Gadget

29_Business_Balance_420
Forrás: -
Persze, hogy egy app

Mondd, te mit választanál?

A nagy mobiltársaságok árgus szemekkel figyelik egymás akcióit, árait, tarifáit. Nem mindegy, hogy a konkurencia mit kínál. Nekik ezek összehasonlítására célszoftvereik vannak. Mit tehetünk mi, közönséges halandók?

Az androidosok nagy örömére ingyenesen letölthető az Android Marketről (jelenlegi nevén Google Play-ről) a „Tarifa ajánló” nevű app, Márton Elek munkája. Ennél egyszerűbb minimál dizájnos, ezért abszolút áttekinthető és gyors alkalmazást el se lehetne képzelni. Bizonyos időközönként frissíti a három mobilszolgáltató, két nagy országos üzletlánc és a posta által kínált mobiltelefon-tarifák adatbázisát.


Az alkalmazás az utolsó 30 nap híváslistájának feldolgozásával szemvillanás alatt tételesen kigyűjti egy hónapnyi kimenő hívásainkat és küldött sms-eink számát. Ezek után az így kapott értékeket szépen behelyettesíti az összes adatbázisában lévő tarifába. Havi fizetendő díj szerint emelkedő sorrendben kilistázza a szóba jöhető előfizetési és feltöltőkártyás lehetőségeket.

Ha rákattintunk bármelyik ajánlatra, láthatjuk a teljes fizetendő összeget, a kötelező havidíjat és az efölötti hanghívások és sms-ek költségét külön kigyűjtve. A hanghívásoknál még mélyebbre áshatunk. Láthatjuk a híváslistából kigyűjtött hívott feleket és a beszélgetéseket és azok időtartamát forintosítva. Ha nulla az összeg, akkor az előfizetés lebeszélhető része fedezi ennek a költségét. (Sok csomag nyújt lebeszélhető perceket és sms-eket az előfizetési díjban.) Néhol meglepetve tapasztaljuk, hogy „okos” a tarifa, a hívás maga ingyenes, de 2,50 forint minden hívásnál – a kapcsolási díj…

Tisztán látszik, hogy egy kiadósabb beszélgetés anyukával, barátokkal vagy egy nem ingyenesen hívható ügyfélszolgálattal mennyit kóstál egy konkrét tarifa esetén. Elgondolkodtató lehet…

Elkülönítetten kezeli a Tarifa Ajánló a mobil-adatforgalmat. Ez az egyetlen input-kötelezettség: MB-ban kell megadni, hogy átlagosan egy hónapban mekkora netforgalmat bonyolítunk. Itt eldől, hogy a tarifacsomagban benne van-e ez a mennyiség, vagy ha nem, melyik a legkedvezőbb plusz adatcsomag szolgáltatás, amely az alap havidíjhoz hozzáadódik.

Vannak ötleteink: kényelmes lenne, ha szolgáltatónként is le lehetne válogatni az eredményeket. Egy „Mi lenne ha…” kalkulátorral pedig mi magunk adhatnánk meg kézzel havi maximált fogyasztásunkat.

Mindenki érzékeny a mobiltelefon-költségeire. Az app megmutatja, hogy az elmúlt hónap mintáját alapul véve mennyit kéne fizetnünk, ha ezt vagy azt a tarifát választjuk. Előfordulhat ám, hogy jelenlegi előfizetésünkhöz képest találunk a listában sokkal olcsóbb kihozatalú tarifákat. Akár az eddigi szolgáltatónk kínálatában!

Irány a szolgáltató honlapja, megnézni, hogy ez a tarifa megfelel-e igényeinknek, és ha igen, fontoljuk meg az arra történő átszerződést. A havi megtakarítás több ezer forintos is lehet! Az app jó iránymutató szolgáltatóváltáshoz is és új készülék vételekor az induló, személyünkre szabott optimális tarifacsomag meghatározásához is.