Gadget

28_karate_420
Forrás: -
Ha már erőmű van a zsebünkben

Videószerkesztés okostelefonon

Éppolyan egyszerűen megszerkeszthetjük videóinkat az okostelefonunkon, mint amilyen könnyedséggel készítettük őket.

Korunk svájci bicskája, az okostelefon sok más mellett videofelvételre is használható. Sőt, minden korábbinál egyszerűbbé teszi a pillanatok rögzítését, s mivel mindig kéznél van, tuti, hogy nem maradunk le semmiről. De ha már százával lőjük a videoklipeket, természetes igényként merül fel, hogy kicsit csinosítgassunk is rajtuk. Kivágjuk belőlük a felesleges részleteket, felirattal lássuk el őket és hasonlók. Akkor most ehhez számítógépünkre kell telepítenünk egy vágószoftvert?

Szerencsére erre egyáltalán nem lesz szükség. Nem kell mást tennünk, mint letölteni az App Store-ból (vagy a Google Play áruházból) egy kedvünkre való videoszerkesztőt a bőséges választékból, amely ingyenes és fizetős alkalmazásokat egyaránt tartalmaz. Meglepetéssel fogjuk tapasztalni, hogy ezekben pár ujjmozdulattal végre lehet hajtani a leggyakrabban használt szerkesztőműveleteket, sőt, még olyan extrákat is kínálnak, amilyeneket csak a komolyabb programokban találunk.

 


 

 

Sokrétegű név

Ízelítőként itt van például a iphone-os Splice, első látásra megszerettem. Először létrehozunk benne egy új projektet, és kiválasztjuk a készítendő videó jellemzőit (felbontás, keret, tájolás, áttűnés típusa) a menüben. Ezt követi a videoprojekt elemeinek összeválogatása, ami azt jelenti, hogy akár több videót és képet is beilleszthetünk. A beszúráshoz rábökünk a Video/Photo gombra, majd a fotóknak, videóknak helyet adó mappából kiválasztjuk a kívánt elemeket. Ezeket külön-külön szerkeszthetjük, majd áttűnésekkel fűzhetjük össze őket a kész filmmé. Négyféle szerkesztőeszközt használhatunk. Az ollóval szabhatjuk méretre a kijelölt klipet: ehhez az ujjunkkal a kívánt pozícióba húzzuk a klip elején és végén található pöttyöt. Ennyi.

De van eszköz a lejátszás lassítására, gyorsítására. Fokozatmentesen, egy tolóka húzogatásával állítható a sebesség 0,2-szerestől kétszeresig.

 

Menjünk közelebb

Az utólagos, digitális zoomot megvalósító eszköz a legizgalmasabb: ha nem tetszik a videó képkivágása, ráközelíthetünk a témára. Vagy eltérő lesz a közelítés a klip kezdetén és végén, vagy pedig egyszerűen kivágjuk a kép egy részletét, és ez a beállítás a teljes klipre érvényes lesz. A kívánt képkivágást a megszokott képközelítő mozdulattal (két ujjunk széthúzásával), majd a felnagyított videó megfelelő pozícióba vontatásával állíthatjuk be.

Az utolsó, negyedik eszköz duplikálja a klipet. A Splice-szal készíthetünk továbbá képekből összeállított diavetítést, a videókat felirattal láthatjuk el, és saját hangfelvétellel vagy kész zenével módosíthatjuk a hangot. Egy rövidke videó szerkesztése – a szükséges ujjmozdulatok begyakorlása után – nem sokkal tart tovább, mint ennek a cikknek az elolvasása.