Gadget

Nexus Q
Forrás: Geeky Gadgets

Ennyi volt a Google-gömb?

Tavaly nyáron nagy csinnadratta közepette harangozták be a Nexus Q-t, mára azonban teljesen eltűnt a termék a Google kínálatából.

Nem volt hosszú életű az internetes cég nappalikba szánt „varázsgömbje”, amely a tavalyi I/O konferencián mutatkozott be a nagyérdeműnek. Bár számos előrendelést adtak le a Nexus Q fantázianéven ismertté vált készülékre, a termék már tavaly év végéhez közeledve ideiglenesen eltűnt a Google áruházából. De ha most keresnénk a Play Store-ban, akkor is csak a „not for sale at this time” feliratot találnánk mellette, ami arra enged következtetni, hogy talán végleg le is álltak a gyártásával. Vajon mi volt a gond?

Ameg nem értett gömb.     (forrás: Phandroid)
Ameg nem értett gömb. (forrás: Phandroid)

Nézzük meg, mit is tudott ez az eszköz. A gömb alakú készülék egy, a mostanában népszerű otthoni szórakoztatásra optimalizált hardver, amely online videó- vagy zenefogyasztásra alkalmas. A gép a Google Play boltból bérelt vagy vásárolt filmeket képes televízióra közvetíteni, illetve a felhasználó által vásárolt vagy feltöltött zenéket játssza le. Azonban a Google csak saját boltjaihoz és tartalmaihoz kötötte a Q-t – tőle szokatlanul meglehetősen izolálttá téve ezzel a rendszert -, így olyan online szolgáltatások, mint például a Netflix vagy a Hulu nem voltak elérhetők rajta. Az Android felhasználók azzal vigasztalódhattak, hogy mobiljukkal vezérelhették a készüléket.

A Google később visszaült a tervezőasztalhoz, de a mai napig nincs látszata a változásnak. A készülék szép lassan feledésbe merült, a termékre leadott előrendeléseket pedig megpróbálták azzal kompenzálni, hogy mindenféle ajándéktárgyakat adtak a kellemetlenségekért cserébe a Nexus Q-t megrendelőknek.

A mai napig nem történt változás, új Nexus Q-t sem adott ki a cég, s a termékpalettáról a régi is eltűnt, ráadásul hivatalos magyarázat sincs erre az egészre. A készülék egyértelműen az otthoni szórakoztatás felé tett lépés volt az internetes cég részéről, amely a Google TV kiegészítője is lehetett volna. Mi több, az Apple TV és az Xbox közvetlen konkurenciájává válhatott volna, de végül is nem tudtuk meg, hogy a Google mit akart ezzel az egésszel.