Gadget

40_piros_orr_420
Forrás: -
Szűrt levegőt tessék!

Orrfilter

Elsősorban azoknak javallott az orrlyukba dugható szűrőpár használata, akik igen komoly méreteket öltő légszennyezettség közepette élik mindennapjainkat.

Ez az eszköz nem az olyan tiszta levegőjű országok lakóinak készül, mint Svájc vagy Ausztria. Itt még a városias területek levegőjében sincs annyi káros anyag, hogy szűrő segédeszközökre legyen szükség. De vannak olyan országok, ahol a fejlődés gyorsaságából és az ebből fakadó környezetkárosítás miatt folyamatos veszélynek van kitéve a lakosok egészsége.

 


 

 

Emlékszünk még a pekingi olimpiára, az ott készült felvételekre? A sajtósok sokszor jobban el voltak foglalva azzal, hogy mekkora szmog van a városban, mint a sporteseményekkel. Nos, az ilyen és ehhez hasonló állapotok kezelésére fejlesztették ki olasz szakemberek azt a kis orrnyílásokba helyezhető filtert, amellyel a belélegzett levegő minőségén nagymértékben javítani lehet.

Az orrlyukba helyezhető páros filtert arra fejlesztették ki, hogy megszűrje a port, a pollent és a poratkákat. A filter kiszűri az emberi szervezetre különösen káros, 2,5 mikron átmérőjű finom port is. Talán nem véletlen, hogy pont Kína az az ország, amely máris nagy mennyiséget rendelt ebből a kis eszközből. Így az olasz cég először 120 ezer, Sanispira márkájú szűrőt bocsát a pekingi önkormányzat rendelkezésére díjmentesen, később pedig az önkormányzat darabonként 1 jüanért (35–37 forint) vásárolja majd meg azokat. Első körben a közlekedési rendőrök és a köztisztasági hivatal alkalmazottai kapnak belőle.

Az Ázsiai Fejlesztési Bank becslése szerint a levegő szennyezettségéből fakadó együttes gazdasági veszteség Kínában eléri a bruttó hazai termék (gdp) 1,2 százalékát évente. A tudományos és technikai tárca minisztere a kínai parlament ülésszakához kapcsolódó tájékoztatóján közölte, Kína kész olyan technológiát elfogadni külföldi országoktól, amely eredményesebbé teheti a levegőszennyezés elleni harcot.