Gadget

Jobb a chip, mint a tű

Tűmentes vérvétel

Jelentkezzen, aki örökre megválna a tű fájdalmától, helyette befogadna bőre alá egy apró számítógépet, amely elvégzi a szükséges laborvizsgálatokat!

Már szúrás és vérlecsapolás nélkül is lehet laborvizsgálatokat végezni. Az EPFL nevű svájci kutatócsoport fejlesztése egy bőr alá ültetett parányi, bluetooth-os készülék. Csupán egyszer kell sebet ejteni a bőrön, hogy aztán a „belőtt” chip másfél hónapon keresztül vizsgálhassa a páciens vérének aktuális kémiai összetételét. (Húgyhólyagba ültetett chipről még nincs szó, de fájdalom híján nincs rá szükség. – a szerk.)

Izgulhatnak rendesen az injekcióstű-gyártók, de nem kell megijedniük, ugyanis az új fejlesztést egyelőre csak súlyos betegeknél fogják alkalmazni. A fejlesztők szerint végstádiumú rákos megbetegedések esetén lehet hasznos a kütyü, hiszen egy ilyen betegnél minden pillanatban fontos lehet, hogy vére milyen állapotban van.

Az már más kérdés, hogy a társadalom készen áll-e egy ilyen technológia befogadására. Vajon hányan fognak beleegyezni abba, hogy egy apró számítógéppel a bőrük alatt éljék mindennapjaikat? Mindenesetre a megoldás súlyos személyiségjogi kérdéseket vethet föl. Egy olyan fogyasztóorientált világban, amelyben élünk, félő, hogy egy idő után a bőr alatti chip is reklámokkal fog bombázni a vele párosított telefonon, vagy egyszerűen csak adatokat sugároz valakinek a fizikai elhelyezkedésünkről, vagy az adott egészségi állapotunkról. Például a chip érzékeli, hogy kevés a vas a vérünkben, ezért felajánlja a legközelebbi patikát, ahol be lehet szerezni a szükséges vitaminokat. Lehet, hogy mégsem fáj annyira az a tűszúrás?