versenyzővel, az iOS-szel. A két legnépszerűbb mobil operációs rendszerről beszélünk, és a verseny az üzletekben – csakúgy, mint a másik réges-régen – a piackutatók adatai szerint eldőlni látszik: az Android megállíthatatlanul tör előre. Az okostelefonoknál sokkal inkább, mint a tabletek esetében. Én most nem fogok állást foglalni az ügyben, hogy melyik a jobb. Ki-ki döntse el maga, hogy melyiket részesíti előnyben. (Az iPhone 5 nem tűnik akkora durranásnak, mint a mostani irányzatnak megfelelően óriási és finom képernyős Samsung Galaxy 4. Lásd cikkünket a 24. oldalon. – a szerk.)

 


 

 

Mindkettő teszi a dolgát

Van szerencsém mindkettőt használni, szerintem az iOS valamivel könnyebben tanulható és kezelhető, de ezt nyilvánvalóan nem mindenki látja így. Alapjában véve azonban egyik sem hagy különösebb kívánnivalót maga után. Leegyszerűsítve: mindkettő felhasználói felülete egy rakás ikonból áll, és amikor kezünkbe vesszük új okostelefonunkat, ezeknek a funkcióját kell megtanulnunk, ami egyiknél sem igényel pár napnál többet. Ha valaki jobban el akar mélyedni az alapszolgáltatások rejtelmeiben, legfeljebb vesz egy könyvet, de ekkor sem tarthat sokáig az ismerkedés. Ezeket a szoftvereket úgy csinálták meg, hogy kis túlzással bárki meg tudja tanulni a kezelésüket. Ráadásul immár mindkettőhöz több százezernyi alkalmazás tölthető le, így csak a memória mérete az akadálya funkcionalitásuk bővítésének.

 

Miért dominál az Android?

Azért van közöttük egy lényeges különbség, amely alapvetően határozza meg, hogy a mobilhasználók melyik mellé teszi le a voksukat. Mint már említettem, az Android a mobilvilág Windowsa, mely címet azzal érdemelte ki, hogy számos gyártó legkülönfélébb hardverén fut, míg az iOS élvezetéhez nem kerülhetjük meg az Apple-t. Mindenképpen egy iPhone-t vagy iPadet kell vásárolnunk.

Ez a sokszínűség a Google operációs rendszerének az előnyére válik, hiszen a legkülönfélébb árkategóriákban találunk androidos okostelefont. Ugyanakkor a dolog hátulütője, hogy az eltérő hardvereken való futtathatóság követelménye miatt az Android nem olyan egységes rendszer, mint az iOS. Ez azonban vajmi kevéssé izgatja a felhasználók többségét. Az már sokkal inkább, hogy az Apple-cuccok többe kerülnek, mint az átlagos androidos kütyük. (Az új, androidos Facebook Home „skin” még tovább növeli majd a piac töredezettségét. – a szerk.)

Nem kell nagy szakértőnek lenni ahhoz, hogy megállapítsuk, ez komoly szerepet játszik az Android szélvész gyorsaságú térhódításában. Az Apple-hívőket meg pont az ár izgatja a legkevésbé, ők mindenképpen almás mobilt vagy tabletet fognak venni. Mi több, a kötődés egyeseknél olyan erős, hogy ha kijön egy új modell, nem haboznak áttérni rá.