Gadget

OutRunner
Forrás: ITB

Tuti, hogy ez a robot mindenkit lefut

Néhány lelkes egyetemista egy olyan távirányítós robotot fejlesztett ki, amely a leggyorsabb futókat megszégyenítő sebességgel képes száguldani.

Elsősorban azoknak lehet érdekes ez az infó, akik vagy a robotika, robottechnológia, vagy pedig a komolyabb távirányítós játékok iránt éreznek olthatatlan érdeklődést. Ugyanis az OutRunner névre hallgató futó robotot éppen azokra gondolva fejlesztették ki ez amerikai egyetem kutatói, akik a távirányítós autók és mindenféle repülő alkalmatosságok helyett valami újszerű szórakozást keresnek.

Ahogy a fenti videóból is láthatják, az OutRunner egy különleges szerkezet, egy hatlábú, alig néhány kilós masina, amely óránként 10 mérföld per órás, azaz nagyjából 16 km/h sebességre képes. Természetesen egy Usain Bolt kaliberű figura feltehetően röhögve lehagyná a kis kütyüt a pályán, de ez csak az alap modell. A kutatók készítettek egy gyorsabb változatot is, amelynek oldalanként már 6-6 lába van, és az alap modell sebességénél kétszer gyorsabb teljesítményre képes, vagyis több mint 30 kilométeres óránkénti sebességgel kapkodja a kis lábait. Tekintettel arra, hogy a jamaikai futófenomén végsebessége 43 km/h, úgy gondoljuk, a kis szerkezet még talán őt is megizzasztaná.

Az, hogy mi a pontos cél a találmánnyal, még igen homályos. Először is, össze kell gurulnia annak a 150 ezer dollárnak a Kickstrateren, hogy egyáltalán bármihez is kezdhessenek ötletükkel a gyakorlatban is a tudósok. mindenesetre az már most biztos, hogy aki a jövőben robotfuttatós szórakozásra vágyik, annak mályen a zsebébe kell nyúlni, mert csak az alapcsomag várhatóan 250 dollár körüli áron kerülhet majd forgalomba.

Futó robottal egyébként találkozhatnak máshol is, s azt kell mondjuk, ettől sokkal profibb megoldásokról és jobban célzott felhasználási lehetőségekről van szó. Ott vannak például a Boston Dynamics megoldásai: az elsősorban katonai megrendeléseket kiszolgáló cégnek van is egy robotgepárd koncepciója (Cheetah néven ismert), amely tud szlalomozni, futás közben cikázni és ügyesen manőverezni, miközben a végsebessége a szándékok szerint egy élő gepárdéhoz lesz fogható. (Csak halkan jegyezzük meg, hogy ezt a céget vásárolta meg nemrégiben az a Google, amely valami nagy dobásra készülhet ezen a területen, miután csak az elmúlt fél évben több mint fél tucat hasonló profilú céget vásárolt fel.