Gadget

24_Galaxy_S4_420
Forrás: -
Koreai zászlóshajó

Prémium minőség a zsebedben

A Samsung telefonkínálatának jelenlegi csúcsa a Samsung Galaxy S4. Még meg sem jelent, de állítólag máris feltörték a védelmét az ügyes hekkerek. Tényleg akkora durranás lesz?

Felhasználó-kategóriáink

A százalékok azt mutatják, hogy a kategóriába tartozó tipikus használó a telefon teljes, általában zavarba ejtően bőséges szolgáltatáskészletéből mennyit használ ki.

A: 0–20 százalék – egyszerű felhasználó, az okostelefont leginkább telefonálásra használja. Sms-eit elolvassa, de hogy írjon is?!

B: 20–40 százalék – tanulja a mobiltelefónia vívmányait, mert tetszik neki. Szívesen lenne C, de ahhoz kétszer annyit kellene vacakolni a kütyüivel. Pár dologban profi felhasználóvá érik. Csak akkor vásárol új eszközt, ha gazdaságosnak ítéli.

C: 40–75 százalék – tudja, igényli, keresi a menő és divatos szolgáltatásokat, nem sajnálja az időt újdonságok kipróbálására. Eleve kütyüfertőzött. De nincs elég türelme az új funkciók alapos kitapasztalásához, ezért egy idő után meg is feledkezik róluk.

D: 75–100 százalék – öntudatos, gyakorlott felhasználó, aki mindig tudja, sőt előre eltervezi, hogy mobileszköze az adott szituációban milyen hasznos, sőt nélkülözhetetlen funkciót kínál. Csúcsra járatja, csakis csúcskütyü dukál neki.

E: 100–125+ százalék – a megszállott, aki csakis rootolt (feltört szoftverű) készüléket használ, órajelét minimum 25 százalékkal feltuningolva. Csak „előfőzött” ROM-ot fogyaszt. Ami „csak” gyári vagy alapszolgáltatás, attól fanyalog.

Kitaláltunk egy felosztást aszerint, hogy a klasszikus telefonáláson túl egy mobileszköz hardver- és szoftveradottságainak hány százalékát hasznosítja az illető, munkahelyi, privát és hobbi célokra. Majd sorra vettük az SGS4 legfontosabb újításait, és körkérdést intéztünk a felhasználókhoz minden kategóriából (Lásd a keretet!), hogy mi a véleményük. Bár ma már egyik „újdonság” sem forradalmi, de így mindent egyben: elfogadnánk!

 

Kijelzője 5 hüvelykes, teljes hd (1920×1080-as) képpontszámú, azaz 441 dpi a pontsűrűsége.

A: Na és?!

B: Ejha. Tűéles képek!

C, D és E: Itt volt az ideje. Nagyobb Excel-táblát láthatok egyben, mint az asztali gépemen, csak ne fárasztaná annyira a szememet. Pc-n vagy médiaboxon tárolt Blu-ray filmeket is lejátszhatok eredeti felbontásban az Allshare-rel.

(Az amoled kijelzők pontsűrűsége nem azonos a képfelbontásukkal, mert az elemi rgb fényforrások nem egymás alatt vannak, mint az lcd-ben, hanem egymás mellett, mint annak idején a színes képcsövekben. – a szerk.)

 

1,9 GHz-es, 4 magos processzor. Magyarországra ez jön hivatalosan, a többi típus (a takarékosabb 8 magos – vagy a 4 lassúbb vagy 4 csúcsmagos cpu nem alkalmas egyelőre a 4g [lte] kezelésére). Az operatív memória 2 GB.

A, B: Tessék?

C, D: Ejha, minierőmű.

E: Simán 2,2 GHz fölé húzom!

 

2,6 Ah-s a Li-ion akkumulátor. Magas érték, pedig az SGS4 még könnyebb is lett elődjéhez képest. A vezeték nélküli töltéshez külön pénzért speciális hátlap és töltő rendelhető.

A, B: Ugye elég lesz háromnaponta tölteni? (A-nak igen… a szerk.)

C: Dilemma: a vezeték nélküli töltő már nem vezeték nélküli…

D, E: Megelégszem a másnaponkénti újratöltéssel is.

 

Sebességmániákusoknak 100/50 Mbit/s lte (4g)  adatsebesség. Hazánkban egyelőre a 60 Mbit/s-nek is örülni kell, de a lefedettség legalább gyorsan nő.

A, B: Kösz, jól megvagyok nélküle is.

C: Kell ez nekem? Megéri?

D, E: Király. Full hd videostreaming úton-útfélen! Fotók fel-letöltése hipp-hopp. Lesz ez még gyorsabb is Magyarországon, az SGS4-ben ott a tartalék.

 


 

 

Újra van IR, azaz infravörös támogatás.

A: Az mi?

B: Hajdanán telefonos névjegyeket küldtünk így át, a telefonok „szemeztek” egymással.

C, D, E: Programozható, univerzális tévé-távirányító, felváltja a többit. Ráadásul ez csörög, ha felhívom. Helyi adatcserére ott a bluetooth és az nfc. Meg a felhő. Sőt, 50 GB Dropbox-tárhelyet is kapok az SGS4 mellé!

 

Az első és hátsó kamera együttes használatán alapul a Dual Video Call, Dual Shot és Dual Recording.

A: Videótelefon? Mióta próbálkoznak vele! Pedig mindkét félnek sokba kerül. Fölösleges luxus.

B: Kép a képben? Ugyanez videóval is? A gyerek az első lépéseket teszi, én meg filmezem és sugárzom a büszkeségtől.

C, D: Videóhívás közben tudnánk mutogatni nagymamának, hogy hol járunk, miközben engem is lát. Az SGS4 1080p videót készít, így helyszíni közvetítést, oktatóvideót is el tudok képzelni a narrátor arcával a kép egyik sarkában…

E: Még hogy én rákerüljek a képre? Nem!

 

Fotótrükkök: Sound & Shot – hangos kép (9 mp hang rögzíthető egy képhez); Cinema Photo – mozgó fénykép (cinemagraph), a háttér állókép, egy kijelölt része mozog csak; Eraser – nem kívánt képrészlet kitörlése.

A: Elég, ha normál fotót tudok élvezhető kivitelben készíteni!

B: Kép hangalámondással? Érdekes. Ha valaki belesétál forgalmas utcán a legjobb képembe, akkor egyszerűen ki tudom onnan venni? (Igen – ha sorozatlövéssel fotózunk!)

C, D: Beszélő fotóalbum? Nem rossz. Cinema Shot: állok a tükör előtt, a tükörképem meg táncolva grimaszol. Jó hecc!

E: Uncsi. Láttunk, hallottunk már ilyet.

 

Samsung Knox: vállalati és személyes adataink teljesen elkülöníthetők. Nem kell az adatszivárgástól tartani. Jöhet végre a kütyünkre a céges crm, erp és egyéb üzleti app-ok. A Knox egypontos belépést biztosít és titkosít is.

A: A munkahely az munkahely. Külön privát, külön céges mobil. Tiszta sor.

B: Kaphatnék egy SGS4-et a cégtől, a telefonom hűségvállalása jövőre jár le… Imádná a gyerek!

C: Megkérem a vállalati rendszergazdát, buherálja fel az ügyfélnyilvántartó programunkat.

D: Na végre. Erre vártam. Nemcsak mint felhasználó, hanem mint főnök is.

E: Rá se férnének a céges alkalmazások a telefonomra, de ha mégis, kéthetenként rendszert cserélnék alatta. Kösz, nem.

 

És akkor ki vegye?

A: A Samsung minőség önmagáért beszél, de Ön a lehetőségeknek csak a töredékét próbálná ki. Ajándékba vegye másnak!

B: Ha kétéves hűségnyilatkozatának még csak a felénél tart, nyilván kivár. Meg merjük kockáztatni, jövő ilyenkor is jó vételnek fog még számítani. Ha nincs elkötelezve, könnyen rákattanhat!

C: A nélkülözhetetlen titkárnő, és egyben úti- és játszótárs. A mobil mindenes. Tökéletes választás. Előbb vagy utóbb elcsábul rá. Csak idő kérdése.

D: Profi eszköz a következő 1-1,5 évre. Munka, céltudatos élet és szórakozás megférnek egymás mellett. Kötelező darab. Akár második telefonnak is. A másodhegedűsből hamar szólistává lesz!

E: Megszerzi, hogy elmondhassa: ez is megvolt! Ez azért túlzás. Hosszú hónapokig fog neki örömet okozni.

Melyik kategóriában találta meg önmagát, Kedves Olvasó?