Gadget

42_SARAHLURIE_420
Forrás: -
Bőröndfogantyús ágyúgolyó

Súlyzóban az egészség

Áldásos hatása lehet a kettlebellnek, ha szakszerűen végzik vele a gyakorlatokat. Egészséget, erőnlétet és vonzó külsőt biztosíthat.

Vitán felül megemelkedett az orosz parasztok és mezőgazdasági munkások ereje, amiért a manapság „kettlebell” névvel illetett vassúlyzót, eredeti nevén „girját” használták a takarmány mérésére a 20. század elején. Kevesen gondolták, hogy erőfejlesztési sportág alapját képezi az eszköz.

Egy kettlebell jellemzően 16 kilós. Az alapgyakorlat, hogy a lábunk közül a földről felrántjuk, előrelendítjük, majd a lábunk közé és megint előre lendítjük. A súlyból és a mozdulatból sejthető, hogy a mozgás energiaszükséglete a mézben evezéshez mérhető…

 


 

 

Kiváló erőnlétfejlesztő hatásának köszönhetően a híre hamar elterjedt. Professzionális művelői filozófiai és tudományos alapokra helyezték a művelését, így lett belőle „RKC Kettlebell”. Lényege, hogy egészséget, kiváló fizikai képességeket és jó kinézetet ad. Utóbbi tulajdonsága miatt vált igazán népszerűvé, ugyanis az izmos testalkat kialakítása hangsúlyosabb az egészségnél a 21. század emberének felfogása szerint. Amerikában már közel száz éve bejegyzett sportág. Hozzáértők szerint nagyszerűsége éppen az egyszerűségben rejlik.

Maga az eszköz egyszerű, de a lehetséges mozgáskombinációk száma szinte végtelen. A súlyt a kézben tartva minden mozgás sokkal nehezebb, mint alapállapotban. Külső szemlélőként úgy tűnik, hogy egy vasgolyót lóbálnak maguk körül az érintettek. Minden izomcsoportot megmozgató edzésvariáció létezik, amelyeket egészséges életmóddal párosítva valóban gyors eredményre lehet számítani.

Jogos aggodalom, hogy a súlyokkal történő testedzés nem tartozik a legegészségesebbek közé (talán ezért jöttek létre „eszköztelen” edzésformák is – a szerk.), de szakszerűen, hozzáértők felügyelete alatt végezve a kettlebell gyakorlatokat alacsony a sérülés kockázata.