Gadget

Unortodox biztosítások

Ufók és ebhalál esetén is fizetnek

Hogy hol húzódik a határ az egetverő ostobaság és az extremitás között, mindenki maga döntse el. Áll ez a biztosításokra is. Ha van rá igény, a cégek eleget tesznek neki.

Nálunk is vannak furcsának tűnő biztosítások, de az igazi kuriózumokért bizony a szomszédba kell menni. Az alábbi ajánlatokat annak kell meggondolnia, aki huzamosabb ideig Németországban akar élni. Így már évi 12 euróért 75 euró kárpótlás jár, ha beszorulunk a liftbe. Ugyancsak 12 euróval biztosíthatjuk magunkat földönkívüliek támadása ellen. S ha be is bizonyítjuk, hogy földönkívüliek támadtak meg, 5000 euró illet meg bennünket.

De van ennél őrültebb szolgáltatás is. Ha választottunk az oltár előtt gondolná meg magát, hogy mégsem jön hozzánk, a biztosító 100 euróval vigasztal – ha előre gondoskodtunk magunkról. Rendszeres lottózók pedig ugyanekkora összegre biztosíthatják magukat a veszteség ellen. Ha valaki minden héten, azaz évi 52 alkalommal játszik, s az év végén nincs kettőnél több helyes találata, megkapja a pénzt a biztosítótól.

Magyarországon még nincsenek ilyen extrém biztosítások. Nálunk inkább az dívik, hogy a biztosítók sok egyedi igényből csinálnak standard terméket. Leginkább a sportbiztosításokban figyelhető meg ilyesmi, például profi sportolók sérülései esetén. A lopásbiztosítás keretén belül pedig bizonyos tárgyakra külön is hangsúlyt lehet helyezni, például ha egy hölgynek az utcán kitépik a kezéből a retiküljét. Ennek hátránya, hogy nagyon nehéz érvényesíteni. Amíg az egyértelmű, hogy rongálás esetén mekkora a kár, egy elcsent retikül tartalmát és főleg a tárgyak értékét szinte lehetetlen bizonyítani.

Leginkább a lakásbiztosításokkal kapcsolhatók össze a különlegességek, mivel a magyar piacon azok a legnépszerűbbek. A kiegészítések közé tartozik például az Aegonnál a sporteszközök, köztük a sífelszerelések biztosítása, az Allianznál különféle műszaki cikkek házon kívüli biztosítása. A Groupama pedig kifizeti akár a szomszédban történt robbanás okozta károkat.
A Generalinál válóperes ügyvéd igénybe vételére is lehet biztosítást kötni, s adott esetben téríti a perköltséget, a szakértői díjakat és az esetleges végrehajtás költségeit is. A felelősségbiztosítási kiegészítés jogán pedig akkor is fizet a biztosító, ha megharap valakit a kutya, vagy az ügyfél a biciklijével letöri egy parkoló autó visszapillantóját.

Aztán itt vannak a kisállat-biztosítások. Az Aegon biztosítási eseményenként (például műtét) 60–150 ezer forintos kifizetést kínál havi néhány ezer forintos díjért – néhány ezer forintos önrész mellett. Tartozik hozzá egy hősiességi klauzula is, amely akkor hoz pénzt a gazdinak, ha bátor kutyája betörőt fog. S ha a kutyus akció közben elhunyna, a Groupama fedezi a temetkezési költségeket. Feltétel viszont, hogy az állat hat hónaposnál idősebb és hétévesnél fiatalabb legyen, rendelkezzen beültetett chippel, rendben legyenek az oltásai, s örvendjen kirobbanó egészségnek…