Gadget

Windows Phone 8
Forrás: abrition.com

Windows Phone frissítés jöhet a hó végén

Amennyiben hinni lehet a szolgáltatóknak, a Windows Phone 7.8-ra január végétől lehet majd frissíteni.

Ugye nem kell részletezni, hogy mennyire fontos szempont egy naprakész operációs rendszer. Éppen ezért érte a legnagyobb megdöbbenésként a Windows Phone tábort, amikor tavaly, az új verzió, a Windows Phone 8 megjelenésekor kiderült: a régi készülékekre nem lehet majd a Microsoft új mobil operációs rendszerét felpakolni. Ez azért is volt furcsa, mert egy még viszonylag új iPhone-t vagy egy androidos okostelefont általában gond nélkül lehet frissíteni a legújabb verzióra, így a készüléktulajdonosok részesülhetnek a friss oprendszer előnyeiből. Azok tehát, akik tavaly egy Windows Phone 7.5-ös készüléket újítottak, nemsokára azzal voltak kénytelenek szembesülni, hogy nekik nem jutott hely a „nyolcasok” táborában.

Nyilván a Microsoft is felismerte ezt a problémát, hiszen végül csak beharangozták, hogy a „hetes” szériának is lesz folytatása. Bár még hivatalosan nem jelentett be semmit az elérhetőséget illetően, az biztosnak tűnik, hogy valamikor az idei év elején várható a 7.8-as frissítés megjelenése – tekintettel arra, hogy erre utalnak az ügyben érdekelt HTC, Samsung, de a Nokia kissé homályos tájékoztatói is. A napokban azonban kiderült, hogy néhány szolgáltatónak már pontos céldátuma is van az upgrade érkezését illetően.

Amennyiben hinni lehet az operátoroknak, akkor borítékolható, hogy az új oprendszerre való frissítés lehetősége január végétől válik elérhetővé. A Telefónica csoportba tartozó brit O2 a cég hivatalos Twitter oldalán például azt az információt közölte, hogy a javítócsomag január 31-én már elérhető lesz a Zune kezelőszoftveren keresztül. Hasonló hírekről számolt be az ausztráliai Telstra is, amely ugyancsak január végén kezdi meg a Nokia Lumia 800 frissítését. A január végi frissítésről szóló hírt továbbá a Windows Phone Kolumbia hivatalos Facebook oldalán is megerősítették.

Mindebből arra következtethetünk, hogy februártól Európában, Ausztráliban és Dél-Amerikában is számíthat a Windows Phone tábor a frissítés megjelenésére. Hogy pontosan mely államok lesznek érintettek az akcióban, azt ugyanakkor nem merjük kategorikusan kijelenteni, de valószínű, hogy a frissítés nem ugyanattól a naptól kezdve, s minden bizonnyal nem is globálisan lesz hozzáférhető a felhasználóknak. Mert ha így lenne, akkor már némelyik észak-amerikai operátor is megszellőztette volna a 7.8-as frissítés érkezésének hírét.