Gadget

40_Fragrant_Doorway_420
Forrás: -
Illatos, lökdös és térhatású

Szagosfilm Budapesten

Minden korábbinál jobban beleélhetjük magunkat egy film cselekményébe a 4dx technológiának köszönhetően.

Szerencsére nem nyugszanak bele a filmkészítők abba, hogy egyre többen házimoziznak világszerte. Újabb és újabb ötletekkel rukkolnak elő, hogy a nézőket visszacsalogassák a multiplexekbe. Alig pár éve jöttek ki az első háromdimenziós filmek, most pedig újabb érzékszerveinkre próbálnak hatást gyakorolni.

 


 

 

A koreaiak által kifejlesztett, minden filmhez utólagosan is adaptálható 4dx rendszer által kínált meglepetések a Cinema City Westend speciális kialakítású termében is élvezhetők. A technológia ősének tekinthető az orlandói Universal témapark Terminator 3D produkciója (ott élő szereplők is voltak), amely már a 90-es években elkápráztatta a látogatókat. Az első 4dx termet a rendszer szülőhazájában helyezték üzembe még 2009-ben, azóta már mintegy 30 üzemel a világban, és a nagyra törő tervek szerint 2016-ra meghaladja majd a számuk az ezret.

Jellemző a mozilátogatók élénk fantáziájára, a szagos filmről szinte mindenkinek az jut először eszébe, hogy ezután érezni fogjuk, ha valaki a szereplők közül útjára ereszt egy „galambot”. (Ha egy néző vetemedik ilyesmire izgalmában a sötétség leple alatt, azt már a kezdetleges technikájú némafilmek nézői is érezhették.) A 4dx azért ennél sokkal többet tud. Itt vannak mindjárt a mozgó székek, amelyek három tengely mentén képesek elmozdulni. Oldalirányban és előre-hátra dönthetők, továbbá megemelhetők a cselekmény alakulásának megfelelően. Ha valaki még ettől sem jönne lázba, annak ott az egész testet átható vibráció, és a további környezeti élmények. Van szélmozgás, ködbefúvás, levegőben szálló buborékok, illatok (nem csak szagok), villódzó fények, láb- és hátcsiklandozás. Hogy a hatás még személyre szabottabb legyen, az előttünk lévő székbe épített fúvókákból vízpermetet és rövid, lökésszerű szélfuvallatokat kapunk az arcunkba.