Gadget

Jópofa app
Jópofa app
Forrás: windowsphone.com

Windows Phone-ra is lehet jó játékokat írni

Ebbéli meggyőződésünkben a SongArc nevű alkalmazás erősített meg legutóbb minket, amely magyar fejlesztésként foglal el előkelő helyet az amerikai app-toplistákon.

Amikor okostelefonokról meg appokról szokás beszélni, a Windows Phone általában háttérbe szorul, miután a világpiacon sem az eladott készülékek szintjén, sem az elérhető appok szempontjából nem mérhető az androidos és almás mobilokhoz. Ugyanakkor tény, hogy ez a hátrány rohamléptékben csökken, főleg, mióta a Windows Phone (pontosabban a Microsoft) egy igen jó házasságot kötött a Nokiával. Meglátjuk, hosszú távon mire mennek a násszal, de az biztos, hogy a Windows alapú mobil operációs platformra is lehet remek alkalmazásokat írni. Ezt legutóbb egy hazai fejlesztőcsapat bizonyította a SongArc nevű, zenei orientációjú játékával.

Jópofa app
Jópofa app

„A játék lényegét legfrappánsabban egy felhasználó fogalmazta meg: ’Táncolj a hüvelykujjaddal!’ a kedvenc zenédre„ – magyarázza Velvárt András. „Az alkalmazás olyan élményt nyújt, mintha az ujjunkkal egy képzeletbeli zongorán vagy az asztalon játszanánk a dallamot. Nem kell hozzá zenei előképzettség, csak némi ritmusérzék” – mondta. A játékosoknak a képernyő tetejéről érkező geometriai formákat kell „elkapni” a megfelelő ritmusban. Ezek az alakzatok a zenével összhangban érkeznek a képernyő aljára, így a hüvelykujjak a SongArc játékban egy virtuális „hangszeren” követik a dallamot. Emellett egy-egy gitárszóló, zenei hajlítás vagy akár ritmus átadására is lehetőség van a dallammal együtt mozgó simítás – más néven swipe – segítségével, és ha megfelelő ütemben/ritmusban sikerül a telefont megmozdítani.

A játék fejlesztésében és tökéletesítésében két egyetemista, Kapos Ádám és Kiss Dávid vállalták az oroszlánrészt. A prototípust a Nokia, a Microsoft és a finn Aalto Egyetem közös programjában, az AppCampus-on is pályáztatták, ahol sikerült elnyerni a támogatást. Kihívást jelentett, hogy a felhasználók saját zenéi számos forrásból származhatnak és szinkronba kellett hozni a kottákat a zeneszámok egyes változataival.

A magyar fejlesztésű appnak egy hónap is elég volt ahhoz, hogy hihetetlen népszerűségre tegyen szert.  Ez idő alatt a fejlesztők több mint negyed millió letöltést regisztráltak, és a Windows Phone Áruház játékai között az Egyesült Államokban nem csak a zenei kategóriában lett abszolút első, de az összes játék közül is a 6. legmagasabbra értékelt, valamint felkerült a Top 10 ingyenes játékok közé is! A játék népszerűsége azóta is töretlen, még novemberben átlépheti a félmillió letöltést.