Gadget

NFC
Forrás: shanzai.com

NFC-képességre hajtanak a finnek

Új Symbianos okostelefonjainak hongkongi premierjén a Nokia alelnöke megerősítette, hogy a finn gyártó teljes mellszélességgel kiáll az NFC technológia mellett, s a jövőben minden egyes készülékük támogatni fogja az adatátvitelnek e módját.

 

Nagy felhajtás alakult ki az NFC (Near Field Communication) technológia körül, amely kis hatótávolságú (néhány centiméter) adatátvitelt tesz lehetővé a megfelelő eszközök között. A gond csak az, hogy elsősorban a technológiának a készpénzes fizetést kiváltó előnyeit erőltetik, arról viszont kevesebb szó esik, hogy az NFC-t használhatjuk akár telefonok közti adatátvitelre, gyors Bluetooth-párosításra, vagy akár adatok leolvasására is. Csak kevesen, köztük a hosszas ideje nyűglődő Nokia emelik ki a technológia ezen előnyeit is.

A finnek NFC-képes Bluetooth headsetje.      (forrás: wmpoweruser.com)
A finnek NFC-képes Bluetooth headsetje. (forrás: wmpoweruser.com)
 

A finnek olyannyira kitartanak az NFC elterjesztése mellett, hogy a legutóbbi, Hongkongban megtartott termékpremier folyamán a cég alelnöke, Ilari Nurmi elkotyogta, hogy a jövőben már csak NFC-képes készülékek fognak legördülni a gyártósorokról. Vagyis minden Nokia készülék, kezdve a headsetektől a prémium okostelefonokig, kivétel nélkül NFC-képesek lesznek.

Jó hír ez a finn márka, s egyúttal a Microsoft Windows Phone 7 rendszerét favorizálóknak is, hiszen a Nokia nyilván nemcsak a saját fejlesztésű Symbiant, hanem a redmondiak oprendszerét futtató telefonjait is felvértezi majd az újszerű adatátviteli technológiával.

A múlt héten bemutatott három új Symbian Belle operációs rendszert futtató Nokia okostelefonok mindegyike tartalmaz NFC-chipet, de van már egy olyan Bluetooth headsetje is a finneknek, amely NFC-vel párosítható a kompatibilis készülékekkel. Persze mindez nem feltétlenül jelenti azt, hogy már az első Mangós Nokiákban is lesz NFC-támogatás, mindenesetre a nyilatkozatok igen pozitívak.